officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: καταδικαστική απόφαση της Ελλάδος για το «hotspot» της Σάμου

30 Ιαν, 2021 - 12:01
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: καταδικαστική απόφαση της Ελλάδος για το «hotspot» της Σάμου

Στις 21 Ιανουαρίου 2021, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ) δημοσίευσε την απόφαση του για την υπόθεση μιας γυναίκας, υπηκόου Αιθιοπίας, η οποία ήταν 6 μηνών έγκυος όταν έφτασε στο νησί της Σάμου όπου σχεδίαζε να υποβάλει αίτηση ασύλου. Παρά την εγκυμοσύνη της, οι αρχές δεν της παρείχαν περαιτέρω υλική βοήθεια, αναγκάζοντάς την να διαμείνει σε ένα προσωρινό καταφύγιο στο  «hotspot» για σχεδόν τρεις μήνες. Η ελληνική κυβέρνηση με την απόφαση του δικαστηρίου υποχρεούται  να την αποζημιώσει για τυχόν ζημιές που υπέστη ως αποτέλεσμα των απάνθρωπων και εξευτελιστικών συνθηκών διαβίωσης στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Ωστόσο, αυτές οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη σταματήσει και χιλιάδες άνθρωποι  υπομένουν παρόμοιες συνθήκες. 

Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε να πληρώσει ένα ποσό € 5.000 για την κάλυψη τυχόν χρηματικών και μη χρηματικών ζημιών στην κα. Η.Α.

Ο Philipp Schönberger, μέλος της RLC Berlin, εξηγεί: «Είμαστε χαρούμενοι που η κυρία H.A. θα λάβετε αποζημίωση για την απάνθρωπη μεταχείριση που υπέστη. Ωστόσο, αυτή η περίπτωση δεν είναι μεμονωμένη. Μόνο για τη Σάμο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει χορηγήσει προσωρινά μέτρα σε  περισσότερες από 30 περιπτώσεις εγκύων γυναικών που είχαν μείνει χωρίς υποστήριξη σε αυτές τις ταπεινωτικές συνθήκες. Καταλήγει,« Αυτή η ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής και στρατοπέδευσης έχει ως αποτέλεσμα τη συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανείς δεν πρέπει να αναγκαστεί να ζήσει υπό τις φρικτές συνθήκες που συνεχίζουμε να παρατηρούμε στους καταυλισμούς στη Σάμο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Λέρο. Είναι ώρα για την Ελλάδα και την ΕΕ να αρχίσουν να παίρνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια των αιτούντων ασύλου σοβαρά.'

Διαβάστε αναλυτικά

Φωτογραφία Αρχείου samostimes/Michael Svarnias

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software