elenfrdeitrues

Η Σαμιώτισσα που λατρεύει το Tang Soo Do

0
0
0
s2smodern

Όταν βλέπεις σε παλιές ταινίες δράσης τον  Τσακ Νόρις να σαρώνει τους αντιπαλους του με εντυπωσιακές κλωτσιές και φοβερές λαβές δεν αναρωτιέσαι πως το κάνει γιατί απλά είναι ο Τσάκ Νόρις. 

Για να ξέρεις όμως, ο Τσάκ Νόρις εκπαιδεύτηκε στο Τάνγκ Σου Ντό (Tang Soo Do) και μέσα απο αυτόν και τις ταινίες του έγινε γνωστό στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Η Ηλιάνα Τζούφα συνάντησε την Ξένια Σφέτσιου, που ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες και ειδικότερα με το Tang Soo Do.

Αν και ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει σε δημοτικότητα το τάεκβοντο (ειδικά μετά τα τέλη της δεκαετίας του ’80 και τη θυελλώδη ανάπτυξη του τελευταίου), παρέμεινε μια τέχνη με φανατικούς φίλους και εξακολουθεί να διαθέτει ένα πολύ καλό δίκτυο σχολών σε όλη τη χώρα.

Η ιστορία του τανγκ σου ντο, όπως και του τάεκβοντο είναι όσο παλιά ή καινούρια επιλέγει κάθε ιστορικός, όμως όλοι συμφωνούν ότι η ονομασία τανγκ σου ντο οφείλεται στο δάσκαλο Χουάνγκ Κι (1914-2002), ο οποίος μελέτησε κινεζικές πολεμικές τέχνες όταν έζησε στη Μαντζουρία την περίοδο που η Κορέα βρισκόταν υπό ιαπωνική κατοχή - η κινεζική επιρροή, αντικατοπτρίζεται και στην ονομασία της τέχνης καθώς το «τανγκ» σημαίνει, ουσιαστικά, «Κίνα». 

- Τι είναι το Tang Soo Do ;

Ξένια Σφέτσιου - Πρόκειται για μια Κορεάτικη πολεμική τέχνη η οποία έχει ως στόχο την τελειοποίηση του ατόμου σωματικά και ψυχικά. Διδάσκει τεχνικές χρήσιμες όχι για επίθεση αλλά για αυτοάμυνα και αυτουπεράσπιση και ταυτόχρονα μεταδίδει αρχές ,αξίες και πνεύμα.

- Ποιο ήταν το έναυσμα που σε έκανε να επιλέξεις το καράτε(Tang Soo Do);

Ξένια Σφέτσιου - Ξεκίνησα σε πολύ μικρή ηλικία (στην ηλικία των 5 ετών),οπότε δεν υπήρχε κάποιο κίνητρο. Οι γονείς μου με πήγαν στη σχολή να παρακολουθήσω μια προπόνηση , εγώ ενθουσιάστηκα και έτσι άρχισα να ασχολούμαι με αυτό σε καθημερινή βάση.

- Πόσο δύσκολο ήταν (είναι) για ένα μικρό κορίτσι να προσαρμοστεί και εν τέλει να συνεχίσει να κάνει αυτού του είδους την πολεμική τέχνη;

Ξένια Σφέτσιου - Ήταν και είναι δύσκολο, όχι από άποψη αντοχής αλλά από άποψη θέλησης. Πρέπει πραγματικά να το αγαπάει κανείς για να συνεχίσει να ασχολείται αφοσιωμένος και με όρεξη.

- Πλέον ,σε ποιον βαθμό (ζώνη )έχεις φτάσει;

Ξένια Σφέτσιου - Έχω μαύρη ζώνη με δυο ντάν.

- Τι εννοούμε με τον όρο ‘’νταν’’ στο καράτε ;

Ξένια Σφέτσιου - Νταν είναι κάποια επίπεδα ανωτέρα από την μαύρη ζώνη με τα οποία γίνεσαι δάσκαλος και ταυτόχρονα εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου με νέες τεχνικές .Συνολικά υπάρχουν εννέα ανώτερα επίπεδα.

samostimes sfetsiou2

-Ήταν δύσκολο να φτάσεις μέχρι τη μαύρη ζώνη;

Ξένια Σφέτσιου -  Για μένα δεν ήταν καθόλου δύσκολο γιατί ήταν κάτι που με ευχαριστούσε και ήμουν αφοσιωμένη σε αυτό.

