officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Άδεια επαναλειτουργίας για 14 Ιερούς Ναούς στη Σάμο

22 Απρ, 2021 - 10:04
Άδεια επαναλειτουργίας για 14 Ιερούς Ναούς στη Σάμο

Την άδεια για να επαναλειτουργήσουν έλαβαν 14 Ιεροί Ναοί της Σάμου που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό που έπληξε το νησί.

Μετά από ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου έφτασε στη Σάμο κλιμάκιο μηχανικών και επανεξέτασαν 21 Ναούς από τους οποίους οι 14 έλαβαν άδεια για να τελεστούν οι Ακολουθίες κατά το Πάσχα καθώς κρίθικαν ασφαλείς.

«Ιδιαιτέρως δε χαρήκαμε για την άδεια που δόθηκε στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Πυθαγορείου, καθώς όλες οι Ιερές Aκολουθίες και Θείες Λειτουργίες θα τελούνται ΚΑΝΟΝΙΚΑ εντός αυτού του ιστορικού Ναού, ώστε να ειρηνεύσει και η καρδιά όσων ανησυχούσαν για τις κινήσεις της Τοπικής μας Εκκλησίας, προς εξεύρεσιν λύσης για την θεία Λατρεία αυτών των αγίων ημερών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων.

Δείτε το σχετικό Δελτίο Τύπου:

Με ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό και ιδιαίτερη χαρά επιθυμούμε διά του παρόντος να αναγγείλουμε ευχάριστα νέα προς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας της Σάμου.

Κατόπιν ενεργειών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου, διά πολλών εγγράφων και προφορικών οχλήσεών του προς την Ερίτιμον Υπουργόν Πολιτισμού Καν Λίναν Μενδώνη, αλλά και προς Διεύθυνσιν Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, ιδίως διά του υπ’αριθμ. 150/28-03-2021 εγγράφου του, έφθασε στην Σάμο ειδικό Κλιμάκιο Μηχανικών της Διεύθυνσης, το οποίον στις 12 και 13 Απριλίου ε.ε. περιήλθε το Νησί και επανεξέτασε 21 σεισμόπληκτους Ιερούς Ναούς σε Πόλεις και Χωριά, ώστε να διαπιστωθεί εάν σε κάποιους από αυτούς θα μπορούσαν να τελεσθούν Ιερές Ακολουθίες, ιδιαιτέρως κατά την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα.

Μετά από την επιτόπια αυτοψία που διενεργήθηκε και δυνάμει του υπ’ αριθμ. Πρωτ. 178769/20-04-2021 εγγράφου της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, οι κάτωθι 14 Ιεροί Ναοί κρίθηκαν ασφαλείς, για την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και των Θείων Λειτουργιών, κατόπιν μικρών επεμβάσεων, που γίνονται ήδη κατά τις υποδείξεις των ειδικών:

Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος Χριστού Πυθαγορείου
Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χώρας
Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μυτιληνιών
Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Μυτιληνιών
Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Κοκκαρίου (Κοιμητηριακός)
Ι. Ν. Ταξιαρχών Νεοχωρίου
Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Σκουραίΐκων
Ι. Ν. Αγίου Αντωνίου Μαραθοκάμπου
Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου Μαραθοκάμπου
Ι. Ν. Τιμίου Σταυρού Μεσαίου Καρλοβάσου
Ι. Ν. Γενεσίου Τιμίου Προδρόμου Λιμένος Καρλοβάσου
Ι. Ν. Τιμίου Προδρόμου Λέκκας
Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πύργου
Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Πανδρόσου

Θερμές ευχαριστίες οφείλονται τόσο προς την Ερίτιμον Υπουργόν Πολιτισμού Καν Λίναν Μενδώνη και τον Προιστάμενον και τους Μηχανικούς της ΔΑΒΜΜ, οι οποίοι παρά το βεβαρυμένο πρόγραμμά τους έστερξαν στην παράκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Ευσεβίου και ήλθαν στα πλαίσια της ειδίκευσής τους αρωγοί και συμπαραστάτες στην αγωνιώδη από μέρους μας αναζήτηση τόπου για την στέγαση της θείας Λατρεία των Αγίων αυτών ημερών του Πάσχα.

Ευχόμασταν να είχε δοθεί άδεια σε περισσοτέρους Ναούς, καθώς είχαμε στόχο να υπάρχει έστω ένας Ναός ανοιχτός σε κάθε Χωριό, αλλά δοξάζουμε τον Θεό, διότι και αυτοί οι 14 αποτελούν μεγάλη ανάπαυση για την ψυχή μας.

Ιδιαιτέρως δε χαρήκαμε για την άδεια που δόθηκε στον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού Πυθαγορείου, καθώς όλες οι Ιερές Aκολουθίες και Θείες Λειτουργίες θα τελούνται ΚΑΝΟΝΙΚΑ εντός αυτού του ιστορικού Ναού, ώστε να ειρηνεύσει και η καρδιά όσων ανησυχούσαν για τις κινήσεις της Τοπικής μας Εκκλησίας, προς εξεύρεσιν λύσης για την θεία Λατρεία αυτών των αγίων ημερών. Έχει ο Θεός για όλους!

Ας γνωρίζουν όμως όλοι, πως η Τοπική μας Εκκλησία στα πλαίσια της ποιμαντικής της ευθύνης κινείται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή και μετά από πολλή σκέψη και περισυλλογή και όπως είπαμε σε προγηγούμενη ανακοίνωση δεν ξεχωρίζει κανένα άνθρωπο, ούτε διακρίνει κόμματα, χρώματα και ιδεολογίες στους ανθρώπους. Σέβεται όμως την ελευθερία του καθενός να ξεχωρίζει τον εαυτό του από την Εκκλησία, ακολουθώντας τις επιλογές του.

Οι αμνοί και τα ερίφια της περικοπής της τελικής Κρίσεως κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας, (βλ. Ματθ. κε 31-46) στην οποία παραπέμπει σχετική ανάρτηση, δεν χαρακτηρίζονται ως αμνοί και ερίφια από τον Χριστό. Όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος με μια απλή ανάγνωση, αμνούς και ερίφια τους αναδεικνύουν οι προσωπικές τους επιλογές και εξαιτίας αυτών των επιλογών κατατάσσονται στη μία ή την άλλη πλευρά. Και ο νοών νοείτω!

Καλή Ανάσταση!

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software