elenfrdeitrues

samostimes archive smallsamos webradio

Αν όχι όλα, τίποτα. Ο Tsam μιλάει στη Φαίη

samostimes_tsam1_ηεαδ.jpg
0
0
0
s2sdefault

"Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία, κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά" 

O.k. "κλεμμένο" και κλισέ, αλλά ...εντάξει, κάπως πρέπει να ξεκινήσουμε.

Ίσως γράφοντας δυο λόγια για τον άνθρωπο που παίρνουμε συνέντευξη.

Ο Ανέστη(ς) είναι 20 χρονών, σπουδάζει μηχανολόγος μηχανικός και δουλεύει. Σε τρείς δουλειές παρακαλώ η μία κε των οποίων Μπάρμαν!

Μια διαδρομή απο την μακρινή Ρωσία, στην όμορφη Κύπρο, την φοιτητική Κοζάνη μέχρι την υπέροχη Θεσσαλονίκη! 

Το όνομα του πιθανώς να μην σας λέει κάτι, το συντμημένο όμως επίθετο του είναι και η ...υπογραφή του σε κάθε πρόταση της δικιάς του ιστορίας στον τοίχο. 

Συνέχεια ανάγνωσης

samostimes-panousos.jpg
0
0
0
s2sdefault

"Η εποχή έχει δυστυχώς αλλάξει, παλιότερα οι μανάδες μας κυνηγούσαν να φύγουμε από τις αλάνες"

Τα λόγια του Θανάση Πανούσου, ομοσπονδιακού περιφερειακού προπονητή Σάμου στο βόλεϊ, αντικατοπτρίζουν την σημερινή πραγματικότητα.

Μέσα από μια συνέντευξη στην Ελένη Χατζηγεωργίου ξεδιπλώνεται η αθλητική ιστορία του.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μια σπηλιά γράφει νέες σελίδες στην ιστορία της Σάμου

samostimes_spilaio_head.jpg
0
0
0
s2sdefault

Τι ιστορία έχει να μας πει για τη Σάμο, για τη ζωή της, ο σκελετός μιας γυναίκας ηλικίας 5.500 χιλιάδων χρόνων περίπου ;

Ποιες ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν τα υπολείμματα ενός ακόμα πλήρες σκελετού και ενός κρανίου ; 

Τι θα ... μπορούσαν να μας αφηγηθούν διάφορα κεραμικά για την χρησιμότητα αυτής της σπηλιάς ; 

Ο ανθρώπινος νούς γεννά συνεχώς ερωτήματα. Πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν ξαφνικά, στην άκρη του νησιού κυριολεκτικά,  σε ένα κατακόρυφο ρήγμα στον Κέρκη, ανακαλύπτεις τόση πολλή ιστορία που δεν έχει ακόμα διαβαστεί.

Συνέχεια ανάγνωσης

Μια συνέντευξη για βιβλία και ανθρώπους

samostimes_Ioanna_Kastani_books.jpg
0
0
0
s2sdefault

"Όσο απρόβλεπτη είναι η ζωή , άλλο τόσο είναι και οι άνθρωποι. Εκεί που νομίζεις πως γνωρίζεις καλά, πραγματικά καλά έναν άνθρωπο, εκεί ακριβώς κάνει κάτι που σε ξαφνιάζει … Πόσο καλά λοιπόν γνωρίζουμε τους ανθρώπους γύρω μας; Πόσο καλά γνωρίζουμε τον ίδιο μας τον εαυτό; Γιατί και αυτός ώρες ώρες μας ξαφνιάζει… Ίσως μάλιστα περισσότερο απ’ όλους τους άλλους… Ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα καρδιάς…" Λόγια που κρύβουν μέσα τους  αλήθειες για την Ιωάννα Καστάνη, την Σαμιώτισσα συγγραφέα που έχει χαρίσει στο αναγνωστικό κοινό δύο βιβλία, το ‘’Ανάσα ζωής’’ και το ‘’Απρόσκλητος επισκέπτης’’.

Μέσα από μια φιλική συνέντευξη στην Ελένη Χατζηγεωργίου  ξεδιπλώνει στοιχεία του χαρακτήρα της, αγωνίες και μιλά για όλα τα ‘’απρόσκλητα’’ της ζωής.

Συνέχεια ανάγνωσης

Κτηνοτρόφος, ένα επάγγελμα χωρίς ρεπό.

samostimes_ktinotrofia_kalograias1.jpg
0
0
0
s2sdefault

Γράφει η Φαίη Μπαλλάν *

Στο νησί της Σάμου την τελευταία δεκαετία περίπου η κτηνοτροφία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τόσο απο την αδυναμία της πολιτείας να βρεί λύσεις σε προβλήματα όπως την δημιουργία και λειτουργία ενός σφαγείου, αλλά και απο την αδυναμία των κτηνοτρόφων να εκσυγχρονιστούν και να δουλέψουν με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν τον οποίο γνώριζαν.