 Ποιες είναι οι διακρίσεις σου;

Ξένια Σφέτσιου -  Οι διακρίσεις μου περιορίζονται μόνο σε αγώνες και εξετάσεις που έχουν γίνει σε τοπικούς αγώνες ,όπου έχω κερδίσει χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Ήθελα από μικρή να συμμετάσχω σε πανελλήνια και παγκόσμια πρωταθλήματα αλλά οι υποχρεώσεις μου ,δεν μου το επέτρεπαν.

Τι σημαίνει για σένα η λέξη ‘’καράτε’’;

Ξένια Σφέτσιου - Το καράτε για μένα είναι τρόπος ζωής. Καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών και εφηβικών χρόνων μου ,οπότε είναι αρκετά σημαντικό για μένα. Μου πρόσφερε πολλά πράγματα. πειθαρχεία ,αυτογνωσία ,πείσμα, ψυχική δύναμη, υγιές σώμα και νου.

Έχεις σκεφτεί τον εαυτό σου ως δασκάλα του καράτε;

Ξένια Σφέτσιου - Ναι, θα ήθελα πολύ να γίνω και εγώ δασκάλα και γι’αυτό θα πάρω και την ειδικότητα αυτή (την ειδικότητα στο άθλημα του καράτε) στο τελευταίο έτος της μελλοντικής σχολής μου.

Ποια είναι η μελλοντική σου σχολή;

Ξένια Σφέτσιου - Η μελλοντική σχολή μου είναι ΤΕΦΑΑ.

Θεωρείς ότι ο δάσκαλος που διδάσκει πολεμικές τέχνες βοηθαει το παιδί να αναπτύξει σωστή συμπεριφορά;

Ξένια Σφέτσιου - Όπως ανέφερα και νωρίτερα το καράτε προσφέρει πολλές ψυχικές ιδιότητες, οι οποίες μεταδίδονται από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους και κυρίως από τον δάσκαλο στον μαθητή. Ο δάσκαλος συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του μαθητή. 

Για να κάνει κάποιος αυτού του είδους τη πολεμική τέχνη, τι είναι αυτό που θα πρέπει να έχει;

Ξένια Σφέτσιου -  Θα πρέπει να έχει θέληση ,αφοσίωση και όρεξη για αυτοβελτιωση και μάθηση.

Γιατί τα παιδιά θα έπρεπε να επιλέξουν το καράτε και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

Ξένια Σφέτσιου - Δεν υπάρχει κάτι που να ξεχωρίζει το καράτε από τα υπόλοιπα αθλήματα και αντιστρόφως . Αν σε κάποιον αρέσει τότε να το επιδίωξη. θεωρώ ότι όλα τα αθλήματα έχουν κάτι να προσφέρουν.

Τι θα έλεγες στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και ιδιαίτερα με το καράτε;

Ξένια Σφέτσιου - Θα έλεγα να ασχοληθούν με κάτι που να τους γεμίζει και να αφοσιωθούν με όλη τους την ψυχή σε αυτό που κάνουν.

Το 2020,το καράτε θα μπει στα ολυμπιακά αθλήματα, θεωρείς ότι είναι ένα μεγάλο βήμα;

Ξένια Σφέτσιου - Φυσικά και είναι μια σπουδαία εξέλιξη για το άθλημα καθώς μεγάλοι αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να αναδειχθούν, να επιβραβευτούν για τις ατελείωτες ώρες προπόνησης και ιδρώτα, να δείξουν κάποια κομμάτια του Tang Soo Do και ίσως να διαλύσουν τυχόν λανθασμένες αντιλήψεις που υπάρχουν για το άθλημα.

Τι εννοείς λέγοντας ¨λανθασμένες αντιλήψεις¨ ;

Ξένια Σφέτσιου - Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το καράτε είναι καθαρά αντρικό άθλημα ή ότι είναι βίαιο άθλημα.

Ηλιάνα Τζούφα

e-genius.gr ...intelligent web software