officeart horizontal  

 

Άρθρα

Υγεία, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα ;

21 Ιουν, 2023 - 05:06
Υγεία, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα ;

Ακούμε πολλά για το ποιος είναι με το δημόσιο σύστημα Υγείας και ποιος θέλει να το ιδιωτικοποιήσει. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη.

Επί ΝΔ, επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΠΑΣΟΚ ο ιδιωτικός τομέας μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται και κονομάει από τον ανθρώπινο πόνο, την ώρα που αποδείχθηκε περίτρανα και με την πανδημία ότι η Υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα για όλους και όχι εμπόρευμα και προνόμιο για όποιον έχει δυνατότητα να πληρώσει.

Επί ΝΔ, επί ΣΥΡΙΖΑ και επί ΠΑΣΟΚ, προχώρησε και προχωράει η εμπορευματοποίηση και των ίδιων των δημόσιων νοσοκομείων και η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια.

O πρόσφατος νόμος που αφορά τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με το φιάσκο του προσωπικού γιατρού αποτελεί προέκταση της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης που θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017.

Η επιχειρηματική δράση με τα - επί πληρωμή - απογευματινά ιατρεία και πλέον με τα απογευματινά χειρουργεία είναι νόμοι που υλοποίησαν όλοι τους.

Με μια κουβέντα, αν εφαρμοστεί αυτό το έκτρωμα που προτείνει η ΝΔ, η ταμπέλα έξω από τα νοσοκομεία θα γράφει «δημόσιο» και από μέσα θα αλωνίζουν οι κανόνες της επιχειρηματικότητας και της εμπορευματοποίησης των εργασιών τους.

Αυτήν την πολιτική ακολούθησαν και καθόλου δεν αμφισβητούν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ.

Πού αλήθεια βρίσκεται η διαφορά τους, όταν η ΝΔ μιλάει για «συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα», ο ΣΥΡΙΖΑ για «συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα» και το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ισχυρό σύστημα Υγείας, όχι όμως δημόσιο και δωρεάν, αλλά «υπό δημόσια εποπτεία»;

Αν τις βρει κανείς, ας τις πει και σε μας…

Σε απλά Ελληνικά, όποιος από αυτούς και με όποιον από δαύτους κυβερνήσει, οι ασθενείς θα συνεχίσουν να ξεπαραδιάζονται έμμεσα και άμεσα.

Ανοίγει ο δρόμος για νοσήλια και επιπλέον πληρωμές, για να «ξεφορτωθεί» το κράτος τις περιττές δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Ο λαός μας θα πληρώνει διπλά και τρίδιπλα, από δύο και τρεις μεριές, ενώ οι υγειονομικοί θα παραμένουν εξουθενωμένοι με διπλοβάρδιες, διπλοεφημερίες, και κακοπληρωμένοι.

Όλοι τους όσοι κυβέρνησαν και συγκυβέρνησαν, αρνήθηκαν και αρνούνται την ένταξη τους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Όλοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, αλλά και ο όλος ο Σαμιώτικος λαός, γνωρίζουν τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Σάμου, από τους 70 ιατρούς που προβλέπει ένα παλαιό οργανόγραμμα, υπηρετούν μόνο 33, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό υπάρχουν 40 κενές θέσεις, στην καθαριότητα προβλέπεται 20 άτομα και υπηρετούν μόνο 8, αυτό από μόνο του κάνει την καθαριότητα του Νοσοκομείου επισφαλή, αφού όλοι μας γνωρίζουμε για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Όλες οι βοηθητικές, υποστηρικτικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες χωρίς οι εργαζόμενοι να μπορούν να λάβουν τις κανονικές τους άδειες και τα ρεπό.

Επίσης 80 και πλέον εργαζόμενοι εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας, με 5 διαφορετικά είδη συμβάσεων και όλες οι κυβερνήσεις και οι συγκυβερνήσεις αρνήθηκαν και αρνούνται να τους μονιμοποιήσουν, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.

Όσο για το παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Σάμο που είναι το Α και το Ω για την πορεία του ασθενούς-τραυματία, η επείγουσα μεταφορά και η προνοσοκομειακή επείγουσα αντιμετώπιση, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αυτή την στιγμή υπηρετούν 14 άτομα, ενώ για να βγαίνουν 2 ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια χρειάζονται 22 άτομα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Σάμο εδώ και χρόνια δεν έχει χώρο να στεγαστεί, ενώ δεν έχει δικό του τηλεφωνικό κέντρο και διαχειριστή κλήσεων.

Αυτές τις ημέρες οι υγειονομικοί παλεύουν για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών, ενάντια στην εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλο το Σαμιακό λαό να βγάλει συμπεράσματα για όσους έχουν κυβερνήσει και συγκυβερνήσει μέχρι σήμερα και να παλέψει μαζί με τους κομμουνιστές για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, για να δυναμώσει και με την ψήφο του το ΚΚΕ, στον νομό και παντού.

Το μόνο κόμμα που την επομένη των εκλογών θα είναι στο πλάι του λαού, το μόνο κόμμα που μπορεί και θα κάνει πραγματική αντιπολίτευση.

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software