officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Η περίεργη υπόθεση της 21ης Απριλίου στη Σάμο

26 Απρ, 2021 - 09:04
Η περίεργη υπόθεση της 21ης Απριλίου στη Σάμο

Μια περίεργη υπόθεση εξελίσσεται στη Σάμο και αφορά στην καταγραφή της  παρουσίας 32 αλλοδαπών στην περιοχή Μαραθόκαμπος του Δήμου Δυτικής Σάμου και την μετέπειτα … εξαφάνιση τους. 

Για τις επίσημες Ελληνικές αρχές οι άνθρωποι αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ, για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πρόκειται για μια ακόμη επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών  και για τους  κατοίκους του Μαραθόκαμπου που τους είδαν, τους έδωσαν νερό και μιλήσαν μαζί τους μια…’’Ψευδαίσθηση’’.

Ξημερώματα Τετάρτης 21ης Απριλίου και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες μια φουσκωτή λέμβος με 32 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων φθάνει περίπου στις 06.30 το πρωί στην παραλία της Ψιλής Άμμου στο δυτικό άκρο της Σάμου, στον Μαραθόκαμπο. 

176612334 1069414990248271 8387151959001190965 n

Νεαροί ενήλικες και μικρότερα παιδιά θα περάσουν αρκετές ώρες σκαρφαλωμένοι στην πευκόφυτη και θαμνώδη πλαγιά με τον φόβο να εντοπιστούν από τις αρχές. 

Λίγο μετά το μεσημέρι αποφασίζουν να κινηθούν, χωρίζονται σε τρία γκρουπ, το ένα μεγαλύτερο και τα άλλα δυο μικρότερα. Αρχίζουν να περιφέρονται στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Σάμου, του Κέρκη, χωρίς όμως να ξέρουν πια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να φθάσουν στην πόλη της Σάμου, περίπου 45 χιλιόμετρα από την περιοχή στην οποία βρίσκονται. 

Μετά από πολλές ώρες και κάνοντας κύκλους ουσιαστικά, ζητούν από κατοίκους νερό, κάποιοι από αυτούς θα ειδοποιήσουν τις αρχές.

Περίπου στις 5 μ.μ. ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντοπίσει και ακινητοποιήσει τον κύριο όγκο των περιπλανώμενων αλλοδαπών.

Πρόκειται για 22 άτομα, ενώ οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν άλλα δέκα αφού σύμφωνα με τις μαρτυρίες που έχουν συλλέξει συνολικά επρόκειτο για 32 άτομα.

Παράλληλα έρευνες διεξάγει και το Λιμεναρχείο Σάμου με σκάφη  από θαλάσσης και προσωπικό στο έδαφος. Για τις θαλάσσιες έρευνες ζητείτε και η συνδρομή αλιευτικών σκαφών για τον εντοπισμό πιθανός αγνοημένων. 

IMG 20210422 WA0000

IMG 20210422 WA0001

Το φουσκωτό σκάφος σχίζεται σε κομμάτια και στην ακτή θα μείνει μόνο το πίσω μέρος του το οποίο έχει ξύλο και είναι βαρύ. Το υπόλοιπο μέρος του θα μετακινηθεί από αγνώστους. 

Τα social media παίρνουν ‘’φωτιά’’ από κατοίκους της περιοχής για το περιστατικό, στο οποίο αναφέρεται η Νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο FB όπως και η δημοσιογράφος Σταματία Ράπτη που μεταφέρει μαρτυρίες κατοίκων. 

Οι 22 που αρχικά εντοπίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρονται με οχήματα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αστυνομικές πηγές μιλούν για εκδρομείς αλλοδαπούς οι οποίοι διήνυσαν 45 χιλιόμετρα από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου. 

Λίγη ώρα αργότερα η πληροφορία αυτή αναιρείται για να αντικατασταθεί από την επίσημη εκδοχή, δεν υπάρχει κανένα περιστατικό. 

Κάτοικοι της περιοχής που είδαν τους ανθρώπους αυτούς καλούνται τώρα να υιοθετήσουν την επίσημη γραμμή, ότι δηλαδή ‘’αυτοί δεν υπήρξαν ποτέ’’. 

Ο εκνευρισμός μεγάλος σε κατοίκους της περιοχής, γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από μηνύματα ‘’αυθόρμητων πολιτών’’ που τους καλούν επιτακτικά να μην μιλούν σε δημοσιογράφους και να ‘’κατεβάσουν’’ ότι σχετική ανάρτηση έχουν κάνει στα social media.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί άλλοι  6  αλλοδαποί. Συνολικά έχουν συλληφθεί πλέον 28 από τους 32.

Στιγμιοτυπο 2021 04 26 8.46.25 μμ

Η σχετική ανάρτηση του συμβάντος όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής 

Ξημερώματα Πέμπτης 03.55, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής, εντοπίστηκε ανοιχτά της Εφέσου (Κουσάντασι) και εντός Τουρκικών υδάτων σχεδία με 28 άτομα.

22nsn21aydin

Η φωτογραφία προέρχεται απο την ιστοσελίδα της Τουρκικής Ακτοφυλακής 

Τα άτομα περισυνελέχθησαν από τις Τουρκικές  δυνάμεις ασφαλείας. Το περιστατικό παρουσιάστηκε ως επαναπροώθηση μεταναστών (Push back) από τις  Ελληνικές αρχές προς την Τουρκία, χωρίς να υπάρχουν περαιτέρω αποδείξεις.

Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συνδέουν το περιστατικό αυτό με τα όσα είχαν προηγηθεί νωρίτερα στη Σάμο. Η επίσημη Ελληνική πλευρά μιλά για Τουρκική προπαγάνδα.

Δευτέρα 26 Απριλίου, μετά απο πέντε ημέρες μια μητέρα με τρία ανήλικα παιδιά, φθάνουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου. Νωρίτερα έχουν παρουσιαστεί στο γραφείο δικηγόρου και έχουν ζητήσει την συνδρομή του. Ενημερώνεται άμεσα η Εισαγγελία Σάμου και κατόπιν οδηγούνται στο Κ.Υ.Τ. 

Δηλώνουν την άφιξη τους στο νησί και ζητούν την καταγραφή τους προκειμένου να ξεκινήσουν την διαδικασία που προβλέπει η Ελληνική και διεθνής νομοθεσία. 

Σύμφωνα με δήλωση τους βρίσκονταν ανάμεσα στα 32 άτομα που έφθασαν στη Σάμο τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, μιλούν Αραβικά και είναι Παλαιστινιακής καταγωγής.

Η πιθανή πιστοποίηση τους στο συμβάν της 21ης Απριλίου εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την τύχη των υπόλοιπων 28 αλλοδαπών που βρίσκονταν στην ίδια βάρκα με την οποία κατα τους ισχυρισμούς της γυναίκας και την μαρτυρία κατοίκων της περιοχής έφθασε στον Μαραθόκαμπο της Σάμου εκείνο το πρωί.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Σβαρνιάς

ΦωτογραφίεςAegeanBoatReport  Μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ),

Ιστοσελίδα Τουρκικής Ακτοφυλακής, 

Επιτόπιο ρεπορτάζ στην περιοχή της Ψιλής Άμμου.

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software