Κοινωνία

Έρευνα: Τα ρήγματα στη Σάμο και η ανύψωση του νησιού. Τι λένε 8 ερευνητικά ιδρύματα!

20 Νοε, 2020 - 01:11
Έρευνα: Τα ρήγματα στη Σάμο και η ανύψωση του νησιού. Τι λένε 8 ερευνητικά ιδρύματα!

Τα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που προκύπτουν από την εκδήλωση του φονικού σεισμού 6,9 Mw στη Σάμο, παρουσίασαν  50 επιστήμονες από 8 ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας. Δείτε πόσο ανυψώθηκε η Σάμος, τον χάρτη με τα χερσαία ρήγματα.

Στην έρευνα των επιστημόνων καταγράφονται οι συνέπειες του σεισμού, τα σεισμικά υποθαλάσσια αλλά και χερσαία ρήγματα, καθώς και το  τσουνάμι, ένα φαινόμενο που για πρώτη φορά καταγράφηκε με τόση λεπτομέρεια στον Ελλαδικό χώρο.

Σε ό,τι αφορά στα χερσαία ρήγματα σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην κοινή δημοσίευση των επιστημόνων:

''Η Σάμος έχει διαμορφωθεί από μεγάλα ρήγματα με καθαρό νεοτεκτονικό χαρακτήρα και σημαντικό μήκος.

- Το ρήγμα του Πυθαγορείου (που συνεχίζεται προς Μαραθόκαμπο), του Καρλοβάσου, και αυτό στο Βαθύ. Ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο, όπως χρακτηρίζεται ρήγμα, στα βόρεια του νησιού.

Στιγμιοτυπο 2020 11 20 12.40.07 μμ

Εντυπωσιακές, ακόμα και για τους ειδικούς, είναι  οι ανυψώσεις αλλά και οι καταβυθίσεις ολόκληρων περιοχών, όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία όπου σημειώνονται τα εκατοστά ανύψωσης. 

Στιγμιοτυπο 2020 11 20 12.57.52 μμ

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρετε '' Η μετασεισμική ακολουθία δείχνει σταδιακή εξασθένηση χωρίς (μέχρι τώρα) την εκδήλωση ενός ισχυρότερου μετασεισμού ( συγκεκριμένα αναφέρει ''The activity of the aftershock sequence appears to be gradually diminishing, so far without any major secondary outbreak''. σελ 48)

Δείτε αναλυτικά εδώ

Εφαρμόζοντας τις πιο εξελιγμένες μεθοδολογίες και χρησιμοποιώντας επίγεια, εναέρια και δορυφορικά μέσα, οι 50 επιστήμονες διεισδύουν στα πιο δύσκολα και ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα και ερωτήματα. Κατολισθήσεις και ρευστοποιήσεις, ιδιόρρυθμες ζημιές στις κατασκευές, στις υποδομές και στα μνημεία και μια πολύπλοκη χωροταξική ανάπτυξη των καταστροφών συνθέτουν ένα φαινόμενο, το οποίο παρά, δυστυχώς, τις τραγικές επιπτώσεις, έχει πολλά να δώσει στην επιστημονική κοινότητα για τον Αντισεισμικό Σχεδιασμό και Προστασία.

Η κοινή δημοσίευση δίνει το στίγμα της βούλησης από την επιστημονική κοινότητα να συμβάλλει αποφασιστικά στην Αντισεισμική Θωράκιση της Χώρας, αλλά και στην αποτελεσματικότερη Διαχείριση των Καταστροφών και των Κρίσεων με στόχο την μείωση των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς. Ηεπιστημονική διερεύνηση θα συνεχισθεί για μακρύ χρονικό διάστημα.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι