Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Αφιερώματα

Κτηνοτρόφος, ένα επάγγελμα χωρίς ρεπό.

0
0
0
s2smodern

Γράφει η Φαίη Μπαλλάν *

Στο νησί της Σάμου την τελευταία δεκαετία περίπου η κτηνοτροφία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα τόσο απο την αδυναμία της πολιτείας να βρεί λύσεις σε προβλήματα όπως την δημιουργία και λειτουργία ενός σφαγείου, αλλά και απο την αδυναμία των κτηνοτρόφων να εκσυγχρονιστούν και να δουλέψουν με διαφορετικό τρόπο απο αυτόν τον οποίο γνώριζαν.

Ένας απο τους κτηνοτρόφους που προσπαθεί να εκσυγχρονίζει το δύσκολο επαγγελμά του είναι και ο  κ. Παναγιώτης Καλογραίας τον οποίο  επισκεφτήκαμε  στην περιοχή Καλανάκης Μυτιληνιών στην κτηνοτροφική του μονάδα για την πραγματοποίηση μιας συνέντευξης.

samostimes ktinotrofia kalograias3

Πόσα χρόνια εργάζεστε ως κτηνοτρόφος και ποιος ήταν ο λόγος που επιλέξατε το συγκεκριμένο επάγγελμα;

-Εργάζομαι 23 χρόνια και ασχολήθηκα με τα ζώα γιατί τα αγαπάω,αν δεν την αγαπάς αυτην την δουλειά δεν την κάνεις.

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στην πορεία σας ως κτηνοτρόφος;

-Από δυσκολίες έχουμε πολλές.Η γραφειοκρατεία είναι η βασικότερη δυσκολία,όπως και η μεταφορά προιόντων.Αν σκεφτείς όμως ότι δεν έχεις ρεπό και πρέπει να είσαι εκεί 365 μέρες τον χρόνο είναι πιο δύσκολο, συν το ότι πρέπει να έχεις δικό σου κεφάλαιο.

Ας μιλήσουμε λίγο για την μονάδα σας,τι ζώα έχετε μέσα;Πόσα είναι;Από που έρχονται;

-Καταρχάς η μονάδα δεν είναι μεικτής κατεύθυνσης,δηλαδή δεν είναι για κρέας,είναι κυρίως γαλακτοπαραγωγής.Έχω 70 ζωντανά κυρίως μάνες αγελάδες και μοσχάρια, δύο ράτσες βασικές Χολστάιν και Χολστάιν Φρίζιαν που έρχονται από την Βεστφάλια της Γερμανίας.

Με τι τρέφονται τα ζώα;

-Τρώνε χονδροειδή τροφή και δημητριακά που τα προμηθεύομαι από την Θήβα.

Ποια είναι η διαδικασία από το άρμεγμα μέχρι τον καταναλωτή;

-Από το άρμεγμα πάει στο τυροκομείο, μένει 12 ώρες στις παγολεκάνες μετά βράζεται,παστεριώνεται, κι όταν πήξει γίνεται  τυρί ή ριζόγαλο ή γιαούρτι.Στην μονάδα μου παράγουμε 650-700 κιλά γάλα ημερησίως.

samostimes ktinotrofia kalograias2

Πόσους υπαλλήλους απασχολεί η μονάδα;

-Κυρίως δύο και είμαι και εγώ εκεί 3 ώρες το πρωί και 4 ώρες το απόγευμα, τις υπόλοιπες ώρες ασχολούμαι με την καλλιέργεια χωραφιών.

Είναι η μονάδα στην Ελλάδα της κρίσης κερδοφόρα ή ζημιογόνα κ.Καλογραία;

-Για εμένα είναι κερδοφόρα,αλλά για να φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο πρέπει όταν ξεκινήσει να είναι συστηματικός και ενεργός.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στη Σάμο;

-Δύσκολη κατάσταση, χάνονται σιγά σιγά, οι νέοι πλέον δεν ασχολούνται διότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις, γιατί αν σκεφτείς ότι δεν υπάρχει σφαγείο για να επεκταθούν οι μονάδες σε μεικτής κατεύθυνσης είναι δύσκολο, πρέπει όλοι να μεταφερθούν στη Χίο.

Θα παροτρύνατε τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα;

-Ναι αρκεί να είναι οργανωμένοι, να αγαπάνε τα ζώα και να είναι πρόθυμοι να τα φροντίσουν,ας το εκμεταλλευτούν για εκείνους στην τελική αλλά πάντα με υπευθυνότητα.

* Η Φαίη Μπαλλάν σπουδάζει δημοσιογραφία στο δημόσιο ΙΕΚ Σάμου

Σάμος, Νέα, Ειδήσεις, Συνέντευξη, Κτηνοτροφία