officeart horizontal  

 

Κόσμος

Η τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα συζητήσει τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης

6 Σεπ, 2022 - 02:09
Η τσεχική Προεδρία της ΕΕ θα συζητήσει τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης

Ο Rakušan μίλησε για τον μηχανισμό προστασίας και τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής με την Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson. Σύμφωνα με τον Rakušan, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει «σίγουρα» την πρόταση. [EPA-EFE/MARTIN DIVISEK]

Η τσεχική προεδρία της ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σχετικά με την πιθανή παράταση της προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, δήλωσε τη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Vít Rakušan.

Ο Rakušan μίλησε για τον μηχανισμό προστασίας και τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής με την Ευρωπαία Επίτροπο Ylva Johansson. Σύμφωνα με τον Rakušan, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει «σίγουρα» την πρόταση.

Ο μηχανισμός προστασίας επιτρέπει στους Ουκρανούς που διαφεύγουν από τον πόλεμο να έχουν πρόσβαση σε εργασία, στέγαση ή εκπαίδευση σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η ΕΕ συμφώνησε να τον εισάγει ετησίως για πρώτη φορά στην ιστορία της τον Μάρτιο του 2022.

«Βλέπουμε ότι ο πόλεμος του Putin απλώς δεν έχει τελειώσει αυτή τη στιγμή, ούτε και η ουκρανική μεταναστευτική κρίση», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, τον οποίο επικαλείται το Τσεχικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει ήδη εκδώσει πάνω από 424.000 βίζες στο πλαίσιο του καθεστώτος προσωρινής προστασίας. Ωστόσο, ο Rakušan προειδοποίησε ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για ένα ακόμη κύμα προσφύγων τον προσεχή χειμώνα και ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατανείμουν αποτελεσματικά τους πρόσφυγες μεταξύ τους.

Ο Rakušan παρουσίασε τις απόψεις του στη συνεδρίαση της Δευτέρας (5 Σεπτεμβρίου) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Εκτός από περισσότερη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία, τόνισε την ανάγκη να εργαστούν για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου.

Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και αρκετά χρόνια να συμφωνήσει σε νέους κανόνες για την υποδοχή προσφύγων και την επιστροφή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο. Η δέσμη προτάσεων της Ε.Ε. από το 2020 δεν έχει εγκριθεί λόγω της διαφωνίας σχετικά με το πόση αλληλεγγύη πρέπει να έχουν τα άλλα κράτη μέλη με τις υπερφορτωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Ο κ. Rakusan δήλωσε ότι η τσεχική προεδρία θα υποβάλει επικαιροποιημένη πρόταση εθελοντικής ευέλικτης αλληλεγγύης αυτόν τον μήνα.

Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

euractiv.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software