Γράφτηκε στις . Δημοσιεύτηκε στο Κοινωνία

ΚΥΣΕΑ: Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των προσφυγικών ροών. Το σχόλιο του samostimes

0
0
0
s2smodern

Πρόταση να διαμορφωθεί μια νέα σθεναρή πολιτική σε ότι αφορά στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα, συζητήθηκε στην έκτακτη σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ σήμερα. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την μαζική προσέλευση 13 πλαστικών λέμβων στη Λέσβο γεμάτες μετανάστες, κυρίως παιδιά και γυναίκες, το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε σήμερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφάσισε τα εξής:

1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.

2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).

4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.

5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.

6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.

7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχόλιο samostimes

Η αναγγελία για την  αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά στη διαδικασία χορήγησης ασύλου, ενδέχεται να παρακινήσει περισσότερους μετανάστες/ πρόσφυγες να περάσουν μαζικά τα σύνορα Ε.Ε. - Τουρκίας και ειδικά στην περιοχή των νησιών μας το αμέσως προσεχές διάστημα και πριν τις αλλαγές. Επίσης πρέπει να ξεκαθαριστεί τι δικαίωμα προσφυγής θα υπάρχει κατά της πρώτης απόφασης για το άσυλο.

Θα γίνεται απευθείας προσφυγή στην δικαιοσύνη;

Σε τοπικό επίπεδο; Δηλαδή κάποιος που ζητά άσυλο στη Σάμο ή στη Λέσβο μετά θα προσφεύγει στα τοπικά δικαστήρια;

Πόσες χιλιάδες υποθέσεις θα εξετάζονται τον χρόνο; 

Μέχρι την τελική απόφαση του δικαστηρίου που θα διαμένουν αυτοί οι άνθρωποι;

Σε ότι αφορά στην λεγόμενη αποσυμφόρηση, ηχεί πλέον στα αυτιά των νησιωτών ως κακό αστείο.