Κοινωνία

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

16 Ιουλ, 2020 - 12:07
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΤΖΑΜΙ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου εκφράζει τη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, στην απόφαση του  Τούρκου Προέδρου  να μετατρέψει το εμβληματικό Μνημείο της Αγίας Σοφίας, το Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, σε χώρο προσευχής των μουσουλμάνων.

Η Αγία Σοφία ή Αγια-Σοφιά  γνωστή και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας ή απλά, η Μεγάλη Εκκλησία, είναι χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος και αργότερα σε μουσείο. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Μέχρι το 1453 λειτουργούσε ως βυζαντινός χριστιανικός καθεδρικός ναός της πόλης, με εξαίρεση την περίοδο 1204–1261, κατά την οποία ήταν ρωμαιοκαθολικός ναός. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος, ενώ το 1934 σε μουσειακό χώρο . Στις 10 Ιουλίου 2020, ανακοινώθηκε η δεύτερη ιστορικά μετατροπή του σε ισλαμικό τέμενος, από τον Πρόεδρο της Τουρκίας.

 Η  απόφαση μετατροπής της σε τζαμί, συνιστά κατάφωρη καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ευθεία προσβολή της Δημοκρατίας. Αυτή της η απόφαση συνιστά απειλή για την ανεξιθρησκία, την ανεκτικότητα και την ποικιλομορφία στην περιοχή, όπως αποδίδεται ο συμβολισμός της ύπαρξης της Αγια-Σοφιάς.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου  καταδικάζει απερίφραστα αυτή όπως και κάθε άλλη προκλητική απόφαση που ορίζει πως οι παγκόσμιες πολιτιστικές κληρονομιές ιδιοποιούνται μονομερώς για εσωτερικά οφέλη και απαιτεί η Αγία Σοφία να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς προστασίας και λειτουργίας από την Unesco.
Η Αγια-Σοφιά ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους και κανένας δεν έχει περισσότερα δικαιώματα επ’ αυτής!

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι