Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Κοινωνία

Βίτσας στον Guardian: Η Σάμος είναι η «νέα Λέσβος»

0
0
0
s2smodern

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο περιγράφει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, σημειώνοντας πως οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μετακινήσουν ορισμένους από τους 4.000 ανθρώπους που ζουν εκεί «καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν για μια "ανθρωπιστική καταστροφή" σε μια από τις ξεχασμένες πρώτες γραμμές της Ευρώπης».

Μιλώντας στον Guardian, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, κάνει λόγο για μια «νέα Λέσβο» και επισημαίνει τον αγώνα με το χρόνο, προκειμένου να βρεθούν κατάλληλες συνθήκες στέγασης για το κέντρο υποδοχής που φιλοξενεί εξαπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σχέση με τη χωρητικότητά του.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές φαίνεται ότι είναι πάντα ένα βήμα μπροστά» ομολογεί ο Βίτσας. «Το κέντρο είναι υπερπλήρες με όσα προβλήματα μπορεί να σημαίνει αυτό. Πρέπει να μετακινήσω τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους από το νησί το συντομότερο δυνατόν» προσθέτει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που επικαλείται στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι ζούν σε σκηνές χωρίς θέρμανση και σε χώρους εκτός του κέντρου με το 24% αυτών να εκτιμάται ότι είναι παιδιά, με 229 να χαρακτηρίζονται ασυνόδευτα. 

«Τα πράγματα περιπλέκει το γεγονός ότι υπάρχει μόνο ένας διορισμένος γιατρός» προσθέτει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα. «Επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί γιατροί, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι χρήζουν προστασίας και πόσοι πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα» παραδέχεται ο Δημήτρης Βίτσας επιμένοντας ότι δύο γιατροί θα φτάσουν στο κέντρο υποδοχής στο τέλος του μήνα.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Χρειάζεται να υπάρξει άμεση κινητοποίηση» δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Αθήνα Μπόρις Τσεσίρκοφ ενώ δείχνει στη δημοσιογράφο φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο με σκηνές σε σημεία που θυμίζουν ανοιχτές τουαλάτες και παιδιά να περπατάνε χωρίς παπούτσια ανάμεσα στα σκουπίδια.

Διαβάστε περισσότερα παρακάτω

http://newpost.gr/ellada/5c6fe2366fe9a1f644232d0d/vitsas-ston-guardian-i-samos-einai-i-nea-lesvos-oi-doylemporoi-einai-panta-ena-vima-mprosta