officeart horizontal  

 

Πολιτική

Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

8 Ιαν, 2024 - 11:01
Συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Η Ε.Γ. του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των φοιτητών και μαθητών όλης της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Με το νομοσχέδιο αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να επιτρέψει την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, κάνοντας χρήση του άρθρου 28, σύμφωνα με το οποίο με μια απλή νομοθετική ρύθμιση μπορούν να ενσωματώνονται διεθνείς συμβάσεις στο ελληνικό δίκαιο με μεγαλύτερη ισχύ νόμου.

Βλέπουν και την παιδεία σαν εμπόρευμα, όχι σαν αγαθό δημόσιο, που θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο σε όλους. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι έτσι θέλουν να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη παιδεία και το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα σήμερα; Απ’ τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια λείπουν η κρατική χρηματοδότηση, οι καθηγητές, η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, αλλά ενώ η κυβέρνηση τα γνωρίζει όλα αυτά, επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική λειτουργία και να οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία τα ιδρύματα. Η δήθεν "απελευθέρωση" του δημόσιου πανεπιστημίου απ’ το κράτος, ουσιαστικά σημαίνει την πλήρη απελευθέρωση του κράτους απ’ την ευθύνη χρηματοδότησης και στήριξης των δημόσιων πανεπιστημίων.

Τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων θα εξισωθούν πλήρως με κάθε λογής πτυχίο από ιδιωτικό ΑΕΙ, στο οποίο η πρόσβαση και η λήψη πτυχίου θα εξαρτάται απ’ το... βάθος της τσέπης. Για την πλειοψηφία των μαθητών ο δρόμος για την εισαγωγή σε μια σχολή θα είναι ακόμα πιο δύσκολος (τράπεζα θεμάτων, ελάχιστη βάση εισαγωγής κλπ), ενώ για όσους έχουν «δυνατό πορτοφόλι» θα αρκεί μια απλή αίτηση σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο με το ανάλογο αντίτιμο. Τα αποτελέσματα και η πείρα που έχουμε απ’ το εξωτερικό εξάλλου, αυτό δείχνουν.

Χρειάζεται τώρα αγώνας για να ματαιώσουμε τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο

  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές

  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software