officeart horizontal  

 

Οικονομία

ΕΟΣ Σάμου: ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021

18 Φεβ, 2021 - 07:02
ΕΟΣ Σάμου: ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Ο Συνεταιρισμός, ανακοινώνει αύξηση τιμής σταφυλιών για τον τρύγο του 2021 στο 10% μεσοσταθμικά.

Η αύξηση τιμών είναι η τρίτη κατά την τελευταία πενταετία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η τιμή για τα ΄΄εκλεκτά΄΄ σταφύλια για οινοποίηση οίνου VDN GC, ο οποίος προορίζεται κυρίως για εξαγωγή στη Γαλλία από τα 0,28 € ανά κιλό, αυξήθηκε σε 0,40 το 2015, σε 0,61 το 2019 και φέτος αυξάνεται κατά 6 λεπτά και φτάνει τα 0,67 € ανά κιλό.

Αναλογικά αυξάνονται και οι τιμές στις περισσότερες κατηγορίες σταφυλιών που θα παραλάβει ο Ε.Ο.Σ ΣΑΜΟΥ. Για παράδειγμα η τιμή για τα σταφύλια οινοποίησης ; ΄΄Σάμαινα΄΄ αυξάνεται από τα 0,35 στα 0,42 € και για τα λεγόμενα ΄΄Κοινά΄΄ για οινοποίηση VDL από τα 0,36 στα 0,40 €. 

Στις πιο πάνω τιμές όπως γνωρίζουν οι παραγωγοί, έρχονται να προστεθούν αποζημιώσεις για μεταφορικά ανάλογα με την περιοχή. Επίσης προστίθεται ειδική επιδότηση για πιστοποιημένα αμπελοτεμάχια, βιολογικά ή ολοκληρωμένης καλλιέργειας. Η συγκεκριμένη επιδότηση αυξάνεται και αυτή για το 2021 από τα 50 στα 70 ευρώ ανά στρέμμα. Με τον τρόπο αυτό – και όχι μόνο – ο Συνεταιρισμός συμβάλει έμπρακτα στην προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών μορφών καλλιέργειας.

Όπως και το περασμένο έτος, η πληρωμή των παραγωγών προγραμματίζεται να γίνει εντός του Δεκεμβρίου του 2021.

Αποφασίστηκε επίσης, η κύρια παραλαβή των σταφυλιών κατά τον τρυγητό του 2021 να γίνει στο Οινοποιείο Καρλοβάσου το οποίο παραλάμβανε και έως σήμερα τον μεγαλύτερο όγκο αυτής.

Στο Οινοποιείο Μαλαγαρίου θα παραληφθούν οι ειδικές οινοποιήσεις του Συνεταιρισμού (Βιολογικά, Φυσικοί Οίνοι κλπ.), οι οποίες και απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση.

Με τον διαχωρισμό της λειτουργίας των δύο οινοποιείων, επιδιώκεται η αύξηση της λειτουργικότητας των δύο χώρων και αναμένεται βελτίωση της ποιότητας των εργασιών και εξοικονόμηση κόστους. 

Λόγω της μετακίνησης μέρους της παραλαβής, στο οινοποιείο Καρλοβάσου, αυξάνεται η ισχύουσα αποζημίωση για τη μεταφορά των σταφυλιών, κατά 10 € / τόνο, για τις περιοχές των Δ/Δ Κοκκαρίου, Σάμου, Βαθέος, Παλαιοκάστρου, Μυτιληνιών, Χώρας, Παγώνδα, Μαυρατζαίων, Πυθαγορείου, Κουμαραδαίων και Μύλων.

Αναλυτικά η Εγκύκλιος Τρυγητού είναι στη διάθεση των μελών.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software