• Αρχική
  • Νέα Σάμος
  • Κοινωνία
  • Φώκια σκοτώθηκε με κυνηγετικό όπλο έξω από τη Σάμο

Φώκια σκοτώθηκε με κυνηγετικό όπλο έξω από τη Σάμο

0
0
0
s2smodern

Ειδικοί του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος» εξέτασαν το νεκρό ζώο (Πηγή: Αρχιπέλαγος)

Μία νεκρή μεσογειακή φώκια, με εμφανή τραύματα από σκάγια κυνηγετικού όπλου, εντοπίστηκε την Κυριακή από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».

Όπως έγινε γνωστό, το άτυχο θηλαστικό βρέθηκε να επιπλέει νεκρό νοτιοδυτικά της Σάμου, αργότερα εκβράστηκε σε ακτή λόγω των ανέμων. Είναι μάλιστα πιθανό, αλλά όχι ακόμα επιβεβαιωμένο, ότι το νεκρό ζώο είναι η γνωστή φώκια που οι κάτοικοι της Σάμου αποκαλούν «Αργυρώ».

Καθώς όμως είχε μεγάλη αλλοίωση στο δέρμα της, δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθούν τα χαρακτηριστικά σημάδια ταυτοποίησής της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου, η φώκια έφερε σημάδια από πολλαπλές βολές με κυνηγετικό όπλο στη ράχη. Με βάση τη φορά που είχαν τα σκάγια, εκτιμάται ότι η φώκια δέχτηκε τις βολές κατά την προσπάθειά της να απομακρυνθεί από το σημείο. Επίσης, έφερε εμφανές τραύμα από αιχμηρό αντικείμενο που είχε διαπεράσει τη δεξιά πλευρά της ράχης και έφτανε έως το στομάχι. Εκτιμάται ότι η φώκια Monachus monachus πυροβολήθηκε 24-36 ώρες πριν από τον εντοπισμό της. Βάσει των καιρικών συνθηκών σε αυτό το διάστημα, εκτιμάται ότι σκοτώθηκε νοτιοδυτικά της Σάμου ή ανατολικά των Φούρνων

. «Εδώ και πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία ουσιαστική και αποτελεσματική πρωτοβουλία, έτσι ώστε να εντοπίζονται και να συλλαμβάνονται αυτοί οι εγκληματίες που περιφέρονται στις ελληνικές θάλασσες και συμβάλλουν στον αφανισμό της θαλάσσιας ζωής. Αυτονόητο αποτέλεσμα είναι ότι όσοι γνωρίζουν τους δράστες αυτών των περιστατικών, σιωπούν» δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης. Για το περιστατικό έχει ήδη ανοίξει δικογραφία από το Λιμεναρχείο Καρλοβάσου, ενώ ενημερώθηκαν και οι εισαγγελικές αρχές του Νομού Σάμου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

e-genius.gr ...intelligent web software