Κοινωνία

Παρακαλώ περιμένετε ... για την στέγαση των σχολείων στην Ανατολική Σάμο

15 Ιαν, 2021 - 10:01
Παρακαλώ περιμένετε ... για την στέγαση των σχολείων στην Ανατολική Σάμο

Δεν βγήκε τελικά ''λευκός καπνός'' στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου και της επιτροπής παιδείας, όπου μοναδικό θέμα ήταν αυτό της μεταστέγασης των μαθητών των σχολικών μονάδων που έχουν υποστεί ζημιές απο τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου.

Σχολικές μονάδες στην πόλη της Σάμου αλλά και σε δημοτικά διαμερίσματα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές με κάποια απο αυτά να είναι ακατάλληλα για να φιλοξενήσουν και πάλι τους μαθητές στις αίθουσες τους. Παρά την προσπάθεια της Δημοτικής αρχής να βρεί άμεσα λύσεις, με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, οι έλλειψη ικανών χώρων είναι εμφανής, όπως και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ σχολικών μονάδων αλλά και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έχει δημιουργηθεί όξυνση των κοινωνικών σχέσεων, γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, με ανταλλαγές εξωδίκων.

Πέρα από τις αντιδράσεις των γονέων και κηδεμόνων πρέπει να τονιστεί η αδυναμία της Πρωτοβάθμιας Διεύθυνσης να επιβάλλει τις απόφάσεις της αλλά και το γεγονός ότι διαχρονικά οι δημοτικές αρχές ελάχιστα έχουν ασχοληθεί για την δημιουργία νέων και σύγχρονων σχολικών μονάδων.

Η πρόταση της Επιτροπής Παιδείας είναι  για το Νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου να στεγαστεί στο 1ο Δημοτικό σχολείο Σάμου για το Δημοτικό Βαθέος  να στεγαστεί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και στην Δημοτική Πινακοθήκη. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ιωάννης Αξιώτης, πρόθεση όλων είναι να είναι τα παιδιά σύντομα στις σχολικές αίθουσες.

''Θα αγωνιστούμε να φτιαχτούν καλύτερα σχολεία και όχι απλά να καλύψουμε ρωγμές'' τόνισε απο την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Στάντζος λέγοντας ''την Δευτέρα τα παιδιά πρέπει να πάνε στο σχολείο, όπου υπάρχουν εντάσεις αυτές υποδαυλίζονται απο ανεύθυνες δημόσιες τοποθετήσεις''. Ο κ. Στάντζος αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία της πολιτείας να δώσει λύση ακόμα και σε απλά θέματα όπως το να κάνει επίσημα γνωστό το πόσα ατομα μπορούν να φιλοξενήσουν οι σχολικές αίθουσε του 2ου Δημοτικού Σχολείου, ''(...)η ευθύνη αυτή όμως δεν βαραίνει σε καμία περίπτωση την Δημοτικη αρχή'' κατέληξε χαρακτηριστικά.

Μετά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το δημοτικό σχολείο Βαθέος αναμένει την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ποια είναι η χωρητικότητα του δευτέρου δημοτικού σχολείου και ποιες τάξεις είναι αυτές που θα μεταφερθούν στην Πινακοθήκη ή σε κάποιο κοντέινερ σε χώρο παραπλεύρως του εν λογω σχολείου της πόλεως Σάμου.
 
Οσον αφορά στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της χώρας η κ. Εμμανουηλίδου αναμένει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ως επίσημο έγγραφο προκειμένου να αποφανθεί για το πως θα συνεχίσουν τα παιδιά τα μαθήματα τους.
Ωστόσο υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των γονέων αρχικά στο να μεταφέρουν οι ίδιοι με τα δικά τους μέσα τους μαθητές στο σχολείο των Μυτιληνιών αλλά και ενστάσεις ως προς την καταλληλότητα του κτηρίου και την ασφάλεια των παιδιών τους καθώς το άνω μέρος του Δημοτικού Σχολείου έχει κριθεί ακατάλληλο από τους μηχανικους. 

Τέλος, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Βασίλη Πανουράκη, στις 15 Μαρτίου αναμένονται στο νησί οι προκατασκευασμένες αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν στα σχολεία της Σάμου.

Μιχάλης Σβαρνιάς 

el da nl en fr de it no es tr

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

39c3dee7 b040 4c73 b2a3 7d3d40ca772c 

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι