Κόσμος

Αποκάλυψη της Washington Post: Αμερικανοί διπλωμάτες πήγαν στο εργαστήριο της Ουχάν το 2018, και προειδοποίησαν για πανδημία…

15 Απρ, 2020 - 11:04
Αποκάλυψη της Washington Post: Αμερικανοί διπλωμάτες πήγαν στο εργαστήριο της Ουχάν το 2018, και προειδοποίησαν για πανδημία…

Δύο χρόνια πριν από την πανδημία του νέου κορωναϊού, αξιωματούχοι της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Πεκίνο, επισκέφθηκαν αρκετές φορές μια κινεζική ερευνητική εγκατάσταση στην πόλη Ουχάν (Wuhan) και έστειλαν δύο επίσημες προειδοποιήσεις στην Ουάσινγκτον για ανεπαρκή ασφάλεια στο εργαστήριο, το οποίο διεξήγαγε επικίνδυνες μελέτες για τους κορωναϊούς από νυχτερίδες.

Την αποκάλυψη κάνει η εφημερίδα Washington Post, σε κείμενο του Josh Rogin.

Τα τηλεγραφήματα τροφοδότησαν συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το εάν αυτό ή άλλο εργαστήριο στη Wuhan ήταν η πηγή του ιού – παρόλο που δεν έχει ακόμη εξευρεθεί οριστική απόδειξη.

Τον Ιανουάριο του 2018, η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο έκανε το ασυνήθιστο βήμα να στείλει επανειλημμένα διπλωμάτες που ασχολούνται με επιστήμες στο Ινστιτούτο Ιολογίας στην πόλη Γουχάν (WIV), το οποίο το 2015 έγινε το πρώτο εργαστήριο της Κίνας που πέτυχε το υψηλότερο επίπεδο διεθνούς ασφάλειας της βιολογικής έρευνας (γνωστό ως BSL -4).

Μάλιστα, η WIV εξέδωσε ένα ενημερωτικό δελτίο στα αγγλικά σχετικά με την τελευταία από αυτές τις επισκέψεις, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2018.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είχε επικεφαλής τον Jamison Fouss, γενικό πρόξενο στη Wuhan, και τον Rick Switzer, σύμβουλο περιβάλλοντος, επιστήμης, τεχνολογίας και υγείας της αμερικανικής πρεσβείας. Την περασμένη εβδομάδα, το WIV διέγραψε αυτή τη δήλωση από τον ιστότοπό του, αν και παραμένει αρχειοθετημένη στο Διαδίκτυο.

Αυτά που έμαθαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους, τους ανησύχησαν τόσο πολύ που έστειλαν δύο διπλωματικά τηλεγραφήματα που χαρακτηρίστηκαν ως ευαίσθητα, αλλά όχι απόρρητα, στην Ουάσιγκτον.

Τα τηλεγραφήματα προειδοποίησαν για αδυναμίες ασφάλειας και διαχείρισης στο εργαστήριο WIV και πρότειναν περισσότερη προσοχή και βοήθεια.

Το πρώτο τηλεγράφημα, το οποίο έχει στην κατοχή της η Washington Post, προειδοποιεί επίσης ότι η δουλειά του εργαστηρίου για τους κορωναϊούς νυχτερίδων και την πιθανή μετάδοσή τους από τον άνθρωπο αντιπροσώπευαν τον κίνδυνο μιας νέας πανδημίας τύπου SARS.

«Κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων με επιστήμονες στο εργαστήριο WIV, σημείωσαν ότι το νέο εργαστήριο έχει σοβαρή έλλειψη κατάλληλων εκπαιδευμένων τεχνικών και ερευνητών που χρειάζονται για να λειτουργήσουν με ασφάλεια αυτό το εργαστήριο υψηλής περιεκτικότητας», γράφει το τηλεγράφημα της 19ης Ιανουαρίου 2018, το οποίο συντάχθηκε από δύο αξιωματούχους , που ασχολούνται με το περιβάλλον, την επιστήμη και την υγεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους επιστήμονες του WIV.

(Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει αυτό και άλλες λεπτομέρειες του κειμένου της εφημερίδας.)

ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΕΔΩ

hellasjournal.com

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι