officeart horizontal  

 

Αφιερώματα

Αρνί και μακαρόνια: Τίποτα πιο νόστιμο!

9 Μαρ, 2023 - 11:03
Αρνί και μακαρόνια: Τίποτα πιο νόστιμο!

Ποιο είναι το πιο νόστιμο κρέας; Οι κρεατοφάγοι και μερακλήδες θα απαντήσουν το κοκορέτσι και το αρνί. Γι’ αυτό άλλωστε κατέχουν την πρώτη θέση στο πασχαλινό μας τραπέζι.

Το κοκορέτσι θέλει μαεστρία ενώ το αρνάκι μπορούμε να το μαγειρέψουμε με διάφορους τρόπους. Και ποια είναι η πιο νόστιμη επιλογή φαγητού συνολικά;

Οποιαδήποτε έχει ζυμαρικό. Μακαρόνια σπαγγέτι, χοντρά για παστίτσιο, κοφτά, ταλιατέλες, δεν έχει σημασία.

Αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι να συνδυάζουμε τα αγαπημένα μας υλικά, δημιουργώντας ένα top πιάτο.

Εμείς, ψάξαμε τις πιο νόστιμες συνταγές με αρνί, βρήκαμε την καλύτερη σπάλα, και είπαμε να τη συνδυάσουμε με τα αγαπημένα μας χοντρά μακαρόνια. Μέσα από αυτά, κυλάει η σάλτσα ντομάτας με τα φρέσκα μυρωδικά. Μπορείτε να αντισταθείτε σε αυτό;

Υλικά:

1 αρνίσια σπάλα με το κόκαλο, βάρους 2 κιλών (άκοπη ή κομμένη στα δύο, αν δεν χωράει στην κατσαρόλα)
500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο
250 γρ. φέτα ή ανθότυρο
200 ml λευκό ξηρό κρασί
150 ml ελαιόλαδο
40 γρ. μουστάρδα πικάντικη
30 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 ντομάτες, κομμένες στα τέσσερα
2 σκελίδες σκόρδου
1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη
2 φύλλα δάφνης
1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος
χυμός από 1/2 λεμόνι
λίγη ξερή ρίγανη
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 150°C. Παίρνουμε τη σπάλα και την αλατοπιπερώνουμε. Αμέσως μετά, τη σοτάρουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, για 5 λεπτά.

Αφαιρούμε το αρνί από την κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα σε αυτήν το ελαιόλαδο που μας έμεινε, μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3 λεπτά. 

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2 λεπτά το μείγμα μας να «ηρεμήσει». 

Σε μια γάστρα, ρίχνουμε το κρέας και το μείγμα, όπως και τον μαϊντανό, τις ντομάτες, τα μυρωδικά, τα δαφνόφυλλα και 200 ml νερό. Με ένα πινέλο αλείφουμε με μουστάρδα το κρέας.

Σκεπάζουμε με μια βρεγμένη λαδόκολλα και με το καπάκι της γάστρας.

Ψήνουμε για 2-2½ ώρες, μέχρι το αρνί να μαλακώσει (κάθε τόσο το βρέχουμε με τα υγρά του). Βγάζουμε το κρέας και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά μας. Ψιλοκόβουμε το κρέας και σουρώνουμε τα υγρά της γάστρας σε ψιλό σουρωτήρι. Ρίχνουμε το υγρό που μας μένει σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να  «χαθεί» περίπου το μισό και να μελώσει.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο βούτυρο το ψιλοκομμένο αρνί μέχρι να ροδίσει. Ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα και τα μακαρόνια, και ανακατεύουμε για 3 λεπτά.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο, την ξερή ρίγανη, το λεμόνι και ανακατεύουμε.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα ή το ξηρό ανθότυρο και σερβίρουμε. Τρώμε αργά και απολαυστικά, χωρίς ενοχές.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software