officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Οι διάδρομοι της «ελευθερίας»

12 Αυγ, 2020 - 04:08
Οι διάδρομοι της «ελευθερίας»

Μια προσπάθεια χρόνων άρχισε να παίρνει μορφή σε επιλεγμένες παραλίες της Σάμου.

Η τοποθέτηση πτυσσόμενου διαδρόμου seatrack που εξασφαλίζει πρόσβαση σε ΑμεΑ στη θάλασσα είναι γεγονός. Πρόκειται για έναν διάδρομο προηγμένης τεχνολογίας που διευκολύνει άτομα με κινητικά προβλήματα να απολαύσουν με άνεση και ασφάλεια τη θάλασσα. Το ζήτημα της πρόσβασης ΑμεΑ στη θάλασσα αλλά και η γενικότερη πρόσβαση τους σε πολιτιστικές, κοινωνικές , αθλητικές και άλλες δραστηριότητες της ζωής, είναι ένα θέμα που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση επί σειρά ετών.

Έγιναν κάποιες προσπάθειες επί δημαρχίας κ. Θάνου, ενώ επί δημαρχίας κ. Αγγελόπουλου το πρόγραμμα εντάχθηκε στο «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και κατόπιν στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ». Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Αν. Σάμου κατάφερε μέσα από αίτημα χρηματοδότησης στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020, με τίτλο «Ενίσχυση υποδομών κοινωνικής μέριμνας Δήμου Σάμου» και μέσα από αντιξοότητες, την τοποθέτηση seatrack σε 5 παραλίες της Σάμου, Ποτοκάκι, Σάμος, Μαραθόκαμπο και Καρλόβασι με την υποστήριξη του Πανσαμιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και Φίλων «ΝΙΚΟΣ ΜΕΝΕΓΑΣ - Ο ΙΚΑΡΟΣ» .

Η τοποθέτηση και η λειτουργία του seatrack προσφέρει διευκόλυνση και διέξοδο σε πολλούς δημότες και όχι μόνο, με κινητικά προβλήματα, που αναγκάζονταν να πηγαίνουν για μπάνιο σε πιο μακρινές παραλίες ή να μην απολαμβάνουν καθόλου το κολύμπι. Η πρόσβαση των ΑμεΑ σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής ,πρέπει να αποτελεί και να είναι πρωταρχικός στόχος , προσωπική και ηθική υποχρέωση κάθε πολίτη και φορέα. Εξάλλου, η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου υποδομών στα παράλια της Σάμου, αποτελεί σημαντικό παράγοντα προσέλκυσης μιας νέας τουριστικής ομάδας ατόμων και θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή για την προβολή του τουριστικού προϊόντος με αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας.

Στη Ε.Ε. ο αριθμός ατόμων με κάποια μορφή αναπηρίας ανέρχεται στα 37εκ. ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου στο 1 εκατομμύριο. Πανελλαδικά γίνονται σημαντικές προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα ίσα δικαιώματα των ΑμεΑ καθώς για τη διευκόλυνση τους στην καθημερινότητα. Πράγματα απλά, καθημερινά, που όμως πολλές φορές αποτελούν βουνό για τους ίδιους και την οικογένεια τους, ακόμα και το να κινηθούν στο δρόμο ή το πιο απλό να κάνουν ένα μπάνιο στη θάλασσα.

Άλλωστε όπως λένε και οι ίδιοι « Ρατσιστής δεν είσαι μόνο όταν διαχωρίζεις τους ανθρώπους βάσει χρώματος και καταγωγής. Είσαι κι όταν αναγνωρίζεις πως υπερτερείς απέναντί τους λόγω της υγιούς σωματικής σου διάπλασης(Στ. Τσούση, parents.go.kids)».

 φωτογραφία Δήμος Αν. Σάμου

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software