officeart horizontal  

 

Ελλάδα

“Η Τουρκία επιδιώκει να δικαιολογήσει στρατιωτική εισβολή σε ελληνικό νησί”

15 Φεβ, 2022 - 10:02
“Η Τουρκία επιδιώκει να δικαιολογήσει στρατιωτική εισβολή σε ελληνικό νησί”
Η ανάλυση του Τούρκου αυτοεξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, παρουσιάζει όλα τα στάδια της προσπάθειας της Τουρκίας να δημιουργήσει «κλίμα» διεθνώς, που θα της επιτρέψει να δικαιολογήσει μια επίθεση σε κάποιο ελληνικό νησί που βρίσκεται κοντά στα τουρκικά παράλια, όπως Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος, Σαμοθράκη.

Ολόκληρη η ανάλυση του διαχειριστή του ανεξάρτητου δικτύου Nordic Monitor, που εδρεύει στην Στοκχόλμη, έχει ως εξής:



«Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Τουρκία διεξήγαγε μεγάλη στρατιωτική άσκηση για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με μονάδες του πολεμικού ναυτικού να δοκιμάζουν τις αμφίβιες ικανότητες τους.
Ένας καταιγισμός διπλωματικών και στρατιωτικών δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με ολοένα και πιο πολεμική ρητορική από Τούρκους αξιωματούχους υποδηλώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μυστικός σχεδιασμός στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία προσχήματος για πιθανή εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος κοντά στην τουρκική ενδοχώρα.

Η διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια – Συνέντευξη στο libre του συγγραφέα Μίσα Τζούρκοβιτς

Μερικά από τα σημάδια που δείχνουν ότι μια εκστρατεία για να υποστηρίξει μια τέτοια εισβολή έχει ήδη ξεκινήσει, έχουν παρατηρηθεί σε πρόσφατες ανακοινώσεις και παρατηρήσεις τουρκικών κυβερνητικών αξιωματούχων καθώς και στην στρατιωτική δραστηριότητα στο Αιγαίο.
Στους στόχους περιλαμβάνονται νησιά κοντά στην Τουρκία όπως η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Λήμνος και η Σαμοθράκη. «Αυτά τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τις Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν τα οπλίσει. Αλλά η Ελλάδα άρχισε να το παραβιάζει αυτό στη δεκαετία του ’60. …. Τα νησιά αυτά παραχωρήθηκαν υπό όρους.

Εάν η Ελλάδα δεν σταματήσει, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Εάν χρειαστεί, θα εκδώσουμε μια τελευταία προειδοποίηση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό TRT στις 10 Φεβρουαρίου 2022. Η συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στo κρατικό TRT αποκάλυψε την εκστρατεία της Τουρκίας να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ήδη κάνει κάποιες εργασίες στα Ηνωμένα Έθνη για να δικαιολογήσει μια πιθανή εισβολή, γνωστοποιώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτό που ισχυρίστηκε ότι ήταν παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και των Συνθηκών Ειρήνης των Παρισίων του 1947, οι οποίες καθιέρωσαν το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 

Σε επιστολή του στις 13 Ιουλίου 2021 προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Φεριντούν Σινιρλίογλου- μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, έγραψε ότι «η συνεχιζόμενη εσκεμμένη και επίμονη και ουσιαστική παραβίαση από την Ελλάδα των διατάξεων αποστρατικοποίησης των συνθηκών ειρήνης της Λωζάνης και των Παρισίων, οι οποίες είναι βασικές για την εκπλήρωση του αντικειμένου και του σκοπού τους, συνιστά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας». Πρόσθεσε πως «Η Ελλάδα παραβιάζει βασικές διατάξεις των συνθηκών βάσει των οποίων απέκτησε κυριαρχία στα νησιά, πράγμα που, από νομική άποψη, σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί, έναντι της Τουρκίας, να επικαλείται τον τίτλο της σύμφωνα με τις ίδιες συνθήκες για τους σκοπούς μιας οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων».

Ο Τούρκος απεσταλμένος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, ενεργώντας μονομερώς και σωρευτικά από το 1960 και κατά σαφή παράβαση των σχετικών διατάξεων αυτών των συνθηκών, παραβιάζει ουσιωδώς τις υποχρεώσεις της αποστρατικοποίησης μέσω συγκεντρώσεων στρατευμάτων, δημιουργίας μόνιμων στρατιωτικών εγκαταστάσεων και διεξαγωγής πολλών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Σε μια επόμενη επιστολή στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, ο Σινιρλίογλου παρείχε μια πιο λεπτομερή αναφορά, με μια νομική ειδοποίηση έξι σημείων σχετικά με το πώς η Ελλάδα είχε παραβιάσει τους όρους της συνθήκης. Έγραφε πως «Με τον εξοπλισμό των εν λόγω νησιών, η Ελλάδα έχει χάσει το δικαίωμά της να χρησιμοποιήσει τις συνθήκες στην αντίθεση της με την Τουρκία βάσει των δικαιωμάτων που ισχυρίζεται ότι απορρέουν από αυτές».

Η Τουρκία ενισχύει την εκστρατεία για να δικαιολογήσει την εισβολή στα ανατολικά ελληνικά νησιά στο Αιγαίο. Αντίθετα, η Ελλάδα υποστήριξε ότι η κυριαρχία της στα νησιά δεν εξαρτάται από οποιαδήποτε υποχρέωση, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε υποχρέωσης αποστρατιωτικοποίησής τους. Με επιστολή του προς τον ΟΗΕ στις 28 Ιουλίου 2021, Μαρία Θεοφίλη, η Ελληνίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε τις τουρκικές αξιώσεις. «Η Ελλάδα απορρίπτει όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην προαναφερθείσα επιστολή σχετικά με την υποτιθέμενη «ουσιώδη παραβίαση των υποχρεώσεών της αποστρατικοποίησης», καθώς και τους ισχυρισμούς ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου εξαρτάται από την αποστρατιωτικοποίησή τους, ως εντελώς αβάσιμες, αυθαίρετες. και κακόπιστες» ανέφερε.

