Σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα προκύπτει απο την απόφαση των αναισθησιολόγων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου "Αγ. Παντελεήμων" που κοινοποιήθηκε με επιστολή στη διοίκηση, να μην συμμετέχουν στην διαδικασία της νόμιμης διακοπής κύησης εντός το νοσοκομείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του samostimes.gr κάθε χρόνο υπάρχουν 10-15 τέτοιες περιπτώσεις διακοπής κύησης στο δημόσιο νοσοκομείο Σάμου όπου εξασφαλίζεται η υγεία της γυναίκας που αποφασίζει για διάφορους λόγους να διακόψει μια εγκυμοσύνη.
Η απόφαση αυτή των αναισθησιολόγων δεν αφορά στις περιπτώσεις όπου διατρέχεται κίνδυνος για την ζωή της εγκυμονούσας και βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του νόμου στηριζόμενη σε θέματα ηθικής τάξης. Δημιουργεί όμως σοβαρό κοινωνικό θέμα καθώς μια γυναίκα που θέλει να κάνει διακοπή κύησης θα πρέπει να πάει σε νοσοκομείο εκτός Σάμου για τον σκοπό αυτό, σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικά εποχές. Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται να γίνονται εκτρώσεις σε ιδιωτικά ιατρεία.
Τι ισχύει σήμερα
Ο Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 304 επιτρέπει την έκτρωση (τεχνητή διακοπή της κύησης) μόνο με τη συναίνεση της εγκύου και μόνο από γιατρό μαιευτήρα - γυναικολόγο με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Εντός των πρώτων 12 εβδομάδων της κύησης σε κάθε περίπτωση Εντός των πρώτων 24 εβδομάδων, αν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού
Εντός των πρώτων 19 εβδομάδων, αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, αποπλάνησης ανήλικης, αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί
Χωρίς χρονικό περιορισμό, αν υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας της, βεβαιωμένος από αντίστοιχο ιατρό (στην περίπτωση αυτή ο όρος "έκτρωση" χρησιμοποιείται σε διακοπή που επισυμβαίνει πριν την 24η εβδομάδα).
Επίσης σε αυτήν την κατηγορία εμπίπτει και η περίπτωση έκτρωσης εμβρύου με αποδεδειγμένα σοβαρές δυσλειτουργίες.