elenfrdeitrues

Μια "τρελή" μαγείρισσα...

0
0
0
s2smodern

Σάμος, Νέα

Με "ρίζες" από την Μικρά Ασία, η σαμιώτισσα chef–pastry chef και food blogger, Ρένα Κώστογλου, ξεδιπλώνει τη ζωή της γύρω από την μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική. Η Ρένα Κώστογλου μιλά στην Ηλιάνα Τζούφα και το samostimes.gr.

Πείτε μου λίγα λόγια για σας ;

Κατάγομαι από την Σάμο. Η οικογένεια μου ήρθαν πρόσφυγες στην Σάμο από το Μπόντρουμ της Μικράς Ασίας. Έχω 2 γιους . Γεννήθηκα στη Σάμο αρχές της δεκαετίας του ‘60 σε ένα σπίτι όπου το καλό φαγητό ήταν λατρεία. Η μητέρα μου μαγείρευε τα πάντα και ο αείμνηστος πατέρας μου με ωθούσε πάντα να δοκιμάζω καινούργιες γεύσεις και παράξενα εδέσματα. Όταν ήμουν 18 ετών ζήτησα από τον πατέρα μου να σπουδάσω μάγειρας αλλά δεν ήταν αυτό το επάγγελμα που ήθελε για την μοναχοκόρη του. Έτσι ασχολήθηκα με την εκμάθηση γλωσσών/υπολογιστή και τα τουριστικά επαγγέλματα.. Υπήρξα στέλεχος τουριστικών γραφείων για 25 χρόνια.

Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την μαγειρική;

Πριν 8 χρόνια τα παράτησα όλα και μπήκα σε μια κουζίνα θέλοντας να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Την επομένη χρονιά γράφτηκα στο Δημόσιο ΙΕΚ Σάμου για να πάρω πτυχίο μάγειρα. Αγαπώ την μαγειρική αλλά είμαι ερωτευμένη με την ζαχαροπλαστική. Το πρώτο μου blog μου ξεκίνησε σαν άσκηση στο μάθημα των υπολογιστών της σχολής (koykoycook.blogspot.gr).

Το όνομα του ξεκίνησε σαν αστείο koykoy –cook ,για μένα σημαίνει τρελό-μάγειρας, 9 μήνες μετά και με 100.000 επισκέπτες αγόρασα δικό μου Domain και "μετακόμισα" στο www.koykoycook.gr .

Τώρα πια έχει φτάσει σχεδόν 7.000.000 επισκέπτες και συνεχίζει.

KORLEM2 min 619x359

 

Η μαγειρική για σας ήταν όνειρο ζωής;

Ήταν ανεκπλήρωτο όνειρο που τελικά έγινε πραγματικότητα. Πάντα μαγείρευα στο σπίτι και έφτιαχνα γλυκά αλλά ήθελα πάντα να δουλέψω σε μια επαγγελματική κουζίνα.

Πόσο σημαντική ήταν η στήριξη της οικογένειας σας όταν πήρατε την απόφαση να πάτε στο τμήμα μαγείρων του ΙΕΚ Σάμου ;

Ο πατέρας μου το είδε επιφυλακτικά αλλά δεν μπορούσε πλέον να με σταματήσει . Η μητέρα μου και τα παιδιά μου με στήριξαν..Αλλά οφείλω πολλά στον σύντροφο της ζωής μου που με βοήθησε όσο κανένας. Έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και απέδειξα ότι αν θέλεις κάτι πολύ η ηλικία δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τι αποκομίσατε από την θητεία σας στο τμήμα μαγείρων του ΙΕΚ ; Συναντήσατε κάποια δυσκολία ;

Εκτός από την γνώση έκανα καινούργιους φίλους. Δυσκολεύτηκα σε κάποια μαθήματα γιατί τελικά υπάρχει λόγος που σπουδάζουμε όταν είμαστε νέοι: Το νεανικό μυαλό είναι σαν άγραφο χαρτί. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια να ακολουθήσεις τους 25χρονους συμμαθητές σου.

MILO RENA4

 

Ήταν δύσκολο να βρείτε μια θέση εργασίας;

Όχι δεν δυσκολεύτηκα . Ήδη δούλευα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία την περίοδο που ήμουν μαθήτρια στο ΙΕΚ Σάμου(2011-2013).

Πλέον, με την βοήθεια της τεχνολογίας όλοι μπορούν να δημιουργήσουν ένα (food)blog , η δική σας ιστοσελίδα, σε τι ξεχωρίζει ώστε να προσελκύσει τον επίδοξο μάγειρα;

Κατά αρχάς δεν απευθύνομαι μόνο σε μάγειρες αλλά στην μέση ελληνίδα νοικοκυρά που θέλει να μάθει να μαγειρεύει και να εξελίξει την τέχνη της.. Το σάιτ είναι το τρίτο μου παιδί. Όλα τα κείμενα είναι γραμμένα από μένα και οι φωτογραφίες είναι δικές μου. Οι συνταγές είναι βήμα βήμα με φωτογραφίες ,που επεξηγούν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Ψάχνω και μαγειρεύω παλιές συνταγές που πρέπει να καταγραφούν αλλιώς θα χαθούν στα παλιά τετράδια των μανάδων και των γιαγιάδων μας. Όλες μου οι συνταγές έχουν πρώτα δοκιμαστεί από μένα και μετά τις δημοσιεύω.

Όλοι οι chef-pastry chef έχουν ένα μυστικό (για την επιτυχία τους) ποιό είναι το δικό σας;

Τα γλυκά θέλουν αγάπη, προσοχή και καλή αισθητική όσον αφορά την διακόσμηση . Ακριβή μέτρηση των υλικών και επιμονή για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα .Δηλαδή με λίγα λόγια πρέπει να έχεις πάθος γι αυτό που κάνεις .

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας είχατε αναφερθεί σε μια φράση που σας είχε πει ο πατέρας σας, ’’Η γνώση είναι δύναμη!’’. Πόσο σημαντική είναι για σας και πόσο σας έχει βοηθήσει ;

Δεν σταματάω να διαβάζω ,να ενημερώνομαι για τις νέες τάσεις της μαγειρικής .Δοκιμάζω καινούργιες τεχνικές διακόσμησης και επικεντρώνομαι σε 2 σημεία

1)στην γεύση και

2) στην εμφάνιση .

Το μάτι λέγανε οι παλιοί χορταίνει πρώτο.

1920314 645597318845860 346605134 n 600x359

 

Τι θα λέγατε στους νέους που ξεκινούν να φοιτούν στο ίδιο τμήμα που ήσασταν και εσείς;

Θα τους έλεγα να μάθουν όσα πιο πολλά μπορούν από την σχολή … Να πάνε να πιστοποιήσουν το δίπλωμα τους όπως έκανα εγώ αν θέλουν να είναι ολοκληρωμένοι μάγειρες .. Να μην σταματήσουν να διαβάζουν και να ψάχνονται σε αυτό τον τεράστιο τομέα που λέγεται μαγειρική και ζαχαροπλαστική …Να μην επαναπαυτούν ποτέ.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Να συνεχίσω να κάνω γλυκά και να φέρνω χαρά στον κόσμο που τα δοκιμάζει .Το όνειρο μου κάποια στιγμή είναι να αποκτήσω ένα δικό μου χώρο με χειροποίητα φρέσκα γλυκά, καλό καφέ και πρωτότυπες τούρτες επί παραγγελία .

e-genius.gr ...intelligent web software