Ελλάδα

Κοροναϊός: Προ των πυλών νέα έκτακτα μέτρα – Σχέδιο ακόμη και για πλωτά νοσοκομεία

13 Μαρ, 2020 - 09:03
Κοροναϊός: Προ των πυλών νέα έκτακτα μέτρα – Σχέδιο ακόμη και για πλωτά νοσοκομεία

Η εξάπλωση του κοροναϊού και οι φόβοι για έξαρση του ιού τις επόμενες εβδομάδες οδηγούν την κυβέρνηση να λαμβάνει καθημερινά νέα έκτακτα μέτρα. Μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα μας αλλά και τον πρώτο νεκρό λαμβάνονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο Σωτήρης Τσιόρδας κλείνουν από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες: τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα γυμναστήρια, τα κέντρα διασκέδασης και άλλοι χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, ιδιωτικών και δημοσίων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν κλείσει για δύο εβδομάδες όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων, ενώ στο πλαίσιο των νέων μέτρων «ρολά κατεβάζουν» για δύο εβδομάδες και όλοι οι παιδότοποι.

Σχέδιο ακόμη και για πλωτά νοσοκομεία

Η επικαιροποίηση των μέτρων ανάλογα με τον ρυθμό εξάπλωσης του ιού συζητείται καθημερινά. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε νέα φάση εισέρχεται το απόρρητο σχέδιο «Άρτεμις» για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, πιθανότατα εντός της ημέρας θα τεθούν σε λειτουργία δύο νέα κέντρα επιχειρήσεων -υπό τον συντονισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενω ένα τρίτο είναι υπό σύσταση και θα έχει εποπτικό ρόλο. Ο μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων θα αναπτυχθεί μεταξύ ΓΑΔΑ-Αρχηγειο ΕΛΑΣ-Συντονιστικο Κέντρο Πυροσβεστικης. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μια δεξαμενή 150 ανακριτικών υπαλλήλων στελεχώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ με αρμοδιότητα τον εντοπισμό των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και τη λήψη μέτρων καραντίνας.

Οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας

Στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής 70 αξιωματικοί που παρακολούθησαν ειδικό πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες, θα δίνουν οδηγίες για την τήρηση της καραντίνας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με βάση τα δεδομένα για την γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, θα μπορεί να ενεργοποιήσει σχέδια για την δημιουργία- εφόσον χρειαστεί-υπαίθριων η πλωτών νοσοκομείων σε περιοχές όπου τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των διαθέσιμων κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Αυστηρότερα μέτρα ζητούν οι επιστημονικοί φορείς Τη λήψη επιπλέον μέτρων συνιστούν από την πλευρά τους επιστημονικοί φορείς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει:

•Περιορισμό των επισκέψεων σε κλειστούς χώρους, όπως νυχτερινά κέντρα, καφετέριες και καφενεία και

•Διατήρηση απόστασης μεταξύ θαμώνων Αίτημα προς το υπουργείο Υγείας για επιπλέον μέτρα έστειλε και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου καθώς τα μέλη της ανήκουν στις πλέον ευπαθείς ομάδες.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται ώστε οι καρκινοπαθείς να μην έρχονται σε επαφή με άλλους ασθενείς που πιθανόν να νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν είναι:

•Η μεταφορά των γραφείων συνταγογράφησης

•Έγκριση επαναληπτικών εξετάσεων μέσω mail

•Μέτρα για αποφυγή συνωστισμού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ Με δεδομένη την εύκολη διάδοση του ιού η Ελληνική Ιατροδικαστική Υπηρεσία συνιστά στα μέλη της να μην προβαίνουν σε νεκροψία όσων επιβεβαιωμένα έχασαν τη ζωή τους από κοροναϊό.

in.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι