Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Editorial

Η πολιτική προχειρότητα ενός ηλεκτρονικού ψηφίσματος

0
0
0
s2smodern

Ηλεκτρονική πλατφόρμα  για την υπογραφή του ψηφίσματος για το προσφυγικό/μεταναστευτικό δημιούργησε ο Δήμος Σάμου, προκειμένου να κλείσει το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαθύ. 

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι πρέπει : ''(...) Να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να παραχωρηθεί ως χώρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οποιαδήποτε δομή θα πρέπει να λειτουργεί αποκλειστικά και μόνον ως Κέντρο Καταγραφής (registration) - με μέγιστο χρόνο παραμονής για τους πρόσφυγες/μετανάστες τις 7 ημέρες- και οπωσδήποτε, να βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού.(...)'' 

Αναμφισβήτητα το κάλεσμα αυτό απηχεί σε μεγάλο ποσοστό τις απόψεις των κατοίκων του νησιού, παρόλα αυτά όμως ο τρόπος που διαχειρίζεται την  προσπάθεια η δημοτική αρχή  δημιουργεί μια σειρά από ερωτηματικά.  

Τα θέματα τεχνικής φύσεως τα επισημάναμε τόσο στο Γραφείο Δημάρχου όσο και στον τεχνικό της εταιρείας που διαχειρίζεται το site του Δήμου. Θα μπορούσαμε να τα παραθέσουμε αναλυτικά αλλά για την οικονομία του χώρου και του χρόνου των αναγνωστών μας τα συνοψίζουμε ως εξής: 

Ακόμα και οι πιο ''έγκυρες'' ηλεκτρονικές πλατφόρμες δεν μπορούν να σου εγγυηθούν 100% την εγκυρότητα του αποτελέσματος. Αυτή είναι μια γενική παραδοχή που μας βρισκει σύμφωνους.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως το θέμα της ψηφοφορίας δεν αφορά την ομορφότερη παραλία του κόσμου ή το ποιος ειναι ο αγαπημένος σας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο η ψήφος που καταγράφεται θα αποτελέσει μοχλό πολιτικής πίεσης. 

Απο την στιγμή όμως που δεν υπάρχει ταυτοποίηση των όσων συμμετέχουν υπάρχει ο κίνδυνος να συγκεντρωθούν υπογραφές που δεν θα αντιστοιχούν σε πραγματικά πρόσωπα, γιατί δεν θα είναι. 

Κακόβουλοι και ... πλακατζήδες έχουν την δυνατότητα να κατακλύσουν την βάση συγκέντρωσης των υπογραφών με ψεύτικα στοιχεία. Το αποτέλεσμα;

Ο Δήμος να μην έχει μια σαφή εικόνα των ατόμων που  πραγματικά συμμετείχαν, εκτός και άν τον ενδιαφέρει να δείξει μόνο έναν μεγάλο αριθμό ''ατόμων που υπέγραψαν''. Ένας αριθμός που θα αμφισβητηθεί όμως στην πρώτη διασταύρωση στοιχείων.

Δεν επιθυμούμε να σας κουράσουμε με τα τεχνικά ζητήματα,  ο υπεύθυνος  της ιστοσελίδας του Δήμου είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και όταν του ζητηθεί ξέρει τι να πράξει. Το θέμα όμως ξεπερνά τα τεχνικά ζητήματα γιατί πρόκειται για καθαρά πολιτικό ζήτημα, για το οποίο μάλλιστα σε γενικές γραμμές συμφωνεί η πλειοψηφία ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ο τρόπος όμως που αντιμετωπίζει το όλο θέμα η δημοτική αρχή μπορεί να τινάξει την προσπάθεια στον αέρα, και η προσπάθεια περιγράφεται με δυο λέξεις, πολιτική προχειρότητα. 

Γράφει ο Δημοσιογράφος 

Μιχάλης Σβαρνιάς