officeart horizontal  

 

Πολιτική

Κάλεσμα ενάντια στις επαναπροωθήσεις

24 Ιουν, 2021 - 09:06
Κάλεσμα ενάντια στις επαναπροωθήσεις

Στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Βαλκάνια το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει παγιωθεί η παράνομη πρακτική των "push-back", δηλαδή των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων σε ξηρά και θάλασσα. Οι βίαιες αυτές επαναπροωθήσεις, καθόλα παράνομες, αντίθετες στο Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ, τη σύμβαση της Γενεύης και τον ποινικό κώδικα σημαίνουν ότι:

- το ελληνικό κράτος στέλνει στην Τουρκία πρόσφυγες χωρίς να εξεταστεί αν υφίσταται δίωξη σε βάρος τους εκεί, ή αν κινδυνεύουν με νέα απέλαση στη χώρα καταγωγής τους.

- οι πρόσφυγες αποκλείονται από το δικαίωμα στο άσυλο και από τη δυνατότητα προσφυγής τους στη δικαιοσύνη.

- άοπλοι, ταλαιπωρημένοι άνθρωποι και φουσκωτά βαρκάκια βρίσκονται αντιμέτωπα με στρατιωτικού τύπου επιχειρήσεις αποτροπής με πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Τα τελευταία χρόνια η ελληνική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων από μια περιθωριακή ή/και περιστασιακή πρακτική στο παρελθόν, σε βασικό εργαλείο συνοριακής και μεταναστευτικής της πολιτικής.

Η πολιτική αυτή παρότι συνιστά παραβίαση του Συντάγματος, της Σύμβασης της Γενεύης και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απολαμβάνει την περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένη στήριξη των κυβερνήσεων της Ε.Ε. όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών της, όπως της FRONTEX.

Πέρα από τις προσχηματικές διαψεύσεις και την υποκριτική "ανησυχία" της Ε.Ε., η έκταση και ο αριθμός των βίαιων επαναπροωθήσεων στον Έβρο και το Αιγαίο, οι χιλιάδες μαρτυρίες και τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία από τέτοιες επιχειρήσεις έχουν καταστήσει σαφές ότι:

- Μετά το 2015 οι επιχειρήσεις βίαιων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και τον Έβρο αποτελούν μια συστηματική, σχεδιασμένη και με αδρή χρηματοδότηση πολιτική.

-Οι βίαιες επαναπροωθήσεις, εντελώς παράνομες όπως ελέχθη, έχουν πάψει να είναι πάρεργο της συνοριοφυλακής ή του λιμενικού και έχουν πάρει τη μορφή μιας παράλληλης, άτυπης υποδομής που περιλαμβάνει χώρους κράτησης, οχήματα, σκάφη, "πλωτά νησιά" και ένστολο προσωπικό, όλα χωρίς διακριτικά.

- Λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, έχουν ωστόσο υπάρξει τέτοιες επαναπροωθήσεις ανθρώπων μέσα από προσφυγικά στρατόπεδα σε νησιά ή προσφύγων που "συνελήφθησαν" στο κέντρο πόλεων της Β. Ελλάδας.

- Σε κάθε επαναπροώθηση ακολουθείται μια σταθερή διαδικασία: αποτρέπεται κάθε επικοινωνία, δεν γίνεται καταγραφή σύλληψης, τα κινητά τηλέφωνα και κάθε πειστήριο της παρουσίας των προσφύγων σε ελληνικό έδαφος "κατάσχεται" ή καταστρέφεται, σε όλη τη διάρκεια επικρατεί κλίμα εκφοβισμού, παραπληροφόρηση και ξυλοδαρμοί, γίνεται απαγωγή των ανθρώπων οι οποίοι μετά τοποθετούνται σε φουσκωτές βάρκες και αφήνονται στη μέση της θάλασσας.

- Οι βίαιες αυτές επαναπροωθήσεις πλαισιώνονται από μια οργανωμένη πολιτική αποθάρρυνσης της δημοσιότητας. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες αντιμετωπίζονται με βία, εκφοβισμό και απειλές σύλληψης με ένα έτοιμο κατηγορητήριο για "διακίνηση μεταναστών", "απείθεια" μέχρι και "κατασκοπεία".

- Κάθε αλληλέγγυος πολίτης ή οργάνωση που καταγγέλλει περιστατικά επαναπροωθήσεων βρίσκεται αντιμέτωπος/η με μια εκστρατεία ηθικής σπίλωσης ακροδεξιάς έμπνευσης ως διακινητής, εχθρός της Ελλάδας και πράκτορας του Ερντογάν.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση αποφασίσαμε να δράσουμε, γιατί οι βίαιες επαναπροωθήσεις, η καθόλα παράνομη αυτή παγιωμένη τακτική, οι διακρίσεις και η στοχευμένη βία κατά μεταναστών/ριών και προσφύγων δεν είναι ένα αποκομμένο φαινόμενο από όσα αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Είναι μέρος μιας αυταρχικής στροφής, της ενίσχυσης ρατσιστικών ιδεολογιών υπεροχής και μίσους, μιας πολιτικής απαξίωσης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας του άλλου/ης, αλλά και μέρος μιας πολιτικής περιορισμού της δημοκρατίας, του δημόσιου χώρου και της δράσης των κοινωνικών κινημάτων.

Είμαστε αποφασισμένες/οι να μην επιτρέψουμε στο όνομα της μεταναστευτικής πολιτικής των ισχυρών της Ε.Ε. να ακυρώνονται βασικές δημοκρατικές αρχές και εγγυήσεις της κοινωνίας μας. Σήμερα για ακόμη μια φορά ισχύει το ότι αν δεν αντιδράσουμε στην παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων προετοιμάζουμε το δρόμο για την επίθεση στα δικά μας δικαιώματα και ελευθερίες.

Καλούμε σε τριήμερο δράσεων ενάντια στις επαναπροωθήσεις:

Πέμπτη 24/6 7μ.μ., Πλατεία Σοφούλη: Μουσική πορεία, εγκατάσταση, θεατρικό δρώμενο

Παρασκευή 25/6 7μ.μ., Πλατεία Πυθαγόρα: Πορεία στο Βαθύ

Σάββατο 26/6 8:30μ.μ.: Προβολή ταινίας στο Παλαιό Σχολείο του Όρμου Μαραθοκάμπου, συζήτηση και συλλογική κουζίνα

Πρωτοβουλία Σάμου ενάντια στις Επαναπροωθήσεις

22/06/2021

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software