officeart horizontal  

 

Πολιτική

Νέο ΕΣΥ: «Λίφτινγκ» στις υποδομές των νοσοκομείων – Η κτιριακή αναβάθμιση ξεκινά από τα ΤΕΠ

9 Φεβ, 2023 - 11:02
Νέο ΕΣΥ: «Λίφτινγκ» στις υποδομές των νοσοκομείων – Η κτιριακή αναβάθμιση ξεκινά από τα ΤΕΠ

«Λίφτινγκ» ξεκινά σε πολλές νοσοκομειακές δομές, όπως τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), με σκοπό την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Το υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης μια γερή «ένεση» προκειμένου να υλοποιηθούν οι δρομολογούμενες παρεμβάσεις, που αποτελούν μέρος της … νέας σελίδας για το ΕΣΥ.

Ηπολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας υπέγραψε χθες σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό και την ανακαίνιση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας της χώρας μας. Οι σχετικές συμφωνίες περιλαμβάνουν βελτίωση των κτιριακών υποδομών και αναβάθμιση όλων των ΤΕΠ και είναι ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

«Οι δομές υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας άντεξαν. Το εθνικό μας σύστημα υγείας, χάρη στην προσπάθεια των γυναικών και ανδρών που υπηρετούν, προσπάθησε και κατάφερε να ανταπεξέλθει σε μια πολύ δύσκολη πανδημία. Και πλέον με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν για την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό αντιστοίχως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διασφαλίσει τους πόρους και για την αναβάθμιση στην υλικοτεχνική των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σημείωσε δε ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει την πλήρη τεχνογνωσία προκειμένου να μπορέσει να οδηγήσει εις πέρας τους διαγωνισμούς, οι οποίοι απαιτούνται.

Τα νοσοκομεία είναι παλιά και «όλα λίγο πολύ θέλουν συντήρηση σε θαλάμους, ιατρεία, τουαλέτες», επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Θα ξεκινήσουμε από τα ΤΕΠ, που είναι το τμήμα που πονάει τους περισσότερους Έλληνες πολίτες στη πιο κρίσιμη ώρα, όταν χρειάζονται άμεση και σωστή εξυπηρέτηση. Αλλάζοντας λοιπόν τη δομή των ΤΕΠ θα έχουμε πολύ καλύτερες υπηρεσίες υγείας και πολύ πιο ικανοποιημένους ανθρώπους, τόσο τους ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα όσο και το προσωπικό».

Η κτιριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων είναι πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης που ολοκληρώνεται το 2025. Οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ήδη δουλέψει στη διαδικασία της τεχνικής καταγραφής των αναγκών νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της αρμοδιότητάς τους.

Πρώτα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών

 Στις άμεσα υλοποιούμενες ενέργειες του υπουργείου Υγείας είναι η κτιριακή αναβάθμιση των ΤΕΠ που λειτουργούν στα 127 νοσοκομεία του δημόσιου Συστήματος Υγείας. Εκτιμάται ότι τα Επείγοντα επισκέπτονται περί τα 3 εκατομμύρια πολίτες κάθε χρόνο.

Μάλιστα, μέσω των δωρεών επιταχύνονται οι αλλαγές και μπορούν οι οικονομικοί πόροι να αξιοποιηθούν για περισσότερες παρεμβάσεις.

Ηδη, μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Λάτση ήδη αναβαθμίστηκε το ΤΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ.Γεννηματάς», ενώ αντίστοιχη δωρεά έχει γίνει για το Ασκληπιείο Βούλας από το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου.

Τα εγκαίνια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο «Γεννηματάς» πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Το νέο ΤΕΠ αναμένεται να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών και των συνοδών τους, καθώς και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του υγειονομικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 80.000 άτομα επισκέφθηκαν το Τ.Ε.Π. του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» κατά τη διάρκεια της γενικής εφημερίας του για το 2021, καθιστώντας το πρώτο στο λεκανοπέδιο Αττικής, ενώ η επισκεψιμότητά του ανήλθε σε περίπου 55.000 άτομα για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το «λίφτινγκ» των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας είναι ένας από τους πυλώνες του νέου ΕΣΥ. Παράλληλα, δρομολογούνται και άλλες παρεμβάσεις, όπως αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών αλλά και στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα δίνεται η δυνατότητα για … part-time εργασία στο ΕΣΥ όταν δεν υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένες θέσεις και κηρύσσονται άγονες, αλλά και απασχόληση των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα και μεταξύ άλλων, οι νέοι γιατροί πριν κάνουν αγροτικό θα περνούν έξι μήνες σε παθολογικές κλινικές και ΤΕΠ νοσοκομείων με σκοπό την απόκτηση πολύτιμης εμπειρίας.

eleftherostypos.gr

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software