elenfrdeitrues

Μια σπηλιά γράφει νέες σελίδες στην ιστορία της Σάμου

0
0
0
s2smodern

Τι ιστορία έχει να μας πει για τη Σάμο, για τη ζωή της, ο σκελετός μιας γυναίκας ηλικίας 5.500 χιλιάδων χρόνων περίπου ;

Ποιες ιστορίες έχουν να μας διηγηθούν τα υπολείμματα ενός ακόμα πλήρες σκελετού και ενός κρανίου ; 

Τι θα ... μπορούσαν να μας αφηγηθούν διάφορα κεραμικά για την χρησιμότητα αυτής της σπηλιάς ; 

Ο ανθρώπινος νούς γεννά συνεχώς ερωτήματα. Πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν ξαφνικά, στην άκρη του νησιού κυριολεκτικά,  σε ένα κατακόρυφο ρήγμα στον Κέρκη, ανακαλύπτεις τόση πολλή ιστορία που δεν έχει ακόμα διαβαστεί.

Γιατί το σπήλαιο στην περιοχή του Κέρκη "είναι ένα βιβλίο που περιμένει να διαβαστεί" όπως τόνισε στην παρουσίαση - ενημέρωση των πρώτων ευρημάτων ο Δρ. Ανδρέας Ντάρλας, προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας.

Ήταν Μαϊος του 2016 όταν ο λάτρης της εξερεύνησης των σπηλαίων (μέλος του συλλόγου ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ) Μανώλης Τριανταφύλλου πέρναγε μέσα απο το μικρό άνοιγμα της σπηλιάς σε ύψος 180 μέτρων απο την θάλασσα, στην περιοχή Σεϊτάνη, αξιοποιώντας πληροφορίες που είχε συλλέξει.

Το πρώτο τμήμα της σπηλιάς ήταν γεωλογικά "νεκρό". Το νερό είχε σταματήσει να διαβρώνει το πέτρωμα και να δημιουργεί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η σπηλιά όμως είχε βάθος.

Μια μεγάλη αίθουσα ανοίγετε μπροστά. Όπου κιαν πέσει το φώς του φακού ο πλούσιος σταλαγματικός σχηματισμός σου δίνει να καταλάβεις ότι αυτό το κομμάτι στης σπηλιάς είναι "ζωντανό".

samostimes spilaio seitani1

Η έκπληξη για τον Μανώλη Τριανταφύλλου ήρθε μερικά δευτερόπλεπτα αργότερα, όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι στο έδαφος βρίσκονταν διάφορα κεραμικά.

Λίγα μέτρα πιο πέρα ένας σκελετός βρίσκονταν στο έδαφος σε εμβρυακή θέση.

Το κίτρινο τεχνητό φώς όπου έπεφτε ανακάλυπτε και κάτι. Έναν πέλεκυ, κάποια αγγεία, όλα επιφανειακά και κάποια απο αυτά έχουν γίνει "ένα" με το σπήλαιο.

Στις 14 Ιουνίου οργανώνεται η πρώτη αποστολή της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας, απο εδώ και πέρα είναι δουλειά των ειδικών. 

Ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ" αναλαμβάνει το πιο δύσκολο έργο απο όλα. Να τηρηθεί μια μυστικότητα που θα απέτρεπε κάθε απλά περίεργο ή ακόμα και αρχαιοκάπηλο να βρεθεί στο χώρο καταστρέφοντας ή κλέβοντας τα ευρήματα. 

Ευρήματα τα οποία αξιολογούνται ως σημαντικά απο τους ειδικούς οι οποίοι διοργανώνουν δεύτερη αποστολή ένα μήνα μετά, τον Ιούλιο του 2016, προκειμένου οργανωμένα να συλλέξουν όσο περισσότερα απο αυτά μπορούν.

Τώρα αρχίζει μια σειρά εξετάσεων των αντικειμένων αλλά και του σκελετού προκειμένου να χρονολογηθούν και να αρχίσει να ξεδιπλώνεται η ιστορία τους.

samostimes enimerosi spilaio seitani

Η έρευνα θα κρατήσει κάποια χρόνια μας επισημαίνει ο Δρ. Ανδρέας Ντάρλας, θα είναι πολυδάπανη και χρονοβόρα. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τα περισσότερα ευρήματα γύρω στο 3.500 π.χ., κοντά στο τέλος της Νεολιθηκής εποχής. Υπάρχουν όμως και ευρήματα απο την κλασσική αρχαιότητα.

Ο σκελετός της γυναίκας, με το ύψος της να υπολογίζεται στο 1,60  και ειδικά το ... μισό (κατα μήκος) κρανίο της προσθέτουν ένα μυστήριο. Στο κεφάλι είναι εμφανή σημάδια χάραξης απο κάτι αιχμηρό. 

Τα αγγεία και κάποια λίθινα δισκία, καλά δουλεμένα, δίνουν την πρώτη εντύπωση ότι είναι μέρος μιας κάποιας τελετουργίας. Ένας λίθινος πέλεκυς και μια φυλλόσχημη αιχμή δείχνουν την σπουδαιότητα των προσφορών. Σε μια σχισμή στο έδαφος άλλος ένας διαμελισμένος σκελετός και ένα κρανίο ξεχωριστό έχει γίνει τμήμα ενός σταλαγμίτη.

Τα υπολλείματα μιας φωτιάς μπορεί να μας δώσουν σημαντικά στοιχεία. 

samostimes enimerosi spilaio seitani 2

"Η δουλειά μας τώρα μπορεί να σας θυμίσει αυτές τις αστυνομικές σειρές τύπου CSI" λέει αστιευόμενος προς το κοινό της ενημέρωσης στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Σάμου ο προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας. 

"Το "βιβλίο" της σπηλιάς έχει αρχίσει να "διαβάζετε". Σιγά - σιγά η ιστορία θα ξαναγράφεται μπροστά μας" σύμφωνα με τον Δρ. Ανδρέα Ντάρλα.

Το σημαντικότερο όμως για να βρούμε ξανά αυτές τις χαμένες σελίδες της ιστορίας μας είναι ο δικός μας σεβασμός. 

Ο σεβασμός στα ίδια τα σπήλαια και περισσότερο απέναντι σε κάθε τι που μπορεί να βρεθεί σε αυτά. Κάθε τι μέσα σε ένα σπήλαιο μπορεί να δώσει ανεκτίμητες πληροφορίες, κάθε δική μας απροσεξία ή κακόβουλη ενέργεια "σκίζει" και μια σελίδα απο την ιστορία αυτού του τόπου. 

Την δική μας ιστορία, των προγόνων μας. 

 

 

e-genius.gr ...intelligent web software