Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Κόσμος

Ερντογάν: Δεν είμαι δικτάτορας

0
0
0
s2smodern

(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

Νέα, Ειδήσεις, Κόσμος, Τουρκία

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τις κατηγορίες ότι η νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε:

«Αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στην δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Αυτός είναι ο σκοπός του... Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει ένα προεδρικό σύστημα. Εδώ υπάρχουν κάλπες... H δημοκρατία παίρνει την δύναμη της από τον λαό. Είναι αυτό που αποκαλούμε εθνική βούληση». Τη Δευτέρα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε ότι το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου δεν ανταποκρίθηκε στα κριτήρια που έχει ορίσει το Συμβούλιο της Ευρώπης, κάνοντας λόγο για ανεπαρκές νομικό πλαίσιο και αλλαγές της τελευταίας στιγμής στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Ο Ερντογάν απέρριψε τα ευρήματα του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντας τα «πολιτικά υποκινούμενα», σημειώνοντας παράλληλα πως οι διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ «πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους». Oι Τούρκοι ενέκριναν την Κυριακή με ποσοστό 51,4% την αναθεώρηση του Συντάγματος που αποδίδει στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές νέες εξουσίες.

Παρά την μικρή διαφορά της επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο CNN ότι μια νίκη είναι μια νίκη. «Δεν έχει σημασία αν κερδίζεις με 1-0 ή με 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίζεις το παιχνίδι», δήλωσε κάνοντας έναν αθλητικό παραλληλισμό.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