officeart horizontal  

 

Πολιτική

Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ χαιρετίζουν τη νέα τροπολογία που διευκολύνει την πρόσβαση στην εργασία για μετανάστες και αιτούντες άσυλο

20 Δεκ, 2023 - 10:12
Η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ χαιρετίζουν τη νέα τροπολογία που διευκολύνει την πρόσβαση στην εργασία για μετανάστες και αιτούντες άσυλο

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) χαιρετίζουν την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο και η οποία προβλέπει ορισμένες βασικές διατάξεις που διευκολύνουν τη νόμιμη απασχόληση για μετανάστες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα.

Οι βασικές πτυχές της τροπολογίας περιλαμβάνουν την έκδοση τριετούς άδειας διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών χωρίς εν ισχύ άδεια διαμονής, οι οποίοι διέμεναν στην Ελλάδα επί τρία συναπτά έτη έως τις 30 Νοεμβρίου 2023, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να προσκομίσουν δήλωση προσφοράς εργασίας. Επίσης, μειώνει το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι αιτούντες άσυλο μπορούν να έχουν δικαίωμα εργασίας από έξι μήνες σε 60 ημέρες από την κατάθεση αίτησης ασύλου.

Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία έχουν επανειλημμένα τονίσει τα αμοιβαία οφέλη από τη δημιουργία  ευκαιριών νόμιμης απασχόλησης για τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ιδίως σε περιόδους έλλειψης εργατικού δυναμικού σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες όχι μόνο ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη, αλλά λειτουργούν επίσης ως ουσιαστικό εχέγγυο κατά της εκμετάλλευσης.

«Ο νόμος που ψηφίστηκε σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη διαχείριση της μετανάστευσης στην Ελλάδα, επιτρέποντας σε μετανάστες που διαμένουν ήδη στην χώρα να συμμετέχουν σε κοινωνικοοικονομικές και πολιτισμικές πτυχές της κοινωνίας, συνεισφέροντας ταυτόχρονα και στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον εξυπηρετεί την πρόσβαση των μεταναστών όχι μόνο στην αγορά εργασίας αλλά και σε θεμελιώδη δικαιώματα. Ανταποκρίνεται επίσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, και συνεπώς στην ενίσχυση μιας ευρύτερης και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης», ανέφερε ο Gianluca Rocco, Επικεφαλής ΔΟΜ Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Maria Clara Martin, δήλωσε: «Τα μέτρα αυτά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανταποκρίνονται με ρεαλιστικό τρόπο στις ανάγκες των παραγωγικών τομέων της χώρας που παραμένουν ακάλυπτες και βάζουν εγκαίρως τους αιτούντες άσυλο στον δρόμο της αυτονομίας και της ένταξης, αποφέροντας εν τέλει σημαντικά κοινωνικοοικονομικά οφέλη για όλους.»

«Η τροπολογία αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα πολιτικής βούλησης για την άρση των εμποδίων που καθιστούν τους ανθρώπους αόρατους και περιθωριοποιημένους, συμβάλλοντας στην ευρύτερη ευημερία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας», πρόσθεσε.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο ΔΟΜ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών για την εξεύρεση και εφαρμογή ανθρώπινων και ρεαλιστικών λύσεων, καθώς και να προωθούν πολιτικές που σέβονται την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και την κοινωνικοοικονομική πρόοδο.

Foto credits ©  UNHCR/Jeoffrey Guillemard

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software