Ένας απο τους κτηνοτρόφους που προσπαθεί να εκσυγχρονίζει το δύσκολο επαγγελμά του είναι και ο  κ. Παναγιώτης Καλογραίας τον οποίο  επισκεφτήκαμε  στην περιοχή Καλανάκης Μυτιληνιών στην κτηνοτροφική του μονάδα για την πραγματοποίηση μιας συνέντευξης.

Συνέχεια ανάγνωσης

"Τα βατράχια" του Δημήτρη Σίμου στη Σάμο

samostimes_vatraxia-2.jpg
0
0
0
s2sdefault

Το Σάββατο 13 Μαΐου στον υπέροχο χώρο του μουσείου οίνου της Ένωσης Οινοποιητικών και αγροτικών Συνεταιρισμών Σάμου ο εξαιρετικός πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Δημήτρης Σίμος παρουσίασε το βιβλίο του «Τα βατράχια».

Συνέχεια ανάγνωσης

Τα «Βατράχια»... που ταράζουν τα νερά

samostimes_dimitris_simos3.jpg
0
0
0
s2sdefault

Ο Δημήτρης Σίμος είναι ένας από τους νέους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας που κατάφερε με το πρώτο του βιβλίο «Τα Βατράχια» να συγκεντρώσει πολύ θετικές κριτικές. Θα βρεθεί στο νησί μας, καλεσμένος του Πολιτιστικού- Μορφωτικού Τμήματος του Κούρου, το Σάββατο 13 Μαΐου και θα παρουσιάσει το βιβλίο του στο Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι στις 6.30 μ.μ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί Ερασμία Κρητικού και Βίκυ Λεκάτη ενώ τον συντονισμό θα κάνει η Αλεξία Φισφή. Με την ευκαιρία της έλευσής του στη Σάμο μιλήσαμε με τον συγγραφέα.

Συνέχεια ανάγνωσης

Η Προξενήτρα. Από την Θεατρική Ομάδα του ΓΕΛ Σάμου

DSC_13805.jpg
0
0
0
s2sdefault

Πώς κυλά ο σχολικός χρόνος ;

Για κάποιους με τις τάξεις.

Για άλλους μετριέται σε εξεταστικές περιόδους.

Σε τρίμηνα – τετράμηνα.

Για άλλους όμως ο σχολικός χρόνος μετριέται σε ... παραστάσεις.

Κάθε χρονιά για τους μαθητές και καθηγητές του Γενικού Λυκείου (ΓΕΛ) Σάμου, είναι και μια θεατρική πρόκληση μεταξύ όλων των άλλων.

Συνέχεια ανάγνωσης

samaina.jpg
0
0
0
s2sdefault

Κατά τον τον 7ο αιώνα π.χ. ο ανταγωνισμός στο θαλάσσιο εμπόριο στον χώρο της Μεσογείου μεταξύ των Ελληνικών πόλεων και της Καρχηδόνας ήταν σε έξαρση. Ο ανταγωνισμός Ελλήνων και Φοινίκων για το έλεγχο της Μεσογείου τους έφερνε συνεχώς αντιμέτωπους.

Οι Έλληνες, πέρα από τον Eλλαδικό χώρο, είχαν αρχίσει να εξαπλώνονται ιδρύοντας αποικίες στις βόρειες ακτές της Μεσογείου, την Μαύρη θάλασσα και στην περιοχή της σημερινής Λιβύης.

Οι Καρχηδόνιοι απο την πλευρά τους εξαπλώθηκαν ιδρύοντας αποικίες στις νότιες ακτές της Μεσογείου από την περιοχή που σήμερα βρίσκεται το Μαρόκο μέχρι και την δυτική Λιβύη.

Ο πατέρας της ιστορίας ο Ηρόδοτος, έγραψε για το το ταξίδι του Κωλαίου από την Σάμο πέρα απο τις Ηράκλειες Στήλες, το σημερινό Γιβραλτάρ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Παρουσίαση του έργου στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο

samostimes_efpalinio.jpg
0
0
0
s2sdefault

Η παρουσίαση του πρότυπου έργου αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου στο Πυθαγόρειο της Σάμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα με την παρουσία δημοσιογράφων στο αρχαιολογικό μουσείο Πυθαγορείου.

Συνέχεια ανάγνωσης