Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Editorial

Οι προεκλογικές κινήσεις του μεταναστευτικού προβλήματος

0
0
0
s2smodern

Δεν πρόλαβε να μπεί καλά καλά ο Σεπτέμβρης και ξαφνικά ακούστηκε το πιστόλι της εκκίνησης για τις κούρσες των 9 μηνών μέχρι τις εκλογές του Μαΐου του 2019 στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μακρύς ο δρόμος μέχρι τότε αλλά κατά πώς φαίνεται όλοι θέλουν να ... εκτονώσουν το θέμα του υπερπλυθησμού του Κ.Υ.Τ. στην πρωτεύουσα του νησιού πρίν μπούμε στις τελευταίες στροφές της προεκλογικής περιόδου. 

Συναντήσεις και συσκέψεις, υποσχέσεις για άμεση και διαρκή αποσυμφόρηση και συλλογές υπογραφών σε μια προσπάθεια να βρεθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι έξω απο το κάδρο των ευθυνών σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

Φωνές (στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) για την κατάσταση στην πόλη, όπου κυρίως έχει εμπεδωθεί στους μόνιμους κατοίκους μια αίσθηση ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία πρόβλεψη για τα όσα καθημερινά διαδραματίζονται.

Η πόλη, για την δημοτική αρχή, φαίνεται να ακολουθεί την ρουτίνα μιας άλλης, πρό μεταναστευτικού, εποχής.

Μια ρουτίνα που ταράζεται μόνο από κάποιες φωνές πού και πού, γεμάτες αγανάκτηση και αγωνία για το πως πρόκειται να εξελιχθούν τα πράγματα.

Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή του νομού μας.

Ίσως μάλιστα η δική του ρουτίνα να τον απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το πρόβλημα. 

Το 70% του χρόνου του τον βρίσκει στην Αθήνα και το υπόλοιπο 30% κατανέμεται στην περιφέρεια του, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι.

Ακόμα όμως και όταν βρίσκεται στο σπίτι δεν μπορεί να αντιληφθεί την καθημερινότητα του προβλήματος. Το πρόβλημα κατικοεδρεύει σε άλλη πόλη.

Θεωρώ ότι όλοι οι θεσμοί και οι εκπρόσωποί τους προσπαθούν για το καλύτερο. Αποδεδειγμένα όμως μέχρι σήμερα έχουμε προσπάθειες που δεν συγκλίνουν μεταξύ τους.

Κάποιες στιγμές δίνεται και η αίσθηση στους πολίτες ότι μπορεί και να τραβούν ο ένας το χαλί κάτω απο τα πόδια του άλλου προκειμένου να μην χρεωθεί ή λύση του προβλήματος σε έναν συγκεκριμένα.

Όλοι γνωρίζουν ότι το πρόβλημα που δημιουργεί ο υπερπληθυσμός των ανθρώπων αυτών στο Κ.Υ.Τ. και γενικότερα το μεταναστευτικό θα είναι το βασικό θέμα της προεκλογικής περιόδου που είδη έχει ξεκινήσει. 

Τώρα είναι η ευκαιρία να συνδιαμορφωθεί μια κοινή θέση για την λύση των προβλημάτων που προκύπτουν απο το θέμα αυτό.  Ας μπούνε οι προσωπικοί εγωϊσμοί (αν και όπου υπάρχουν) στην άκρη. Ας κάνουμε μια ειλικρινή κουβέντα μεταξύ μας, ακόμα και να ζητήσουμε συγνώμη για τα όσα διχαστικά ειπώθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Με γνώμονα το καλό του τόπου ας φροντίσουμε για αυτό.

Για τα παιδιά μας.

Υ.Γ. Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις (είπαμε είμαστε σε προεκλογική περίοδο), το κείμενο αφορά στις τελευταίες εξελίξεις και γράφεται με αφορμή τις κινήσεις του Βουλευτή Σάμου και του Δημάρχου. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν αφορούν και άλλους όπως, τον Αντιπεριφερειάρχη, όσους βρίσκονται στην αντιπολίτευση και όσους θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο στην επόμενη μέρα. Μας αφορά όλους.

Γράφει

ο Μιχάλης Σβαρνιάς