officeart horizontal  

 

Κόσμος

Ανακόπηκε το προσφυγικό ρεύμα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

17 Σεπ, 2017 - 08:09
Ανακόπηκε το προσφυγικό ρεύμα μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας

Περίεργη ηρεμία επικρατεί στη θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία. Τον Αύγουστο διασώθηκαν «μόνο» 3.900 άτομα έναντι 21.000 τον ίδιο μήνα πέρσι. Η ροή προσφύγων και μεταναστών έχει μειωθεί.

Τους οκτώ πρώτους μήνες του 2017 ήταν κατά 20% μικρότερη σε σχέση με το 2016. Τα περισσότερα σκάφη των ΜΚΟ που περιπολούσαν σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου έχουν αποσυρθεί. Η ιταλική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η μείωση οφείλεται στον εξοπλισμό της λιβυκής ακτοφυλακής με ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς και στην αποχώρηση των σκαφών των ΜΚΟ των οποίων η παρουσία ενθάρρυνε μετανάστες να επιχειρήσουν το ταξίδι ως τη Λαμπεντούζα με την ελπίδα ότι, μόλις έβγαιναν στα διεθνή ύδατα, σύντομα θα σωζόντουσαν.

Σύμφωνα με τις ΜΚΟ όμως, το κλειδί της μείωσης βρίσκεται στη Λιβύη και ειδικότερα στη Σαμπράτα, «πρωτεύουσα» των διακινητών κοντά στην Τρίπολη. Έρευνα του Monde κατέληξε ότι η μείωση των ροών οφείλεται σε συμφωνίες ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Δεκέμβριο του 2016, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι πολλαπλασίασε τις συναντήσεις με λίβυους αξιωματούχους, τοπικούς άρχοντες και αρχηγούς φυλών δηλώνοντας την επιθυμία του να τους βοηθήσει. Ήρθε άραγε σε συμφωνία με ένοπλες ομάδες, ακόμη και διακινητές, για να πετύχει τον σκοπό του; αναρωτιέται η γαλλική εφημερίδα. Πολλές πηγές από την Λιβύη το επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με τον Monde, οι Ιταλοί ήρθαν σε συμφωνία με την πολιτοφυλακή του Αχμέντ Αλ-Νταμπάσι, πρώην διακινητή που καταπολεμά σήμερα την διακίνηση ανθρώπων. Ο πολέμαρχος αυτός, με το παρατσούκλι Αλ-Αμού (Ο θείος), είναι ο επικεφαλής της Ταξιαρχίας Μαρτύρων Ανάς Αλ-Νταμπάσι που μέχρι τον Ιούλιο κυριαρχούσε στη διακίνηση μεταναστών από την Σαμπράτα.

Η γαλλική εφημερίδα συμπεραίνει ότι μια συμφωνία με τον Αλ-Νταμπάσι αποτελεί το κλειδί της μείωσης των ροών. Και επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα στην Corriere della Sera ότι η Ρώμη πλήρωσε πέντε εκατομμύρια δολάρια στον πρώην διακινητή για να μπλοκάρει την αναχώρηση μεταναστών. Η ιταλική κυβέρνηση αρνείται τις πληροφορίες αυτές ως αβάσιμες. Το ερώτημα όμως είναι αν οι μειωμένες ροές θα διατηρηθούν.

Η Ζουάρα ήταν η πρωτεύουσα των διακινητών ως το καλοκαίρι του 2015, όταν 200 άτομα χάθηκαν σε ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο και οι τοπικές αρχές μπλόκαραν τις δραστηριότητες των διακινητών. Ως αποτέλεσμα, αναδείχθηκε η Σαμπράτα ως το νέο σημείο αναχώρησης. Θα συμβεί κάτι ανάλογο και μετά την «υποβάθμιση» της Σαμπράτα ως κέντρου διακίνησης;

Ήδη παρατηρούνται κινήσεις στη Ζουάρα. Στα τέλη Αυγούστου σημειώθηκε ναυάγιο με 120 θύματα στα ανοιχτά της Τυνησίας. Σύμφωνα με τον μοναδικό επιζώντα, που διασώθηκε από τον ιταλικό Ερυθρό Σταυρό, το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από τη Ζουάρα. Παρόμοιες αναχωρήσεις καταγράφονται τελευταίως και από άλλες πόλεις της Λιβύης, όπως η Χομς και η Γκαραμπούλι, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα νέα κέντρα διακίνησης ανθρώπων.

Πηγή: Τάνια Μποζανίνου in.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software