officeart horizontal  

 

Αθλητισμός

Tο Euro των ανατροπών, η χρονιά των… πέναλτι

11 Νοε, 2020 - 04:11
Tο Euro των ανατροπών, η χρονιά των… πέναλτι

Κοιτώντας λίγο τα… παλιά μερικών ζευγαριών, που δίνουν διεθνή φιλικά απόψε, μερικά εξ αυτών είχαν «εμφανιστεί» και στο αξέχαστο Euro 1996 της Αγγλίας: Γερμανία – Τσεχία, Τουρκία – Κροατία κλπ.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από το πρώτο, σύγχρονο (με διπλάσιες ομάδες) Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, τέσσερα χρόνια μετά το… έπος των Δανών στη Σουηδία; Στην Αγγλία τα ματς, κλασικά έπαιζε σε κάθε γήπεδο το γραφικό «is coming home» (σ.σ. για το football η αναφορά του άσματος, από το Μουντιάλ του 1966, για το τρόπαιο πλέον αυτή των Αγγλων) και τα «τρία λοντάρια» να έχουν προβληματική προετοιμασία καθώς μετά από φιλικό στο Χονγκ Κονγκ αρκετοί παίκτες του Τέρι Βέναμπλς, για τα γενέθλια του Πολ Γκασκόιν, «συνελήφθησαν» από δημοσιογράφους να τα πίνουν.

Και στους ομίλους φαβορί στο στοίχημα προγνωστικά… έπεφταν, το ένα μετά το άλλο. Στα προημιτελικά, αμέσως μετά τους ομίλους, η Αγγλία απέκλεισε στα πέναλτι την Ισπανία (άστοχοι οι Ιέρο και Ναδάλ, MVP του αγώνα ο Ντέιβιντ Σίμαν) και η Γαλλία, επίσης στα πέναλτι, την Ολλανδία, με άστοχο τον Κλάρενς Σέεντορφ, αμφότερα 0-0 μετά από 120 λεπτά. Η Τσεχία υπέταξε με 1-0 την Πορτογαλία χάρη σε γκολάρα του Κάρελ Πομπόρσκι ενώ οι Κροάτες (του Σούκερ και των γνωστών μας Βλάοβιτς, Ασάνοβιτς, Γιάρνι, Γκάμπριτς) είδαν τον Σουηδό ρέφερι Σάντελ να αποβάλει τον Στίματς στο 56’ ενάντια στη Γερμανία και να ηττώνται με 2-1.

Και δωρεάν προγνωστικά στοιχήματος να είχες, δεν θα τα μάντευες…

Στα ημιτελικά, Γαλλία και Τσεχία έμειναν στο 0-0 στο «Ολντ Τράφορντ» με τον Ρεϊνάλ Πεντρός… μοιραίο για τους «τρικολόρ» που είχαν τότε βασικό, αντί του τιμωρημένου με 8 μήνες Ερίκ Καντονά, τον… νεαρό Ζιντάν. Στα πέναλτι κρίθηκε και ο άλλος ημιτελικός, στο «Γούμπλεϊ», ανάμεσα σε Γερμανία και Αγγλία με τον (νυν εκλέκτορα) Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ να στιγματίζει, έκτοτε, την καριέρα του με την αστοχία του. Μάλιστα ο Βέναμπλς χρεώθηκε την εν λόγω επιλογή, καθώς μπορούσε να βάλει τον Ρόμπι Φάουλερ ως έκτο εκτελεστή… Ο, δε, τελικός έμελλε να είναι ο πρώτος και τελευταίος που κρίθηκε από το «χρυσό γκολ», κανονισμός που ίσχυε τότε: όποιος σκόραρε την παράταση, το ματς τελείωνε: ο Πάτρικ Μπέργκερ με πέναλτι στο 59΄ λεπτό είχε ανοίξει το σκοερ αλλά ο Ολιβερ Μπίερχοφ στο 73’ και στο 95’ της παράτασης… ξέρανε τους, πρωτάρηδες σε τελικό, Τσέχους.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software