Αθλητισμός

Στη Χίμκι ο Ολυμπιακός, εκεί όπου πάγωσαν το 1941 οι ναζί

29 Δεκ, 2020 - 04:12
Στη Χίμκι ο Ολυμπιακός, εκεί όπου πάγωσαν το 1941 οι ναζί

Στο πλησιέστερο (στη Μόσχα) σημείο όπου καθηλώθηκαν πριν από 79 χρόνια οι γερμανικές στρατιές, δοκιμάζεται ο Ολυμπιακός (7-8), ενάντια σε μια Χίμκι (2-14) που συνεχίζει να απογοητεύει φέτος και έφτασε τις οκτώ σερί ήττες με το 88-82 από τη Βαλένθια. Στις τρεις σερί είναι ο Ολυμπιακός μετά το 84-77 από τη Φενέρμπαχτσε, όπου έχασε τον Παπανικολάου για ένα μήνα (έχει απολογισμό 1-8 άνευ «Παπ» από τότε που επέστρεψε) αλλά τουλάχιστον γυρίζει ο Πρίντεζης στο ματς που ξεχωρίζει απόψε στο στοίχημα μπάσκετ.

Το φθινόπωρο του 1941 ο πλανήτης κρατούσε την ανάσα του με αγωνία. Οι μέχρι πρότινος σύμμαχοι, η (ναζιστική) Γερμανία και η (σταλινική) Σοβιετική Ενωση, βρίσκονταν σε πόλεμο από τις 22 Ιουνίου, όταν ο Αδόλφος Χίτλερ έδωσε εντολή για εισβολή στην ΕΣΣΔ. Μια εισβολή που, ως έγινε γνωστό με τα χρόνια, την περίμεναν οι περισσότεροι στη σημερινή Ρωσία, όχι όμως και ο Γιόζεφ Στάλιν που αγνοούσε τις προειδοποιήσεις.

Ακάθεκτος ο γερμανικός στρατός στον βορρά έφτασε ως το Λένινγκραντ, σημερινή Αγία Πετρούπολη (την οποία πολιόρκησε για 900 ημέρες!), στον νότο έφτασε ως τον Καύκασο (για να ηττηθεί τον Ιανουάριο του 1943 στο Στάλινγκραντ) ενώ το κέντρο προελαύνανε ως τη Μόσχα. Ωστόσο καθηλώθηκε 19 χλμ. πριν το Κρεμλίνο δεχόμενος την αντεπίθεση του «κόκκινου στρατού». Για τον Χίτλερ, υποχώρηση σήμαινε προδοσία, άρα και εκτέλεση.

Οι ναζί έφτασαν πιο κοντά από ποτέ στη Μόσχα στις 29 Νοεμβρίου: μόλις 19 χλμ., στη σημερινή Χίμκι. Οι Γερμανοί αξιωματικοί μπορούσαν να διακρίνουν με κυάλια μερικά από τα κύρια κτίρια της πόλης. Ωστόσο οι δυνάμεις τους είχαν εξαντληθεί σημαντικά ενώ η θερμοκρασία έπεσε ως και 45 βαθμούς υπό του μηδενός, παγώνοντας τα γερμανικά στρατεύματα (που ακόμη δεν είχαν χειμερινό ιματισμό) αλλά και τα άρματα. Η χειμερινή αντεπίθεση του κόκκινου στρατού απομάκρυνε τη Βέρμαχτ από τη Μόσχα και, τελικώς, αρκετούς μήνες μετά, απομακρύνθηκε τελείως.

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι