officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Σάμος: Τους… αδελφοποίησε ο Ευπαλίνος

9 Οκτ, 2018 - 08:10
Σάμος: Τους… αδελφοποίησε ο Ευπαλίνος

Δυόμιση χιλιάδες χρόνια μετά από τη δημιουργία του 8ου θαύματος, κατά τον Ηρόδοτο, όταν δηλαδή ο αρχιτέκτονας Ευπαλίνος από τα Μέγαρα ολοκλήρωσε το Ευπαλίνειο όρυγμα, οι δύο Δήμοι Μεγαρέων και Σάμου υπέγραψαν Πρωτόκολλο συνεργασίας και αδελφοποίησης με άξονα τον πολιτισμό .

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου παρουσία των Δημάρχων Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου και του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη μαζί με αντιπροσωπεία του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Σάμου αναφερόμενος στην συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων τόνισε ότι είναι η σημαντικότερη από όλες τις αδελφοποιήσεις καθώς ο Ευπαλίνος αποτελεί σημείο αναφοράς για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου. «Πρόκειται για ένα έργο μοναδικό ενώ από σήμερα οι δύο δήμοι θα μπορούν να συμπορεύονται σε θέματα πολιτισμού, τουρισμού και σε άλλες δράσεις που μπορούν να καλύψουν τα όποια ελλείμματα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, οικονομικά, κοινωνικά στρατηγικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγαρέων αναφέρθηκε στον Μεγαρικής καταγωγής Ευπαλίνο και στους τρεις λόγους που τον οδήγησαν να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτής της αδελφοποίησης. Πρώτον για τον Ευπαλίνο ο οποίος υπήρξε σπουδαίος μηχανικός και ακόμη και σήμερα 2.500 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ευπαλίνειου Ορύγματος επιστήμονες από όλο τον κόσμο δεν έχουν καταλάβει πως με τα ελάχιστα μέσα της εποχής του, κατάφερε να φτιάξει με τόση ακρίβεια το υδραγωγείο, δεύτερον για την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία που διαθέτουν οι δύο δήμοι και τρίτον γιατί υπήρχε προσωπική σχέση των δύο Δημάρχων καθώς ο Δήμαρχος Σάμου ήταν καθηγητής του Δημάρχου Μεγαρέων σε ένα μεταπτυχιακό του που παρακολούθησε στο Ινστιτούτο Στρατηγικών και διπλωματικών μελετών.

Αμέσως μετά τους δύο δημάρχους το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου Κώστας Αμυρσώνης ο οποίος διάβασε το πρωτόκολλο συμφωνίας όπως αυτό έχει συνταχθεί και στην συνέχεια αυτό υπογράφτηκε από τους δύο δημάρχους.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ομιλία της Δημοτικής Υπαλλήλου Σταματίας Λαδικού με σπουδές στο Ιστορικό Αρχαιολογικό , η οποία έκανε εκτενή αναφορά στην πορεία του έργου του Ευπαλίνου παρουσιάζοντας σχετικές εικόνες ενώ προβλήθηκε και το βίντεο με τίτλο «Τα μαθηματικά υδρεύουν την Σάμο» το οποίο επιμελήθηκε εξολοκλήρου ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής και πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας
Τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο δήμων και δόθηκε αμοιβαία υπόσχεση για συμπόρευση σε κοινές δράσεις με κοινούς στόχους για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της Σάμου και των Μεγάρων αντίστοιχα.

ert.gr
ρεπορτάζ: Χάρης Ζαβουδάκης

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software