Το... πρόσωπο γνωστών αρχαίων φιλοσόφων και πολιτικών μας δείχνει ο Ιταλός καλλιτέχνης Αλεσάντρο Τομάζι ο οποίος ανασκευάζει, βάζοντας χρώμα, τα πρόσωπα αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων όπως απεικονίζονται σε αγάλματα που εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο. Δείτε πως ήταν ο Πυθαγόρας ο Σάμιος.
Tο καλοκαίρι του 2015 ο Γιώργος Κουτσουφλάκης, ένας από τους πιο έμπειρους έλληνες ενάλιους αρχαιολόγους, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου βρισκόταν ο δύτης Μανώλης Μύτικας, μόνιμος κάτοικος των ακριτικών Φούρνων. Ο δύτης έθεσε υπόψη του έναν μακροσκελή κατάλογο αποθέσεων κεραμικής στον βυθό του αρχιπελάγους των Φούρνων, που είχε καταγράψει με δική του πρωτοβουλία. «Ισως αυτή η επαφή να υπήρξε και η πλέον καθοριστική για την έναρξη της έρευνας το ίδιο έτος» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο Γιώργος Κουτσουφλάκης, διευθυντής σήμερα της ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας που πραγματοποιείται στη θαλάσσια περιοχή. Γράφει η Έρη Βαρδάκη
"Και τελικά, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε ότι μπορούμε" ... είπε κάποτε η Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón και πίστευε κάθε λέξη.
Το Κακοπέρατο βρίσκετε στη δυτική μεριά του νησιού. Πρόκειται για μια χαράδρα του τρίτου ψηλότερου βουνού στο Αιγαίο, του Κέρκη. Εκεί, στην πλαγιά της χαράδρας, μέσα σε μια σπηλιά, βρίσκεται το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής. Δείτε το Βίντεο
Απολαυστικές, δροσιστικές και για κάποιους ιδανική «παρέα» του φαγητού, της διασκέδασης ή της χαλάρωσης για μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ. Ξανθές, μαύρες ή κόκκινες είναι μέρος της ζωής μας από πολύ παλιά. Το 4000 π.Χ. οι Σουμέριοι παρήγαγαν τεράστιες ποσότητες ζύθου και μάλλον ήταν οι πρώτοι. Κάπου στο 2000 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι και οι Κινέζοι φτιάχνουν μπύρες με διαφορετική περιεκτικότητα αλκοόλης και διαφορετικά χρώματα, ενώ τότε εμφανίζεται για πρώτη φορά, η διαυγής μπύρα. Ο Ιπποκράτης γράφει για τις ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία και οι Ρωμαίοι την βαπτίζουν μπύρα από το «bibere» (=πίνω στα λατινικά). Αναφορές στον ζύθο έγιναν επίσης, από τους Αιγύπτιους, τους Αζτέκους και τους Γαλάτες.
Την 6η Αυγούστου 1824 η Σάμος γλύτωσε για μία ακόμα φορά.
Ο τουρκικός στόλος, με ναύαρχο τον Χοσρέφ Πασά και πολύ στρατό, έφτασε στην Σάμο. Οι Τούρκοι επι ένα μήνα, με συνεχείς και αλλεπάλληλες επιθέσεις και αποβάσεις τις οποίες απέκρουαν οι Σάμιοι, προσπαθούσαν να πατήσουν το νησί. Δείτε το βίντεο.
H Σχολή Χορού Samos School of Dance διοργανώνει Live Virtual Master Class Series. Μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές/τριες της σχολής να μαθητεύσουν με ένα γκρουπ καθηγητών/τριών χορού διεθνούς φήμης. Carlos Lopez, Raphael Boumaila, Edward R. Truitt, Meg Brooker, Lori Belilove, Heather Alaine and Keena Smith στο Live Virtual Master Class Series. Δείτε Βίντεο.
Ο Τεντ Σαράντος, με καταγωγή από την Σάμο έγινε το νούμερο δυο στο Netflix. Η Netflix Inc προήγαγε χθες τον υπεύθυνο περιεχομένου της, τον Τεντ Σαράντος, στη θέση του συνδιευθύνοντος συμβούλου. Έτσι, ο Σαράντος που έχει εμπειρία 20 χρόνων εργασίας στην εταιρία, προδιαγράφεται για να διαδεχτεί τον ιδρυτή της, τον Ριντ Χάστινγκς. Η προαγωγή αυτή έγινε σε μια περίοδο που η Netflix εκτιμά ότι θα καταγραφεί επιβράδυνση της αύξησης του αριθμού των συνδρομητών της την περίοδο της πανδημίας COVID-19, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση της εφημερίδας “The Wall Street Journal” για το τρίτο τρίμηνο του 2020, με συνέπεια τη μείωση της τιμής των μετοχών της κατά 9,5%.
Το ρομαντικό καρέ με φόντο τον μακρινό επισκέπτη που τράβηξε ο Σαμιώτης «κυνηγός» καταιγίδων και αστρονομικών φαινομένων Μανώλης Θράβαλος είναι υποψήφιο για φωτογραφία της ημέρας από διεθνή επιστημονικό φορέα.
Εδώ και μια εβδομάδα ο Μανώλης Θράβαλος ξυπνάει στις 2 τη νύχτα, κρεμάει στον ώμο την τσάντα με τον φωτογραφικό του εξοπλισμό και παίρνει τους δρόμους, με τα μάτια στον σκοτεινό έναστρο ουρανό πάνω από τη Σάμο. Αυτή τη φορά, ο βραβευμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας φωτογράφος και «κυνηγός» ακραίων καιρικών φαινομένων, δεν στοχεύει σε κάποια καταιγίδα, αλλά στον κομήτη Neowise, τον πρώτο ορατό με γυμνό μάτι εδώ και 23 χρόνια στο βόρειο ημισφαίριο.
Το υπέροχο vin de liqueur “Solera” του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου είναι, όπως μαρτυρά και το όνομά του, το παιδί του ήλιου και του σαμιακού αμπελώνα. Πρόκειται για ένα εξαίσιο κρασί, blend πέντε διαφορετικών εσοδειών με μέσο όρο παλαίωσης τα 10 χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.Αναπαύεται νωχελικά προσμένοντας την πατίνα του χρόνου να του προσδώσει το μοναδικό και πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ, μετατρέποντάς το σε ένα ιδιαίτερα προικισμένο κρασί.