officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Όχι του Εργατικού Κέντρου Σάμου για επέκταση ωραρίου στη γιορτή του κρασιού και τη Λευκή Νύχτα

4 Ιουλ, 2023 - 01:07
Όχι του Εργατικού Κέντρου Σάμου για επέκταση ωραρίου στη γιορτή του κρασιού και τη Λευκή Νύχτα

Αρνητική είναι η τοποθέτηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου στο  αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου για επέκταση του ωραρίου συγκεκριμένες μέρες και ώρες μέσα στο καλοκαίρι με αφορμή τη γιορτή του κρασιού και τη Λευκή Νύχτα.

Αναλύοντας την θέση του στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αναφέρει:

Προς : Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

         Δ/νση Ανάπτυξης Π.Ε. Σάμου

         Τμήμα απασχόλησης

Κοιν:  Εμπορικό Σύλλογο Σάμου
         Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Σάμου

         ΜΜΕ

Θέμα : «Παράταση ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων στην πόλη της Σάμου».

Σχετ : Έγγραφό σας υπ’ αριθμ. πρωτ. 94877/28-6-2023

Στο έγγραφο που έχει αποσταλεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σχετικά με το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Σάμου για επέκταση του ωραρίου συγκεκριμένες μέρες και ώρες μέσα στο καλοκαίρι με αφορμή τη γιορτή του κρασιού και τη Λευκή Νύχτα, η θέση του Εργατικού Κέντρου Σάμου είναι η εξής: Είμαστε αντίθετοι στην επέκταση του ωραρίου των εργαζομένων και λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις νυχτερινές ώρες με οποιοδήποτε πρόσχημα ή επιχείρημα.

Εκτιμάμε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις απαιτούν πρόσθετο χρόνο εργασίας και εντατική δουλειά από τους εργαζόμενους για προετοιμασία, που θα έρθει να προστεθεί στο ήδη ξεχειλωμένο ωράριό τους ειδικά τους θερινούς μήνες (μάλιστα πολλές φορές εργάζονται απλήρωτοι και ανασφάλιστοι), ενώ η συγκεκριμένη φιλοσοφία που ακολουθούν οι Εμπορικοί Σύλλογοι ανά την Ελλάδα είναι άλλος ένας κρίκος στα μέτρα που καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, ενώ δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων, των οποίων το δικαίωμα σε ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση θίγεται και καταπατείται.

Τη συγκεκριμένη τοποθέτηση καλούμε να κατανοήσουν οι μικροί έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι, των οποίων η εργασία απειλείται (όπως έχουμε δει να γίνεται ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις) από την πλήρη απελευθέρωση ωραρίου που επιτάσσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, αφού είναι τουλάχιστον εξοντωτικά τα ωράρια για να «κρατάνε» μόνοι τους τα μαγαζιά τους, ώστε να ανταγωνιστούν τους μεγάλους. Πόσο μάλλον όταν αυτοί ενισχύονται συνεχώς με φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, την ίδια ώρα που ο μικρέμπορος κάθε μήνα κάνει λίστα των χρεών του. Δε θα σωθούν με μία παράταση χρόνου δυο μέρες το καλοκαίρι.

Για εμάς τόνωση στην κίνηση των εμπορικών καταστημάτων, πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους εργαζόμενους, θα δώσουν μέτρα όπως η ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων, η μείωση τιμών και το πλαφόν σε ρεύμα, καύσιμα, είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, η μείωση ακόμη και κατάργηση του ΦΠΑ, καθώς και η ουσιαστική στήριξη των μικρών εμπόρων με διαγραφή χρεών, τόκων και προστίμων, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής κλπ.

Επαναλαμβάνουμε, τέλος, τα αιτήματά μας για τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων καλώντας παράλληλα την Περιφέρεια να τα λάβει υπ’ όψιν της και είναι: υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο του εμπορίου με αυξήσεις σε μισθούς, 5μερο-7ωρο-35ωρο, καμιά απελευθέρωση του ωραρίου, κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, σταθερή δουλειά για όλους, αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, κανένας ανασφάλιστος, όχι στην εντατικοποίηση της δουλειάς, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σε κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς. Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software