Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Αφιερώματα

Γιώργος Λιάπης« Η μουσική ελευθερώνει την ψυχή»

0
0
0
s2smodern

Είναι κάποιες φορές που ακούς ένα τραγούδι και αμέσως το μυαλό σου πάει σε συγκεκριμένες στιγμές και αισθήματα. Πότε φταίνε τα λόγια, πότε η στιγμή και άλλοτε ο τρόπος του ερμηνευτή. Η μουσική διαχρονικά εκφράζει συναισθήματα, μαγεύει αλλά και συντροφεύει τη ζωή του ανθρώπου στις διάφορες εκφάνσεις της. Τα γούστα ποικίλλουν, ανάλογα με τα βιώματα και ίσως και την επικρατούσα μόδα. Όμως πάντα ο ερμηνευτής είναι εκείνος που θα δώσει τον παλμό και θα ξεσηκώσει τον ακροατή. Στο νησί της Σάμου υπάρχουν μουσικοί που με το πάθος τους ξεσηκώνουν τον κόσμο και που με τα μικρά μουσικά τους σχήματα πρωταγωνιστούν στη νυχτερινή ζωή . Ένας από αυτούς είναι ο Γιώργος Λιάπης, Σαμιώτης, με πάθος και αγάπη για τη μουσική και το νησί.

Γιώργο, αρχικά πως ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική και το τραγούδι και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτά;

Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα τα έλαβα σε πολύ μικρή ηλικία καθώς ήμουν παρών στη μελέτη και στις πρόβες που γινόντουσαν σπίτι στην Αθήνα από τον πατέρα μου, ο οποίος είναι επαγγελματίας μουσικός. Με τη μετακόμιση μας στη Σάμο, ξεκίνησα μαθήματα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος o «Καπετάν Λαχανάς» και συνέχισα την αναζήτηση τεχνικής και ρεπερτορίου, μελετώντας επιπλέον λαούτο και κιθάρα, μέσα από ένα τεράστιο όγκο υλικού που έλαβα από τον πατέρα μου.

Στα 7 ένιωσα πολύ την συγκίνηση που προσφέρει η μουσική, στα 12 αποφάσισα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά ενώ το τραγούδι ήρθε αρκετά αργότερα περίπου στα 20 με μικρά βήματα. Ο λόγος που ξεκίνησε αυτό το ταξίδι ήταν διότι αρχικά ένιωθα συγκίνηση με τη μουσική και μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι η μουσική ελευθερώνει την ψυχή μου .

Πώς αντέδρασε η οικογένεια σου όταν τους ανακοίνωσες ότι θα ασχοληθείς με το τραγούδι;

Όταν διαπίστωσαν ότι δείχνω ενδιαφέρον και άρχισα να ασχολούμαι χάρηκαν πολύ. Όταν ανακοίνωσα ότι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά υπήρχε μεγάλη συγκίνηση αλλά και φόβος από τη μητέρα λόγω της ηλικίας μου, αλλά όλα κύλησαν ομαλά. Ξεκίνησα επαγγελματικά με τις κύριες βάσεις που μου έδωσε ο πατέρας μου καθώς με ένταξε στο μουσικό σχήμα που έπαιζε, περνώντας βέβαια πριν πολλές δοκιμασίες.

Ξεκίνησες με μπουζούκι, έχει λοιπόν το μπουζούκι -το πιο δημοφιλές ίσως όργανο στη χώρα μας-κατά τη γνώμη σου θέση στην παραδοσιακή μουσική;

Σαφέστατα έχει θέση στην παράδοση μας ,είναι ένα αρχαίο όργανο που στο ταξίδι του χρόνου έχει πάρει αρκετές μορφές και είναι αναμφίβολα συνυφασμένο με την κυτταρική μνήμη του Έλληνα.

Ποιά είναι η γνώμη σου για την ελληνική παραδοσιακή μουσική; Πιστεύεις ότι υπάρχουν ακόμα οι ρίζες ή έχουν ξεχαστεί;

Για την παραδοσιακή μουσική σαφώς υπάρχουν ακόμα ρίζες, εκτιμώ πως είναι στο χέρι όλων μας να κρατήσουμε την παράδοση μας ζωντανή. Άλλωστε η παράδοση αποτελεί τη μνήμη του λαού.

Κατοικείς και δημιουργείς στο νησί σου. Είναι δύσκολο για κάποιον να βρίσκεται μακριά από την πρωτεύουσα ή αυτό έχει και τα καλά του, λόγω της μεγάλης οικειότητας με τον κόσμο;

Σίγουρα έχει θετικά και αρνητικά το να βρίσκεσαι εκτός πρωτεύουσας, όμως μην ξεχνάμε ότι το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρολό στην καθημερινότητα οπότε και από την επαρχία μπορεί κάποιος να δείξει τη δουλειά του, για αρχή βέβαια.

