officeart horizontal  

 

Πολιτική

Άτακτη υποχώρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης για νησιά και Έβρο

24 Νοε, 2021 - 09:11
Άτακτη υποχώρηση του Υπουργείου Μετανάστευσης για νησιά και Έβρο

Ανακρούει πρύμναν η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την εγκύκλιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου –σύμφωνα με την οποία τα νέα αιτήματα ασύλου θα μπορούν να υποβληθούν μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πέντε νησιών και Έβρου (ΚΥΤ Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας)– αλλά και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν έπειτα από το δημοσίευμα της εφημερίδας μας.

Έτσι, το αρμόδιο Υπουργείο, χωρίς να διαψεύδει την προηγούμενη εγκύκλιο που προκάλεσε αναστάτωση, προκάλεσε σήμερα σε νέα (διορθωμένη) εγκύκλιο, στην οποία γίνεται λόγος για «υποβολή αιτήματος σε καθορισμένα σημεία στα σημεία εισόδου της χώρας ή σε αρμόδιες προκαθορισμένες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα». Επίσης, σε νέες διευκρινίσεις του, ο διοικητής της υπηρεσίας Ασύλου μιλά για «ειδικά καθορισμένα σημεία» και «κατάλληλους χώρους καταγραφής», χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. 

Σε κάθε περίπτωση, στη νέα εγκύκλιο τονίζεται πως «στα ΚΥΤ νήσων, θα λαμβάνονται αιτήματα ασύλου αποκλειστικά από τους παράνομα εισελθόντες στα νησιά, από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας» και ότι στο Φυλάκιο Ορεστιάδας θα παραλαμβάνονται οι αιτήσεις «των εισελθόντων στα χερσαία σύνορα, στο νομό Έβρου».

Προβληματισμός και αναστάτωση

Νωρίτερα, σφοδρή ήταν η ανησυχία των κατοίκων του Έβρου και των πέντε νησιών μετά την αποκάλυψη του θέματος από την «Εφ.Συν.», εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό τους για τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με κοινή τους ανακοίνωση, έκαναν λόγο για την «τελευταία πράξη της παρωδίας του θιάσου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας», όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού.

Παράλληλα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνιζαν πως το δημοσίευμα της εφημερίδας μας «επιβεβαιώνει απόλυτα τον αρχικό και επίμονο ισχυρισμό μας για την προ καιρού ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ» και έκαναν λόγο για «χυδαίο και απροκάλυπτο εμπαιγμό» των τοπικών κοινωνιών των νησιών και του Έβρου από τον αρμόδιο υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, καθώς και από τους κατά τόπους κυβερνητικούς βουλευτές.

Τέλος, χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Χίου Ανδρέα Μιχαηλίδη, σχετικά με τη στάση που κράτησε στο θέμα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: «Διπλή αυτοδιάψευση από τον κ. Μηταράκη. Πρώτα αρνήθηκε ότι υπάρχει εγκύκλιος που κατευθύνει τους αιτούντες άσυλο στα ΚΥΤ των νησιών και του Έβρου. Μετά τη δημοσιοποίησή της – και την οξεία ανακοίνωση που εκδώσαμε νωρίτερα έξι βουλευτές και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε αυτή η πρακτική για τα νησιά και το σήμα που θα εξέπεμπε διεθνώς – εξέδωσε άλλη εγκύκλιο με την οποία κατήργησε την πρώτη! Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο!».

efsyn.gr

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software