Κοινωνία

Ειδικευόμενοι Ιατροί: «είδος προς εξαφάνιση»

3 Φεβ, 2018 - 12:02
Ειδικευόμενοι Ιατροί: «είδος προς εξαφάνιση»

Οι Ειδικευόμενοι Ιατροί στην Ελλάδα είναι πλέον « είδος προς εξαφάνιση», το πρόβλημα φαίνεται να είναι εντονότερο στην επαρχία και ειδικά στο νησί της Σάμου.

Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί-οικογενειακοί μιας και η μετακίνηση σε μια άλλη πόλη και ιδιαίτερα νησί, καθιστά πολλές φορές δύσκολη την απόφαση αποδοχής μιας θέσης. Η ανεργία των νέων γιατρών δοκιμάζεται από το σύστημα με αποτέλεσμα πολλοί να καταφεύγουν σε θέσεις στο εξωτερικό. Καλούνται να καλύψουν ένα μεγάλο όγκο δουλειάς, πολλές φορές αντιμετωπίζοντας τεράστιες δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες παρουσιάζοντας συχνά εργασιακή εξουθένωση.

Το νησί της Σάμου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Το Γ.Ν. Σάμου έχει διαθεσιμότητα θέσεων στο χειρουργικό τομέα, στον παθολογικό και δίνει πλήρη ειδικότητα στη γενική ιατρική . Σύμφωνα με το Διοικητή του Γ.Ν. Σάμου κ. Λάζαρο Θεόφιλο οι προβλεπόμενες θέσεις είναι για τριάντα ένα(31) ειδικευόμενους όμως αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο υπηρετούν τέσσερις(4) ειδικευόμενοι. « Υπάρχουν κενά για όλες τις ειδικότητες. Ελπίζουμε επισκευάζοντας το κτίριο στην παραλιακή της Θεμ. Σοφούλη, όπου θα γίνουν 15 κοιτώνες Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού, να αποτελέσει ένα μικρό κίνητρο ώστε να έρθει προσωπικό. Η επισκευή των κοιτώνων εντάσσεται στο Ειδικό Αναπτυξιακό πρόγραμμα Β. Αιγαίου με κόστος 387.273€ συν Φ.Π.Α. ».

Μία από τις θέσεις στη Γενική Χειρουργική και μια στην Παθολογία καλύφθηκαν πέρυσι από 2 νέες Ιατρούς, οι οποίες φαίνεται πως εκτός από την κάλυψη στην ειδικότητα που εκπαιδεύονται, κάλυπταν ταυτόχρονα και τις υπόλοιπες κενές θέσεις ανά Τομέα, κάνοντας το έργο τους ακόμη δυσκολότερο καθώς καλούνταν να ξεπερνούν κατά πολύ το μέγιστο ωράριο εργασίας. Επικοινωνήσαμε με τη μία εξ αυτών την ειδικευόμενη Ιατρό της Χειρουργικής, κα Αξιώτη Άννα-Μαρία.

Η κα.Αξιώτη σε ημερίδα στην Ιατρική σχολή στο Ηράκλειο Κρήτης -Ιούνιος 2017
Η κα.Αξιώτη σε ημερίδα στην Ιατρική σχολή στο Ηράκλειο Κρήτης -Ιούνιος 2017

Ποιος είναι ο λόγος που επιλέξατε το νοσοκομείο της Σάμου για την ειδίκευση σας;

Όντας Σαμιώτισσα και μεγαλωμένη εδώ θέλησα να ξεκινήσω την ειδίκευση μου στο αγαπημένο μου νησί , προσφέροντας στους κατοίκους το μέγιστο δυνατό .

Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Η μεγάλη έλλειψη ειδικευόμενων Ιατρών καθώς και υπόλοιπου προσωπικού δημιουργεί τεράστια κενά τα οποία πρέπει να καλύπτονται αναγκαστικά από ελάχιστο αριθμό ανθρώπινου δυναμικού. Συγκεκριμένα όλες οι ανάγκες που καλύπτονταν από 10(;) άτομα, κατέληγαν στο να υπερκαλύπτονται μόνο από ένα. Κατά τη θερινή περίοδο, οι δυσκολίες γίνονται περισσότερες καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός λόγο τουρισμού, είτε λόγο του μεταναστευτικού. Οι ώρες εργασίας μπορεί να έφταναν και τις 30 ίσως και παραπάνω. Η χρηματική ανταμοιβή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα , η αγάπη των ασθενών και ταυτόχρονα η δύναμη και το θάρρος που αντλείς από τους ανωτέρους κατά έμμεσο τρόπο εξισορροπούσε την όλη σωματική και ψυχική κούραση.

Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε η εκπαίδευση σας ήταν άρτια;

Αν και η απασχόληση είναι τεράστια, μεγάλος αριθμός ασθενών και ελάχιστος αριθμός Ιατρών, προσωπικά οφείλω να ευχαριστήσω την Διοίκηση και το Επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου, που φρόντισε από πέρυσι την έναρξη μαθημάτων για εμάς τους νεότερους Ιατρούς, παρέχοντας μας συμπληρωματικές και περαιτέρω γνώσεις.

Θα προτείνατε το νοσοκομείο της Σάμου σε συνάδελφο σας για να πραγματοποιήσει μέρος της ειδικότητας του;

Ναι. Αν και οι δυσκολίες ήταν πολλές και αναφέρομαι στο σύνολο τους, θα παρότρυνα κάποιον να έρθει εδώ. Μπορεί στη δεδομένη χρονική στιγμή να φαντάζει δύσκολο ή ακατόρθωτο όλο αυτό μα βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον σ’ εμένα, έδωσε πείσμα, δύναμη, εξέλιξη και κατά κάποιο τρόπο πληρότητα στο συγκεκριμένο σημείο της καριέρας μου ως Ιατρό.

Πληροφορηθήκαμε  πως πριν μερικές ημέρες παραιτηθήκατε από τη θέση σας ως ειδικευόμενη Ιατρός Χειρουργικής στο Νοσοκομείο, αφήνοντας πάλι το Χειρουργικό Τομέα χωρίς Ειδικευόμενο Ιατρό. Η απόφαση σας αυτή κα Αξιώτη, έχει να κάνει με τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν;

Η παραίτηση μου από το Ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ήταν μια απόφαση δύσκολη, μα δε συσχετίζεται με τις δυσκολίες αυτές. Αποχώρησα καθώς θα καλύψω τη θέση Ιατρού Υπηρεσίας Υπαίθρου στο νησί των Φούρνων, που θεωρώ πως χρίζει και αυτό , ίσως μεγαλύτερης Ιατρικής κάλυψης. Ο Νομός Σάμου, είτε σημαίνει το ίδιο το νησί μας, είτε Ικαρία, είτε Φούρνοι , για εμένα είναι το ίδιο και θεωρώ πως η οποιασδήποτε είδους προσφορά και συμβολή πρέπει να γίνεται, όταν κάποιος αγαπά τον τόπο του.

Για ποιό λόγο πιστεύεται οι συνάδελφοι σας αποφασίζουν να φύγουν στο εξωτερικό αντί να καλύψουν μια θέση στην Ελλάδα;

Οι Ιατροί είτε ειδικευόμενοι είτε ειδικευμένοι αποφασίζουν να φύγουν να εργαστούν στο εξωτερικό κυρίως για λόγους οικονομικούς και ωραρίου εργασίας. Εκτός αυτού όσον αφορά τους ειδικευόμενους στο εξωτερικό η θεωρητική εκπαίδευση είναι ίσως μεγαλύτερη ενώ ταυτόχρονα έχει αυστηρώς σταδιοποιηθεί η πορεία της ειδίκευσης. Παρά ταύτα αν και το σύστημα στην Ελλάδα διαφέρει με αυτό του εξωτερικού σε διάφορα σημεία, θεωρώ πως ο νέος Ιατρός εδώ λαμβάνει ισόβαθμα θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, αν και το ωράριο είναι εξαντλητικό και δυστυχώς όπως προείπα τα χρήματα δεν ανταμείβουν αυτόν όγκο, τις ώρες και την ευθύνη αυτής της εργασίας.

Η προσφορά των ειδικευομένων ιατρώνμπορεί να θεωρηθεί ως ιδιαιτέρος σημαντική για  την ομαλή λειτουργία ενός νοσοκομείου, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών στα Επείγοντα περιστατικά ενώ καλύπτουν πολλές φορές μεγάλα κενά στο εθνικό σύστημα υγείας.

Το μέλλον τους αβέβαιο ως προς την επαγγελματική εξέλιξη.

Οι ευθύνες μοιρασμένες, ως προς το τι και ποιος φταίει, στο να μην  επιλέγουν οι ειδικευόμενοι « ούτε καν το ίδιο τους το νησί » όπως δηλώνει  ο διοικητής του Γ.Ν. Σάμου.

Γεγονός  είναι πως οι απόφοιτοι των Ιατρικών Σχολών αναζητούν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης , πρωτοπόρες μεθόδους και νέες τεχνικές που τους οδηγούν να στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό.

Συντάκτης: Ελένη Χατζηγεωργίου

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι