Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Editorial

Ο υπουργός κ. Βίτσας και μια ''επιστολή προς ηλιθίους''

0
0
0
s2smodern

Έπρεπε να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια λειτουργίας και τρία χρόνια του έντονου μεταναστευτικού προβλήματος, για να αντιληφθεί επιτέλους η πολιτική ηγεσία της χώρας το αυτονόητο.

Ότι δηλαδή το σημερινό Κέντρο Υποδοχής στη Σάμο είναι ... ακατάλληλο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα, είναι ακατάλληλο εξαιτίας της κλίσης του εδάφους και της χωρητικότητας του, βάζει όμως και μια... άλλη παράμετρο.

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Σάμου ο υπουργός, αφού αναφέρει τα παραπάνω, υπαιννίσεται ότι υπάρχει κακή εικόνα της πόλης της Σάμου την οποία οι διαμένοντες στο ΚΥΤ επισκέπτονται για δραστηριότητες αναψυχής, αγορές ή για περίπατο κατά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Οι υπηρεσίες όμως που προσφέρουμε δεν είναι αντάξιες των - απρόσκλητων επισημαίνω- επισκεπτών μας, σύμφωνα με τον κ. Βίτσα.

Οπότε τι μας μένει; μα να φτιάξουμε ένα καινούργιο Κέντρο με υψηλά στάνταρ φιλοξενείας, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο κ. υπουργός προς τον δήμαρχο Σάμου.

Η ανάγκη μετεγκατάστασης του Κέντρου Υποδοχής είναι επιτακτική. 

Όχι όμως μόνο για τους λόγους που προτάσει ο κ. Βίτσας.

Είναι απαραίτητη για ουσιαστικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και της οικονομικής επιβίωσης των κατοίκων της πόλης της Σάμου. 

Μια πόλη που είδε τον πληθυσμό της να αυξάνεται με βιαίο τρόπο, από ένα ανομοιογενές σύνολο ανθρώπων με διαφορετικούς, κοινωνικούς, πολιτισμικούς, ηθικούς κώδικες και το χειρότερο απο όλα, να γίνεται αυτό χωρίς καμία απολύτως οργάνωση.

Που οδήγησε όλο αυτό; 

Στην εξάντληση της υπομονής  όλων, ακόμα και αυτών που συνεχίζουν να προσφέρουν ανιδιοτελώς αλλά που διαπιστώνουν καθημερινά ότι το μόνο που εξυπηρετεί αυτή η κατάσταση είναι στη συντήρηση της ''βιομηχανίας του μεταναστευτικού''.

Η κυβέρνηση έχει χάσει το προνόμιο να θεωρείται ως αξιόπιστος συνομιλήτης εξαιτίας των χειρισμών της και των τραγικών παραλέιψεων της πάνω σε αυτό το θέμα.

Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο, ενώ όλοι θέλουμε να φύγει απο εδώ το κέντρο υποδοχής, να μην εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση στο πού θα πάει ( δεν θα έχει καμία αξία αν δημιουργηθεί παρόμοιο πρόβλημα σε  άλλο σημείο του νησιού) και αν θα αυξήσει την χωρητικότητα του.

Με τις συνθήκες αυτές που έχει διαμορφώσει η κυβερνητική πολιτική πάνω στο μεταναστευτικό, η επιστολή του κ. Βίτσα θα μπορούσε να τιτλοφορείται ως ''Επιστολή προς Ηλιθίους''.

Γιατί προφανώς για τέτοιους ψάχνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΔΩ

Μιχάλης Σβαρνιάς