officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Φοιτητικός Σύλλογος του Μ.Π.Ε.Σ - Συνεχίζεται η κατάληψη μέχρι και την Δευτέρα 12/2

6 Φεβ, 2024 - 11:02
Φοιτητικός Σύλλογος του Μ.Π.Ε.Σ - Συνεχίζεται η κατάληψη μέχρι και την Δευτέρα 12/2

Χαιρετίζουμε τις τεράστιες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, τις δεκάδες αγωνιστικές αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Φοιτητικών Συλλόγων, τους δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες που μαζί με τους μαθητές, τους εργαζόμενους, όλο το λαό βροντοφώναξαν «ΟΧΙ στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια,
Πτυχία με αξία – δωρεάν σπουδές! – Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο!».
Πετύχαμε την πρώτη νίκη! Συνεχίζουμε!
Ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι νόμος του κράτους τον Ιανουάριο όμως ο μήνας τελειώνει και
ούτε καν έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο!
Με τους αγώνες μας καταφέραμε να καθυστερήσουμε το σχέδιο τους και έτσι συνεχίζουμε! Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ακόμα μεγαλύτερη ενότητα με τους μαθητές και τα εργατικά σωματεία, τους μαζικούς φορείς! Εκεί βρίσκεται η δύναμη μας!
Στην αμφισβήτηση της πολιτικής τους, στον οργανωμένο αγώνα!
Η απόπειρα της κυβέρνησης να αιφνιδιάσει τους φοιτητές έπεσε στο κενό. Θα ακυρώσουμε και τα σχέδια τρομοκράτησης και εκβιασμού με την αποφασιστική μας στάση! Απαιτώντας να μην χαθεί καμία εξεταστική! Μπαίνοντας εμπόδιο σε κάθε απόπειρα καταστολής και συκοφάντησης του δίκαιου αγώνα μας.
Η πλειοψηφία μίλησε! Το νομοσχέδιο απορρίπτεται!
Οι φοιτητές εναντιώνονται μαζικά, οι μαθητές με εκατοντάδες καταλήψεις σχολείων και μαζικές πορείες εναντιώνονται επίσης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού με ανακοίνωση της έχει δηλώσει την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο όπως και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο καταγγέλλουν επίσης εκατοντάδες σωματεία εκπαιδευτικών και εργαζομένων. Το νομοσχέδιο το υποστηρίζουν ο ΣΕΒ, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, η κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα που συναινούν σε αυτή την πολιτική.

Ως εδώ! Η κυβέρνηση να μην καταθέσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αυτό που θέλουμε είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο χωρίς αποκλεισμούς και κόφτες, πτυχία με αξία για να εργαστούμε με δικαιώματα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις τις ΕΕ, θέλει μέσα στις εξεταστικές μας και με συνοπτικές διαδικασίες να φέρει νομοσχέδιο για να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ. Μαζί με
τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν και τα δημόσια πανεπιστήμια ακόμα περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, θα διευρύνεται η αγορά πτυχίων και τίτλων σπουδών.
Θα αφεθούν χιλιάδες παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών έξω από τα πανεπιστήμια, οξύνοντας τις ταξικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Αυτές είναι οι τραγικές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, όπως είδαμε στην πανδημία και τα Τέμπη.
Δε θα δεχτούμε να γίνει η αδικία νόμος! Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση θα εξαρτάται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας. Για πολλούς θα υπάρχει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, πολλαπλές πανελλαδικές εξετάσεις και άλλα εμπόδια-κόφτες για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε,
ενώ για κάποιους ελάχιστη βάση πληρωμής που θα αγοράζουν σπουδές και ισάξια πτυχία!
Δε θα ανεχτούμε τη διάλυση των πτυχίων μας! Το πτυχίο μας μετατρέπεται σε ένα ακόμα “χαρτί” στη ζούγκλα της αγοραπωλησίας πτυχίων και τίτλων σπουδών. Θα πρέπει να κυνηγάμε ακόμα περισσότερα, ακόμα και επί πληρωμή πιστοποιητικά και σεμινάρια για να μπορέσουν να επιβιώσουμε, αφού μεγαλώνει η κατηγοριοποίηση των πτυχίων με τους απόφοιτους να ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας, συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, έτσι ώστε να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η πολιτική της “Μπολόνια”, που μεθοδεύεται εδώ και δεκαετίες από την ΕΕ.
Μέσω του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά θα έρθουν δίδακτρα προπτυχιακά και θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια! Θα είναι απαγορευτικό για τους περισσότερους σπουδάσουν, εκτός εάν καταφύγουν σε φοιτητικά δάνεια που θα ξεχρεώνουν για μια ζωή! Μέσω της αξιολόγησης θα προχωρήσουν στις εξαγγελθείσες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων και θα επιβάλλουν τη μείωση των εισακτέων.
Παράλληλα, τα δημόσια ΑΕΙ θα υποχρηματοδοτηθούν περαιτέρω υποβαθμίζοντας μεταξύ άλλων και τη φοιτητική μέριμνα, με τις κρατικές δαπάνες να βρίσκονται ήδη στον πάτο.
Σε αυτό το πλαίσιο, για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα δημόσια θα αναζητήσουν πόρους από τα δίδακτρα, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα. Τα προγράμματα σπουδών θα αναδιαρθρωθούν στις ανάγκες της αγοράς και στα πρότυπα των ιδιωτικών (ρυθμοί σπουδών, αλυσίδες, ροές, κατευθύνσεις).
Σημαντικό επίσης για την Σάμο και για το πανεπιστήμιο Αιγαίου που είναι ένα επαρχιακό πανεπιστήμιο που ήδη πλήττεται από την υποχρηματοδότηση, κάτι που βιώνουμε με τα προβλήματα στην σίτιση (μερίδες, πληρωμή) και στην στέγαση καθώς δεν παίρνουν δωμάτιο όσοι το δικαιούνται (πάνω από 50 επιλαχόντες), είναι αυτό το νομοσχέδιο να μην περάσει να μην έχουμε ακόμα λιγότερους φοιτητές στο νησί κάθε χρόνο, να μην ενταθεί περαιτέρω η υποχρηματοδότηση και
να μην κλείσει η σχολή και το πανεπιστήμιο που κινδυνεύει η λειτουργία τους από αυτό το αντιδραστικό νομοσχέδιο.
Αν πράγματι η κυβέρνηση ήθελε να βελτιώσει το δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν θα έφερνε ιδιωτικά αλλά θα διόρθωνε ένα πρόβλημα που δεν νοείται να υπάρχει το 2024 δηλαδή το τμήμα να δανείζεται κτήρια για να γίνονται τα μαθήματά μας!

