Ασλάνης Παντερλής : Πάθος και φαντασία ''στήνουν''το καλό πιάτο.

0
0
0
s2smodern

Τα πρώτα χρόνια ζωής του Σαμιώτη executive Chef Ασλάνη Παντερλή σε χρώματα και αρώματα, προέρχονται από μια άλλη ήπειρο, πιο εξωτική, αυτή της Αφρικής.

 

Τα πρώτα παιχνίδια με ζυμάρι και ζάχαρη και η πρώτη επαφή με το χώρο της κουζίνας, έγιναν στην οικογενειακή επιχείρηση Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής. Μεγαλώνοντας βρέθηκε στην οικογενειακή ταβέρνα όπου απασχολούταν τον ελεύθερο χρόνο του.

Η μαγειρική έγινε πάθος και σκοπός της ζωής του και όταν «ήρθε η ώρα να δώσω πανελλήνιες, μέσα στις πρώτες μου προτιμήσεις ήταν η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων της Ρόδου όπου ήδη σπούδαζε και η αδερφή μου εκεί, οπότε άδραξα την ευκαιρία και δήλωσα πρώτη προτίμηση τη σχολή.» Αν δεν ήταν Chef, θα μπορούσε να ασχοληθεί με το σχέδιο «στο Τ.Ε.Λ. είχα πάρει την σχετική ειδικότητα. Είναι εξίσου δημιουργικό με τη μαγειρική και συνδυάζει τέχνη με φαντασία».

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας , πάντα βρίσκεται κάποιος άνθρωπος που αποτελεί έμπνευση και τα λόγια του μένουν για πάντα εντυπωμένα στο μυαλό« ένας καθηγητής στη σχολή Τ.Ε.Σ.Τ.Ε . Ρόδου(1994-1996)μας έλεγε πως οι γνώσεις που αποκτάμε τελειώνοντας τη σχολή, είναι σα τα πρώτα βήματα του μωρού. Για να σταθείς όρθιος σε μια κουζίνα, χρειάζεται υπομονή, επιμονή, συνεχής εκπαίδευση και ατελείωτες ώρες δουλειάς». Η δικιά του συμβουλή στους νέους μάγειρες είναι «να μαγειρεύουν με την ψυχή τους και να δουλεύουν με το μυαλό τους».

Το να δουλεύεις σε μια κουζίνα, μπορεί να προβεί ιδιαιτέρως στρεσογόνο, δύσκολο και κάποιες φορές επικίνδυνο. Εκεί πρέπει να βρίσκεις τις ισορροπίες σου «με στρεσάρει μια αναποδιά, μια βλάβη απρόοπτη σε κάποια συσκευή που με κάνει να χάνω πολύτιμο χρόνο. Με ηρεμεί όμως η τάξη και η οργάνωση τόσο στον εξοπλισμό όσο και στο προσωπικό της κουζίνας» . Οι επαγγελματίες στο σιτισμό έχουν πολλές φορές να αντιμετωπίσουν ιδιαιτερότητες, γούστα, αλλεργίες σε φαγητά, δίαιτα η νηστεία.« Κάποιες φορές αποτελεί πρόκληση να καταφέρεις να δημιουργήσεις το διαφορετικό ώστε να ικανοποιήσεις τον πελάτη». Η επαγγελματική κουζίνα αποτελεί και χώρο όπου μπορούν να συμβούν πολλά στραβά και ανάποδα, ρυθμούς τρελούς και πίεση…πάντα όμως βρίσκεις τους τρόπους να ανταπεξέλθεις στην πρόκληση.

Η ελληνική γαστρονομία εξελίσσεται , όμως παρ’όλες τις αλλαγές η πεμπτουσία της ελληνικής κουζίνας παραμένει« το ελαιόλαδο, το ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, από τον πολύτιμο καρπό της ελιάς που ‘’δένει’’ σε όλες σχεδόν τις συνταγές». Αυτή η εξέλιξη έχει φέρει την ελληνική γαστρονομία σε άλλα επίπεδα, είναι όμως πολυτέλεια ή πολιτισμός; «Είναι και τα δύο. Με απλά υλικά μπορείς να δημιουργήσεις, να απογειώσεις ένα πιάτο το οποίο θα είναι συγχρόνως υγιεινό, εύγεστο και ευπαρουσίαστο». Σε όλα τα επαγγέλματα κάποια χαρακτηριστικά δημιουργούν το σωστό επαγγελματία « Η ψυχραιμία, οργανωτικότητα, αντοχή στις συνθήκες εργασίας υψηλής πίεσης, ταχύτητα και πάθος είναι μερικά από τα στοιχεία που χρειάζεται ένας Chef. Άλλωστε η μαγειρική πάνω απ΄όλα είναι τέχνη».

Η εξέλιξη και η δημιουργία είναι στη φύση του ανθρώπου, για τον κ. Ασλάνη Παντερλή εξέλιξη «σημαίνει να βελτιώνεσαι συνεχώς, να ενημερώνεσαι, να εκπαιδεύεσαι, να μαθαίνεις. Όσα πιο πολλά μαθαίνεις πάνω στη μαγειρική, τόσο λιγότερα ανακαλύπτεις πως ξέρεις. Δημιουργία σημαίνει για εμένα να χρησιμοποιώ τις γνώσεις που έχω αποκτήσει μέχρι στιγμής στη μαγειρική και σε συνδυασμό με το πάθος και τη φαντασία να δημιουργώ ένα ‘’καλό’’ πιάτο.» Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια ο Θεός «γελάει», το μότο της ζωής του « Δεν κάνω μακρόπνοα σχέδια, βάζω κοντινούς στόχους».

Τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση του κ.Ασλάνη Παντερλή, εκτός από τη δημιουργία σε ξενοδοχεία ή εστιατόρια ή παρακολούθηση σεμιναρίων για περαιτέρω επιμόρφωση, έχει να κάνει και με την εκπαίδευση ενηλίκων στα Δ.Ι.Ε.Κ. Σάμου, στο τμήμα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης , βοηθώντας όσους θέλουν να αποκτήσουν την ειδίκευση, να βγουν στην αναζήτηση εργασίας με τα κατάλληλα εφόδια.

Chef λοιπόν ,γίνεσαι όταν διακατέχεσαι από πάθος και δημιουργία και όπως είχε πει ο Γάλλος αρχιμάγειρας Augoust Escoffier«Το καλό φαγητό είναι το θεμέλιο της πραγματικής ευτυχίας».

e-genius.gr ...intelligent web software