officeart horizontal  

 

Πολιτική

Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η εγγραφή για τις ευρωεκλογές - Δείτα τα βήματα εγγραφής

19 Φεβ, 2024 - 09:02
Επιστολική ψήφος: Ξεκίνησε η εγγραφή για τις ευρωεκλογές - Δείτα τα βήματα εγγραφής

Την δυνατότητα εγγραφής  στους εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφους, έχουν απο σήμερα οι ενδιαφερόμενοι. 

Πρόκειται για τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εντός ή εκτός επικράτειας.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας καθιερώνεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η επιστολική ψήφος ως μέσου διευκόλυνσης της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις Ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Πώς θα εισέρχονται στην πλατφόρμα

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω taxisnet κάνοντας χρήση των προσωπικών τους διαπιστευτηρίων.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

• Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
• Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
• Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές (Γενικά Προξενεία, Προξενεία, Προξενικά Γραφεία Πρεσβειών).

Από σήμερα οι εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

 
Βήμα προς βήμα η διαδικασία εγγραφής
 
1. Σύνδεση στην εφαρμογή

• Οι εκλογείς συνδέονται στην εφαρμογή μέσω του συνδέσμου epistoliki.ypes.gov.gr. Στην αρχική σελίδα αναγράφονται οι βασικές ημερομηνίες που αφορούν την επόμενη εκλογική διαδικασία

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Για την πιστοποίηση τους, οι εκλογείς κάνουν χρήση των προσωπικών διαπιστευτηρίων TaxisNet τους:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Εναλλακτικά, οι εκτός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εισέλθουν με συνδυασμό των στοιχείων του εν ισχύ ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του αριθμού δημοτολογίου τους:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Οι εκλογείς μπορούν εναλλακτικά να απευθύνονται στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών εντός Ελλάδας ή στις διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό για να εγγραφούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, σε περίπτωση που αδυνατούν να συνδεθούν στην πλατφόρμα.

2. Διαδικασία εγγραφής για την επιστολική ψήφο

• Με την είσοδό στην εφαρμογή, οι εκλογείς μπορούν να δουν τη λίστα των αιτήσεών τους σχετικά με την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μέσω επιστολικής ψήφου. Κατά την πρώτη είσοδο, η λίστα αυτή θα είναι κενή:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Οι εκλογείς επιλέγουν «Εγγραφή» και συμπληρώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία. Αναλυτικότερα:

◦ Εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα Προσωπικά Στοιχεία και Στοιχεία Βασικού Εκλογικού Καταλόγου των εκλογέων. Οι εκλογείς επιβεβαιώνουν την ορθότητα των στοιχείων και επιλέγουν «Επόμενο».

Σε περίπτωση που εντοπίσουν κάποιο λάθος, οι εκλογείς απευθύνονται στον οικείο Δήμο:

◦ Οι εκλογείς συμπληρώνουν τα Στοιχεία Επικοινωνίας τους (email και κινητό τηλέφωνο) και επιλέγουν «Επιβεβαίωση» προκειμένου να λάβουν και να εισαγάγουν κωδικούς μίας χρήσης (OTP). Σε περίπτωση που οι εκλογείς δεν λάβουν OTP, μπορούν να επιλέξουν «Αποστολή ξανά»:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

◦ Οι εκλογείς συμπληρώνουν τη Διεύθυνση Διαμονής τους, εντός ή εκτός Ελλάδας. Αυτή δεν είναι απαραίτητα η διεύθυνση στην οποία επιθυμούν να τους αποσταλεί το εκλογικό υλικό:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

◦ Εν συνεχεία, δηλώνουν τη Διεύθυνση Αποστολής Εκλογικού Υλικού στην οποία επιθυμούν να λάβουν τον φάκελο επιστολικής ψήφου.

Αν αυτή η διεύθυνση είναι η ίδια με τη Διεύθυνση Διαμονής, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν το αντίστοιχο πεδίο. Συμπληρώνουν επιπλέον τυχόν πρόσθετα στοιχεία για την παράδοση (π.χ. όνομα στο κουδούνι, όροφος).

Υπενθυμίζεται ότι για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, το εκλογικό υλικό θα αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τον Μάιο του 2024 και δύναται να παραληφθεί αποκλειστικά από τους ίδιους τους εκλογείς ή ρητά εξουσιοδοτημένα τρίτα πρόσωπα:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

◦ Τέλος, για την Υποβολή, οι εκλογείς δηλώνουν ότι η αίτηση έχει την έννοια της Υπεύθυνης Δήλωσης και αποδέχονται την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο και επιλέγουν «Υποβολή»:

https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/02/epistoliko-odigia10-150x38.jpg 150w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/02/epistoliko-odigia10-600x150.jpg 600w, https://www.in.gr/wp-content/uploads/2024/02/epistoliko-odigia10-768x192.jpg 768w" sizes="(max-width: 880px) 100vw, 880px" pinger-seen="true">

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Ανά πάσα στιγμή κατά τη διαδικασία εγγραφής, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν «Προσωρινή Αποθήκευση» και να επιστρέψουν σε δεύτερο χρόνο για να επεξεργαστούν ή να διαγράψουν την αίτησή τους.

• Οι εκλογείς λαμβάνουν στο email τους επιβεβαίωση υποβολής της αίτησής τους. Οι αιτήσεις γίνονται αμέσως οριστικές και οι εκλογείς μπορούν πλέον να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία εγγραφής είναι 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Δηλαδή, για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 29 Απριλίου 2024.

3. Μεταβολή στοιχείων και διαγραφή

• Οι εκλογείς που έχουν ήδη εγγραφεί μπορούν να μεταβάλουν τα στοιχεία τους (στοιχεία επικοινωνίας, διεύθυνση διαμονής, διεύθυνση αποστολής εκλογικού υλικού) σε περίπτωση που αυτά αλλάξουν. Συνδέονται στην πλατφόρμα και επιλέγουν «Μεταβολή Στοιχείων» από τη λίστα των αιτήσεών τους και ακολουθούν την ανωτέρω διαδικασία, τροποποιώντας τα στοιχεία που έχουν αλλάξει:

h 

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Σε περίπτωση που οι εκλογείς επιθυμούν να διαγράψουν την εγγραφή τους και να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα, συνδέονται στην εφαρμογή και επιλέγουν «Διαγραφή» από τη λίστα των αιτήσεών τους. Οι εκλογείς αυτοί μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εγγραφούν εκ νέου στην εφαρμογή για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

• Οι αιτήσεις μεταβολής στοιχείων και διαγραφής γίνονται αμέσως δεκτές, μέχρι την λήξη της προθεσμίας εγγραφής, δηλαδή 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών.

4. Βοήθεια

• Σε περίπτωση που οι εκλογείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη χρήση της εφαρμογής, μπορούν να επικοινωνήσουν με το +302106266222 ή να επιλέξουν «Αναφορά Προβλήματος» επάνω δεξιά στην οθόνη και να υποβάλουν το πρόβλημα τους:

Στιγμιότυπα από την πλατφόρμα εγγραφής

• Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογείς μπορούν εναλλακτικά να εγγραφούν για να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών εντός Ελλάδας ή των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software