Η κυβέρνηση ψεύδεται και όταν λέει πως “δεν παραβιάζεται το άρθρο 16”. Το άρθρο 16 του Συντάγματος προβλέπει ρητά τον αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και την απαγόρευση σύστασης και ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση του άρθρου 16, που έχει κατοχυρωθεί με, και αν περάσει, θα απειλήσει αντίστοιχα δικαιώματα.
Άλλο ένα αποτέλεσμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, δημόσια πανεπιστήμια χωρίς φοιτητικούς συλλόγους, με φοιτητές και φοιτήτριες που δεν θα αντιδρούν, με πειθαρχικά και συμβούλια διοίκησης, χωρίς ζωντανές διεργασίες και αγωνιστικό κίνημα!
Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας, στην ζωή μας, με την αντιλαϊκή πολιτική που κλιμακώνεται, την επίθεση στο εισόδημα των οικογενειών μας, την ακρίβεια, την αβάσταχτη φορολογία, το τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων σηκώνουμε ανάστημα.
Θα βρεθούμε απέναντι στην πολιτική που ξεσπιτώνει τις οικογένειές μας με τους πλειστηριασμούς όπως αυτές τις μέρες στο Ζωγράφου που με ΜΑΤ, βία και συλλήψεις ξεσπίτωσαν χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο και το γιο της! Αυτοί που έχουν στραγγίξει με φόρους τις οικογένειές μας, που μας
αφήνουν χωρίς φοιτητικές εστίες και με πανάκριβα νοίκια, τώρα θέλουν να πάρουν και τα σπίτια των γονιών μας! Δεν θα το
επιτρέψουμε!
Δεν αποδεχόμαστε να δίνονται δισεκατομμύρια για την εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, σε πολεμικές συγκρούσεις, για να σφάζεται ο λαός της Παλαιστίνης που δίνει ένα δίκαιο αγώνα, να στέλνεται ελληνική φρεγάτα σε αποστολές εκτός συνόρων.
Τα τελευταία χρόνια το φοιτητικό κίνημα έχει δώσει μεγαλειώδεις αγώνες ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία, το νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη τους νόμους-πλαίσιο και έχει πετύχει μεγάλες νίκες! Το κίνημα του ‘06-’07 αποδεικνύει ότι μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, τις καταλήψεις και
τις πορείες μπορούμε να εμποδίσουμε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ήδη ο αγώνας έχει ξεκινήσει και μαζικοποιείται
μέρα με τη μέρα! Μόνο έτσι μπορούμε να δυναμώσουμε ένα μεγάλο πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε γράφοντας τη δική μας ιστορία για την διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.
Απαιτούμε:
• Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Να μην κατατεθεί το
νομοσχέδιο.
• Όχι στην παράκαμψη και την αναθεώρηση του άρθρου 16!
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους και
όλες.
• Ένα ενιαίο πτυχίο με κατοχυρωμένα όλα τα επαγγελματικά
δικαιώματα! Κάτω τα χέρια από τα επαγγελματικά δικαιώματα
που κατοχυρώνουν τα πτυχία μας! Μόνη προϋπόθεση το πτυχίο
για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Όχι στον
κατακερματισμό των πτυχίων και των προγραμμάτων σπουδών
σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, την “Μπολόνια”.
• Κατάργηση της ισοτίμησης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά
κολέγια!
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την εκπαίδευση!
Δημόσια και δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους χωρίς
εργολαβίες.
• Κατάργηση της ΕΒΕ.
Αποφασίζουμε:
• Κατάληψη της σχολής μέχρι και την Δευτέρα 12/2
• Νέα Γενική Συνέλευση την Δευτέρα 12/2 στις 15:00 στο
σχολικό (μεσαίο Καρλόβασι)
•. Μεγάλο συλλαλητήριο την Πέμπτη 8 Φλεβάρη, στις 12:30
στο σχολικό συγκρότημα (Μεσαίο Καρλόβασι).
• Ζωντανεύουμε τον σύλλογο συμμετέχουμε σε όλες τις
δραστηριότητες και τις αποφάσεις του συλλόγου που θα
ανακοινωθούν, υπερασπιζόμαστε την απόφαση διασφαλίζουμε
πως δεν θα γίνουν μαθήματα
• Καλούμε τους υπόλοιπους φοιτητικούς συλλόγους μαθητικά
συμβούλια, σωματεία εκπαιδευτικών και τους υπόλοιπους
φορείς του μαζικού κινήματος στην Σάμο να πάρουν θέση στήριξης και συμμετοχής στον δίκαιο αγώνα μας και στις
δραστηριότητες του Συλλόγου

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software