Το θέμα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου κρατήθηκε σκόπιμα στην εγχώρια ατζέντα της Τουρκίας από την κυβέρνηση Ερντογάν, με αξιωματούχους, κομματικά στελέχη και προπαγανδιστές να αμφισβητούν συχνά το καθεστώς αυτών των νησιών και να απειλούν να εισβάλουν σε αυτά.

Στην συνέντευξη του ο Τσαβούσογλου είπε: “Τι ήταν αυτό? Βλέπουν [οι Έλληνες] απειλή από την Τουρκία και γι’ αυτό την παραβίασαν [την διάταξη αποστρατικοποίησης]. Υπάρχει κάποια τέτοια διάταξη [εξοπλισμός των νησιών σε περίπτωση απειλής] στη συνθήκη; Οχι! Ας υποθέσουμε ότι υπάρχει μια απειλή [από την Τουρκία]. Θα νόμιζες ότι θα μπορούσες να αποτρέψεις αυτή την απειλή με λίγους στρατιώτες και όπλα που βάζεις στα νησιά ;»

Η Nordic Monitor δημοσίευσε ένα άρθρο τον Ιανουάριο που δείχνει πώς οι φοιτητές της Τουρκικής Ναυτικής Ακαδημίας θα μπορούσαν να κολυμπήσουν την απόσταση μεταξύ της Τουρκίας και του ελληνικού νησιού Καστελόριζο (Meis στα τουρκικά) σε βίντεο που μεταδόθηκε στον λογαριασμό του Υπουργείου Άμυνας στο Twitter. Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε επίσης δηλώσει ότι οι δόκιμοι θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο, εξηγώντας ότι είναι πολύ κοντά στην Τουρκία.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν εντείνει την κάλυψή τους για τα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες εβδομάδες με αποσπάσματα από ανώνυμους Τούρκους αξιωματούχους και ιστορίες χωρίς υπογραμμίσεις. Αυτό υποδηλώνει ότι οι ιστορίες τροφοδοτήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης απευθείας από το γραφείο επικοινωνίας του Προέδρου Ερντογάν, που διευθύνεται από τον στενό του βοηθό Φαχρεττίν Αλτούν.

Η εκστρατεία της κυβέρνησης Ερντογάν κατά της Ελλάδας άλλαξε ταχύτητα με τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020 με προεδρικό διάταγμα. Η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί στις 24 Ιουλίου, στην επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης, που υπογράφηκε μεταξύ των Συμμαχικών δυνάμεων και της Τουρκίας, η οποία χάραξε τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.
Το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO της Αγίας Σοφίας χτίστηκε αρχικά ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός πριν μετατραπεί σε τζαμί μετά την οθωμανική κατάκτηση της σημερινής Κωνσταντινούπολης το 1453. Ο Πρόεδρος Ερντογάν στις 24 Ιουλίου παρευρέθηκε στην πρώτη προσευχή της Παρασκευής σε μια επίσημη τελετή στην Αγία Σοφία, κορυφαίο επίτευγμά του μετά από 18 χρόνια στο τιμόνι της τουρκικής πολιτικής.

Τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξανανοίξει τα Βαρώσια στα βόρεια του διαιρεμένου νησιού της Κύπρου, μια παραλιακή πόλη που ήταν περιφραγμένη και εγκαταλειμμένη από το 1974 όταν παρενέβη ο τουρκικός στρατός. Η πόλη εξακολουθεί να ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό. Η κίνηση καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, η Τουρκία προχώρησε στην εκπλήρωση της δημόσιας διακήρυξης της και άρχισε να θέτει τις βάσεις για ένα πιθανό άνοιγμα τμημάτων της πόλης.
Σύμφωνα με μια πηγή, ένα συγκρότημα που έπαιζε ηλεκτρονική μουσική στο πρώην ορθόδοξο χριστιανικό μοναστήρι Σουμελά στην Τουρκία σχεδιάστηκε επίσης από τις τουρκικές αρχές για να δείξει στην Ελλάδα ότι θα παίξει ¨σκληρά¨. Το περιστατικό χαρακτηρίστηκε από την Ελλάδα ως «προσβλητικό» και «βεβήλωση» του μνημείου, το οποίο είναι υποψήφιο για τον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Σουμελά χτίστηκε στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας της Τουρκίας τον 4ο αιώνα και λειτουργεί ως μουσείο από την τουρκική κυβέρνηση. Οποιαδήποτε δραστηριότητα στον ιστότοπο απαιτεί την άδεια των τουρκικών αρχών».

Το δίκτυο Nordic Research and Monitoring λειτουργεί με την ίδια λογική του WikiLeaks, δημοσιοποιώντας έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας, που αφορούν κυρίως τη σημερινή Τουρκία. Το Nordic Research and Monitoring, καλύπτει θέματα για θρησκευτικά, ιδεολογικά και εθνοτικά κινήματα και ριζοσπαστικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση στην σημερινή Τουρκία.

Ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, αποτελεί «κόκκινο» πανί για τον Ερντογάν, λόγω σοβαρών αποκαλύψεων που προβαίνει κατά καιρούς, μέσα από τη σελίδα που διαχειρίζεται.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software