officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Ύπατη Αρμοστεία: Τιμώντας τις γυναίκες πρόσφυγες την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

15 Μαρ, 2019 - 09:03
Ύπατη Αρμοστεία: Τιμώντας τις γυναίκες πρόσφυγες την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Όταν οι γυναίκες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους είναι ακόμα περισσότερο εκτεθειμένες σε κινδύνους, εκμετάλλευση, βία και διακρίσεις. Όμως, τo θάρρος και η αποφασιστικότητά τους να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, παρά τις δυσκολίες, μας δίνουν έμπνευση και δύναμη κάθε μέρα. Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, τιμήσαμε τις γυναίκες πρόσφυγες αλλά και τις γυναίκες που εργάζονται για να στηρίξουν άλλες γυναίκες, μεταφέροντας τις ιστορίες τους και τις φωνές τους και δίνοντας χώρο στη δημιουργικότητά τους και την ελπιδοφόρα διάθεσή τους για συνεχή αγώνα. Σάμος «Πήραμε την απόφαση να κάνουμε αυτό τόσο δύσκολο ταξίδι γιατί δεν θέλαμε τα παιδιά μας να υποφέρουν όπως εμείς. Θέλουμε να μεγαλώσουν σε μια κοινωνία που θα τα αποδέχεται.»

Η Maryam, η Rihane και η Tayybe είναι από το Αφγανιστάν. Οι τρεις γυναίκες γνωρίστηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. Οι καθημερινές δυσκολίες και τα κοινά βιώματα τις έφεραν πολύ κοντά και κατάφεραν να αναπτύξουν μια δυνατή φιλία. Τρεις γυναίκες δυνατές και ενωμένες που θέλουν δουν τις κοινότητες τους να αλλάζουν προς το καλύτερο. Όνειρό τους να δώσουν φωνή στις γυναίκες της χώρας τους αλλά και να συμβάλουν στις προσπάθειες αλλαγής των αυταρχικών παραδόσεων. «Η ζωή στο κέντρο υποδοχής στο Βαθύ δεν είναι εύκολη, ειδικά για όσους έχουν μικρά παιδιά», μας λέει η Maryam. Παρά τις δυσκολίες αντλούν δύναμη η μια από την άλλη, παρακολουθούν μαθήματα μη-τυπικής εκπαίδευσης στο κέντρο Alpha των Samos Volunteers και περνούν το χρόνο τους μαγειρεύοντας παραδοσιακά εδέσματα αλλά και στηρίζοντας τις γυναίκες της κοινότητάς τους. Το ποίημα που ετοίμασαν συγκίνησε το κοινό στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που διοργάνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο στις 12 Μαρτίου, όπου γυναίκες από το Αφγανιστάν, την Ελλάδα, την Ουγκάντα, τη Σομαλία και τη Συρία μοιράστηκαν τις ιστορίες τους.

 

SAMOS 894x504

Η Maryam, η Rihane και η Τayybe, αιτούσες άσυλο από το Αφγανιστάν. © UNHCR/Despoina Anagnostou

Ποιήμα από τη Maryam, τη Rihane και την Tayybe Γυναίκες από το Αφγανιστάν που έχουν ζητήσει άσυλο στη Σάμο

Στο όνομα του Θεού του ελέους, του Θεού της καλοσύνης, του Θεού των λουλουδιών, του Θεού των πεταλούδων. Και των όμορφων λουλουδιών που ονομάζονται Γυναίκες. Οι γυναίκες είναι τόσο έντονες, αλλά ταυτόχρονα τόσο δυναμικές. Από την πρώτη ημέρα της Δημιουργίας, όλα τα δεινά, ο πόνος και η δυστυχία έπεσαν πάνω στις γυναίκες της χώρας μου. Όλες οι γυναίκες στη χώρα μου ελπίζουν ότι μια μέρα θα μπορούν να περπατήσουν ελεύθερα στους δρόμους κάθε πόλης, δίπλα στο πρόσωπο που τους αρέσει, ένα άτομο που θα έχουν επιλέξει μόνες τους. Χωρίς φόβο από τους ανθρώπους με σκοτεινό μυαλό. Ελεύθερα να πουν τι θέλουν σε μια χώρα που τους ανήκει και είναι στο πλευρό τους.

Ελπίζουν ότι μια μέρα θα τους επιτραπεί να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και να μπορούν να επιλέγουν την εμφάνιση τους. Εύχονται οι άνδρες της χώρας τους να αναγνωρίσουν ότι εμείς οι γυναίκες είμαστε κάτι περισσότερο από κάτι που γεννά.

Ότι δεν γεννηθήκαμε μόνο για να είμαστε στο σπίτι, να καθόμαστε σε ένα μέρος και να παίρνουμε εντολές. Και εύχονται να μπορούν να γελάσουν δυνατά και μέσα από την καρδιά τους, χωρίς να ανησυχούν ότι κάποιος θα τις θεωρεί ανήθικες ή άσεμνες. Ότι οι άνδρες δεν θα τους κατηγορούν πλέον για τα πάντα. Ελπίζουμε ότι μια μέρα οι άνδρες θα σταματήσουν να λένε με ένα στεναγμό απογοήτευσης, «Ω, είναι κορίτσι» όταν μια κόρη γεννιέται στον κόσμο. Και ότι η ίδια κόρη δεν θα πωλείται πλέον για χρήματα, όπως οι δούλοι. Επειδή η αξία μιας γυναίκας δεν μπορεί να μετρηθεί με χρήματα.

Και θέλουν να έχουν αξία, να τις σέβονται, να ζουν ειρηνικά και να είναι αποδεκτές από την κοινωνία. Θέλουν πλέον να σταματήσουν να ζουν με το φόβο του βιασμού στους δρόμους.

Και πολλές, πολύχρωμες ευχές και ελπίδα ότι μια μέρα όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα, και οι γυναίκες στη γη μας θα ζήσουν ειρηνικά.

Δείτε περισσότερα

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software