Οπότε πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για έναν καλλιτέχνη όπως εσύ να προβάλλει τη δουλειά του σήμερα; Κατ’ εμέ υπάρχει σίγουρα δυσκολία στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος όγκος στο διαδίκτυο από καλλιτέχνες, τα ραδιόφωνα στην πλειοψηφία τους παίζουν συγκεκριμένες επιλογές, αλλά σε κάθε περίπτωση πιστεύω στην αγάπη και επιμονή του καθενός.

Σου αρέσει να δοκιμάζεις πάνω στη δουλειά, ως ερμηνευτής, καινούργια πράγματα ή σου αρέσει κάτι σταθερό που δεν περιέχει ρίσκο;

Η έννοια ερμηνευτής είναι τεράστια, αλίμονο δεν είμαι σε αυτό το επίπεδο.Θα πω όμως ότι προσπαθώ να εκφράζομαι απόλυτα τραγουδώντας και παίζοντας ώστε να περνάει όλο αυτό στο ακροατήριο. Δοκιμάζω πάντα ότι έρχεται στο μυαλό μου με ρίσκο, χωρίς ρίσκο δεν καταφέρνουμε ΤΙΠΟΤΑ.

Συνήθως βάζουν ‘’ετικέτα’’ (λαϊκός, έντεχνος, ποπ, κ.ο.κ.)στους καλλιτέχνες, λειτουργεί περιοριστικά αυτό για ένα δημιουργό;

Το ζήτημα αυτό με την ετικέτα απασχολεί πολλά χρόνια και πολύ κόσμο. Πιστεύω στο καλό και κακό τραγούδι, ο κόσμος και ο χρόνος πάντα κρίνουν το αποτέλεσμα. Η ετικέτα ίσως είναι καλή μόνο για να διαχωρίσει τα στυλ του ήχου, χωρίς το ένα να υποβιβάζει το άλλο.

Τι θα έλεγες στους νέους πού θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη μουσική στη χώρα μας, κρίνοντας με γνώμονα την προσωπική σου εμπειρία;

Στους νέους θα έλεγα να κάνουν αυτό που αγαπούν με γνώμονα την αγάπη, επιμονή ,την εξέλιξη, με τις κεραίες τους ανοιχτές, με σεβασμό, με στόχο και προχωρώντας πάντα μπροστά .

Ποια είναι η γνώμη σου για τα social media, είσαι υπέρ ή κατά; Θα έλεγες ότι βοηθάνε τον καλλιτέχνη ή κάνουν μεγαλύτερη ζημιά στην προβολή του και στην προσωπική του εικόνα;

Τα social media είναι ένα μέσο που υπάρχει στη ζωή μας,ο τρόπος που επιλεγούμε να χρησιμοποιήσουμε το μέσο αυτό έχει και το τίμημα του. Μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο ενός καλλιτέχνη όπως και στην κάθοδο. Σίγουρα θέλει προσοχή!

Η κρίση της εποχής σε τρομάζει ως καλλιτέχνη αλλά και ως άνθρωπο;

Το θέμα της κρίσης δεν με τρόμαξε ως καλλιτέχνη ή ως άνθρωπο, θεωρώ ότι ο καθένας βρίσκει το δρόμο του αρκεί να θέλει και να προσπαθεί.

Πιστεύεις ότι η μουσική αλλάζει τον άνθρωπο και κατά συνέπεια το χώρο γύρω του;

Η μουσική υπάρχει παντού, μαζί με την ενέργεια ευθύνονται για τη διαμόρφωση και τον επηρεασμό της ψυχολογίας του ανθρώπου, είναι πολύ μεγάλο ζήτημα.

Τι σημαίνει για εσένα πρόκληση;

Πρόκληση είναι όταν βλέπεις το ακατόρθωτο ή το δύσκολο εκτός στερεοτύπων και πρέπει να σπάσεις τη γέφυρα της σιγουριάς για να το κατακτήσεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια την οικογένειά μου και ιδιαίτερα τον πατέρα μου για την εμπιστοσύνη και την βοήθεια στα πρώτα βήματα, το Βουλαρίνο Μανώλη με τον Βαλασάκη Μένιο που μου έδωσαν τις καλύτερες βάσεις τόσο πνευματικά όσο και σε θέματα ρεπερτορίου, επίσης όλους όσους συνεργάστηκα και συνεργάζομαι έως τώρα για όλα όσα έζησα και ζω μαζί τους σε κάθε επίπεδο. Εύχομαι σε όλους Υγεία και Εξέλιξη.

Κείμενο-φωτογραφίες: Ελένη Χατζηγεωργίου