officeart horizontal  

 

Οικονομία

Οι προθεσμίες για τις αναστολές σε Σάμο, Ικαρία και Χίο

9 Ιαν, 2021 - 09:01
Οι προθεσμίες για τις αναστολές σε Σάμο, Ικαρία και Χίο

Για προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο και την υποβολή δηλώσεων για το δώρο Πάσχα του 2020, ενημερώνει το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το άρθρο 115 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στις περιοχές των  Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μπορούν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους και ορθές επαναλήψεις για το χρονικό διάστημα  από τις 31.10.2020  και πάντως όχι πέραν των τριών (3) μηνών, επιλέγοντας την ειδική περίπτωση, εντός των παρακάτω προθεσμιών:

 ΜΗΝΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ*

  Οκτώβριος

ΑΠΟ 08/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 11/1/2021

 

Νοέμβριος   

ΑΠΟ 12/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 14/1/2021

 Δεκέμβριος

ΑΠΟ 15/1/2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 18/1/2021

Ειδικά για τον μήνα Οκτώβριο, είναι δυνατή η δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων μόνο για την 31η Οκτωβρίου 2020. Για τον μήνα Ιανουάριο 2020, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Οι επιχειρήσεις - εργοδότες στο έντυπο δήλωσης των αναστολών επιλέγουν την σχετική ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «Καταστήματα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό της 30/10/2020 σε Σάμο, Ικαρία και Χίο». 

Υπενθυμίζεται ότι για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή ισχύουν τα εξής:

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εντός των ανωτέρω προθεσμιών:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ)
  • ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης ΔΗΛΩΣΗΣ.
      •  

Για την υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στις περιοχές των  Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία κατά το χρονικό διάστημα από τις 31.10.2020 μέχρι και τις 23.12.2020, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση.

Υποβολή δηλώσεων για το δώρο Πάσχα

Δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις- εργοδότες να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός» ως αρχική δήλωση για όσες επιχειρήσεις-εργοδότες δεν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα μέχρι σήμερα. Ακολούθως, μέχρι την ίδια ημερομηνία είναι δυνατή η επανυποβολή του εν λόγω εντύπου ως ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη που έχουν εμφιλοχωρήσει κατά την αρχική δήλωση αυτού (ενδεικτικά αναφέρονται: εσφαλμένα ποσά ανά εργαζόμενο σε σχέση με τις ημέρες αναστολής και τις μεικτές αποδοχές, λανθασμένα, μη αποδεκτά ή καταργημένα ΙΒΑΝ κ.α.)

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Υποβολή δηλώσεων  & Ορθές Επαναλήψεις

Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός

ΑΠΟ 11.1.2021 ΕΩΣ ΚΑΙ 22.1.2021

Πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020 για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τις επιχειρήσεις- εργοδότες, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές του Δώρου Πάσχα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση και  επιλέγοντας το κουμπί [Επισκόπηση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού από τις πληρωμές. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το σφάλμα που αναγράφεται είναι «ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΜΗΣ», για τους εργαζόμενους των οποίων τα ΑΦΜ εμφανίζονται πρέπει να συμπληρωθούν ποσά που να πληρούν τα κριτήρια υπολογισμού της επιδότησης για το Δώρο Πάσχα. Εάν κατά την υποβολή του εντύπου δεν έχουν συμπληρωθεί τα σωστά ποσά, εμφανίζεται μήνυμα με τις ημέρες αναστολής μέχρι 30.4.2020 και τις μεικτές αποδοχές που προκύπτουν από τα υποβληθέντα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έντυπα και βάση των οποίων πραγματοποιούνται οι υπολογισμοί.

Εγγραφή των επαγγελματικών της Τέχνης του Πολιτισμού στην ειδική πλατφόρμα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ:

Τέλος, το υπουργείο υπενθυμίζει πως αναφέρει πως για την υπαγωγή των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού στα μέτρα του άρθρου 121 του ν. 4764/2020 (Α’ 256), για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, αναγκαία προϋπόθεση είναι η εγγραφή τους στην ειδική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, έως και 10/1/2021.

efsyn.gr

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software