Κοινωνία

Δέσμευση για αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση του ΚΥΤ εκτός πόλης από τον Υπουργό Δ. Βίτσα

5 Δεκ, 2018 - 09:12
Δέσμευση για αποσυμφόρηση και μετεγκατάσταση του ΚΥΤ εκτός πόλης από τον Υπουργό Δ. Βίτσα

Την μεταφορά 2000 μεταναστών από την Σάμο ως τις 15 Δεκεμβρίου και την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ εκτός πόλης ως τα τέλη του Φλεβάρη ανακοίνωσε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δ. Βίτσας στην πολυπληθή αποστολή από την Σάμο που τον επισκέφτηκε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι.

Οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την μεταφορά του ΚΥΤ από την πόλη να αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής του νομού Δ. Σεβαστάκης ενώ η αντιπροσωπεία της Σάμου αποτελούνταν από τον Δήμαρχο Μιχάλη Αγγελόπουλο, τους αντιδημάρχους Π.Παπαγεωργίου και Χρ. Σεβαστάκη, όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, Δημήτρη Μηλίγκο από τη ΔΡΑΣΗ- ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, Κώστα Τζίχα από την Λαική Συσπείρωση, Αντώνη Σίμο από την ΑΚΙΣ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου από την ΑΝΑΤΡΟΠΗ και Τάσο Κοζώνη από την ΣΑΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ,τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης Μ. Μητσό, το μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Κάιλα, την πρ. του Εργατικού Κέντρου Βάσω Βρινιώτη και τον Σταμάτη Φιλιππή Πρ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ο οποίος εκπροσώπησε την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών και τον Ιατρικό Σύλλογο Σάμου.

Επίσης συμμετείχαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Σάμου και Βαθέος Δ. Βογιατζής και Νίκος Βαρούμας αντίστοιχα καθώς και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Σάμου Κώστας Κυριαζής. Δεν υπήρξε καμία δέσμευση του Υπουργού για κλειστή δομή αλλά ούτε για αλλαγή λειτουργίας της δομής σε κέντρο καταγραφής όπου θα διαμένουν για λίγες ώρες οι μετανάστες καθώς όπως είπε ο κ. Βίτσας η Χώρα έχει δεσμευτεί για κέντρα υποδοχής στα νησιά. Η τοποθεσία που έχει επιλεγεί για την μετεγκατάσταση του ΚΥΤ δεν έγινε γνωστή αλλά ο υπουργός δήλωσε ότι όταν έρθει η ώρα θα ανακοινωθεί αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αυτό δεν αλλάζει. Ο κ. Βίτσας για ακόμη φορά αναφέρθηκε σε κυκλώματα διακίνησης μεταναστών στο νησί ενώ επανέλαβε ότι στην Σάμο το σχέδιο του Υπουργείου έχει αποτύχει .

Στο σημείο αυτό ο Δήμαρχος Σάμου τον ρώτησε «που αλλού έχετε πετύχει» κάτι που προκάλεσε προς στιγμή εκνευρισμό στον υπουργό αλλά σύντομα αποκαταστάθηκε η ομαλότητα στην συζήτηση. Το λόγο πήραν όλοι οι φορείς με τη σειρά και πολλές φορές ο διάλογος έγινε πιο έντονος. Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι να κλείσει το κέντρο και να μην υπάρχουν την επομένη μετανάστες είναι αυτό που όλοι θα ήθελαν αλλά δεν μπορούμε είπε να ζητάμε ανέφικτα πράγματα καθώς η Ελλάδα έχει δεσμευτεί με συμφωνίες για τους μετανάστες. Σε ερώτηση για τη φύλαξη των συνόρων και σε αναφορά του Αντιδημάρχου Χρήστου Σεβαστάκη για περιστατικό που συνέβη με τη fronteχ o κ. Βίτσας απάντησε ότι ο ρόλος της περιορίζεται στην υποδοχή και όχι στη φύλαξη. Επίσης ο υπουργός σχετικά με το θέμα της μεταφοράς των μεταναστών από το νησί στην ενδοχώρα, ότι μέχρι την Παρασκευή θα σταλεί κινητή μονάδα και 4 ακόμη υπάλληλοι για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου οι οποίοι θα προστεθούν στους 30 που εργάζονται στην υπηρεσία σήμερα. Σε λίγες ημέρες δήλωσε ότι θα υπάρξει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για όποιον επιθυμεί να παραχωρήσει σχετική έκταση για τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ εκτός πόλης.

Το ήδη υπάρχον δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι θα παραχωρηθεί για χρήση στην τοπική αυτοδιοίκηση και θα κλείσει την ημέρα που θα λειτουργήσει το νέο. Η αντιπροσωπεία από την Σάμο είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με το βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, κ. Παπαθεοδώρου, τον Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής Μ. Βαρβιτσιώτη , τον πρόεδρο του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα και τον πρόεδρο από το ΠΟΤΑΜΙ Σταύρο Θεοδωράκη. Η αποστολή δήλωσε ότι η συνάντηση με τον κ. Βίτσα δεν είχε το αποτέλεσμα που ήθελαν ως προς την αλλαγή χρήσης του ΚΥΤ σε κέντρο καταγραφής αλλά μόνο ως προς τη δέσμευση για αποσυμφόρηση του νησιού. Από την άλλη υπήρξε ικανοποίηση από την στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και την κατανόηση της τραγικής κατάστασης που υπάρχει στο νησί για τους μετανάστες αλλά και για τoυς ίδιους τους κατοίκους της Σάμου. “Μετά από ένα μαραθώνιο επαφών με το Υπουργείο Mεταναστευτικής πολιτικής και με τα κόμματα οι εκπρόσωποι από τη Σάμο , το νησί μας ενωμένο συνεχίζει τη διεκδίκηση, μέσα στο πλαίσιο που έχει θέσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο .

Η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού θα υλοποιηθεί από τον Υπουργό, υποτίθεται ,στις 16 Δεκεμβρίουμε την αποχώρηση 2.000 μεταναστών και προσφύγων. Υπήρξε δέσμευση να κλείσει η υπάρχουσα δομή και να αρχίσει η διαδικασία παραχώρησης χρήσης στην τοπική αυτοδιοίκηση . Για το κέντρο καταγραφής δεν υπάρχει συμφωνία. Δηλαδή η μετατροπή ούτε του υπάρχοντος αλλα ουτε και του μέλλοντος κέντρου σε κέντρο καταγραφής .Πρέπει όμως να ευχαριστήσω όλα τα κόμματα .Με προσοχή άκουσαν, υποστήριξαν τις θέσεις μας ,κατέθεσαν τις απόψεις τους και αυτός ο Δίαυλος επικοινωνίας θα συνεχιστεί θα ασκηθεί ουσιαστικός κοινοβουλευτικός έλεγχος το επόμενο διάστημα με ερωτήσεις , με υπομνήματα και με άσκηση συσσωρευμένης πίεσης στο υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής» δήλωσε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Πηγή: Σαμιακή Τηλεόραση

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι