officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Αλλάζουν οι χρήσεις γης στο Natura, ποιες περιοχές επηρεάζει στη Σάμο

6 Μάι, 2020 - 03:05
Αλλάζουν οι χρήσεις γης στο Natura, ποιες περιοχές επηρεάζει στη Σάμο

Μεγάλες αλλαγές και κατάργηση, επί της ουσίας, της προστασίας των περιοχών Natura 2000 έφερε η ψηφιση του νομοσχέδιου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Δείτε τις περιοχές στη Σάμο και ποιες δραστηρίοτητες θα επιτρέπονται.

samos natura

Το νομοσχέδιο προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης, ορίζει χρήσεις γης που τις καθιστούν επέκταση του αστικού χώρου, καθορίζοντας 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα βαρέων επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας μη αναγκαίων υποδομών μέσα σε αυτές (δρόμων, κτιρίων κλπ).

Όπως μπορείτε να δείτε και στον σχετικό χάρτη οι περιοχές Natura στη Σάμο είναι από αριστερά προς δεξιά:

1) όρος Κέρκης ΣΑΜΟΣ 9,137 εκτάρια

2) όρος Κερκετεύς - Μικρό & Μεγάλο Σεϊτάνι - Δάσος Καστανιάς & Λέκκας, ακρ. Κατάβασης - Λιμένας ΣΑΜΟΣ 6,683 εκτάρια

3) Αλυκή Ψιλής Άμμου ΣΑΜΟΣ 43 εκτάρια

4) Παραλία Αλυκή ΣΑΜΟΣ 301 εκτάρια
 
96354195 10158330299633390 5564748113337384960 n
Η περιοχή  ''Σεϊτάνι'' στη Σάμο αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού και είναι μια από τις 443 Ελληνικές περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.
 
Η τουριστική ανάπτυξη της θα την μετατρέψει σε περιοχή ''φιλέτο''  για όσους εδώ και χρόνια θέλουν να επενδύσουν εκεί. Παράλληλα θα δώσει την δυνατότητα να κατασκευαστεί ο δρόμος που θα συνδέει τα χωριά Δρακαίοι (42 χιλιόμετρα) και Καλλιθέα (36 χιλιόμετρα) με το Καρλόβασι μειώνοντας την απόσταση και τον χρόνο στο ένα τρίτο περίπου, ένα διαρκές αίτημα τον κατοίκων.
Από την άλλη υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για την προστασία των ειδών και του φυσικού τους περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και αναπαράγονται όπως ορίζεται για τις περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000.
 

Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για περιοχές Natura

– Μείωση του χρόνου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων

– Θέσπιση αποκλειστικών προθεσμιών για τα αιτήματα αδειοδότησης.

 

 
el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software