Κοινωνία

Ελπίδα και ζωή στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου-Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.

2 Οκτ, 2017 - 09:10
Ελπίδα και ζωή στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου-Εθελοντές Δότες Μυελού των Οστών.

Το να σώσεις μια ζωή μπορεί για κάποιους να ακούγεται κάτι το δύσκολο και μακριά από αυτούς, για κάποιους όμως έχει γίνει σκοπός ζωής να βοηθούν και να βρίσκουν τρόπους να σώσουν το συνάνθρωπο τους. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια κινητοποίησης των πολιτών για να γίνουν αιμοδότες αλλά και Εθελοντές Δότες Αιμοποιητικών Κυττάρων(Δότες Μυελού των Οστών).

Δυστυχώς η έλλειψη πληροφόρησης έχει δημιουργήσει την εντύπωση πως είναι μια επώδυνη διαδικασία, με αποτέλεσμα την άρνηση. Φυσικά, μια τέτοια άρνηση –εφόσον δεν υφίστανται λόγοι υγείας– πρακτικά σημαίνει ότι «αρνείσαι» να προσπαθήσεις να σώσεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, τη στιγμή που μάλιστα είσαι ο μοναδικός που μπορεί να το κάνει. Η πιθανότητα να βρεθεί συμβατός δότης εκτός του συγγενικού περιβάλλοντος του ασθενούς είναι πολύ μικρή, γι’ αυτό και έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν όσον το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. Παγκοσμίως, οι δότες μυελού των οστών φτάνουν τα 23 εκατομμύρια.

Σ’ αυτή την προσπάθεια εύρεσης εθελοντών συμβάλει και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμονας». Η κα. Μαυρέλου Ελευθερία(επισκέπτρια υγείας) υπάλληλος στην αιμοδοσία Σάμου μας εξηγεί την προσπάθεια που γίνεται εύρεσης δοτών, τη διαδικασία λήψης δείγματος αλλά και τις κινήσεις που γίνονται εφόσον βρεθεί ο κατάλληλος δότης.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο το Νοσοκομείο Σάμου και ειδικότερα το αιματολογικό τμήμα, συνεργαζόμαστε με το Σύλλογο Όραμα Ελπίδας(τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών).Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου γράψαμε 1.200 εθελοντές, ενώ υπάρχει και αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία με την Ταξιαρχία Σάμου. Προσπαθούμε με ενημερώσεις σε συλλόγους, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό, να κατανοήσουν όλοι ότι είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Στις 30 Μαΐου 2017, το τμήμα μας , μετά από πρόσκληση του συλλόγου Όραμα Ελπίδας και της προέδρου του κα. Μαριάννας Βαρδινογιάννη, βραβευτήκαμε για το μεγάλο αριθμό εθελοντών που πετύχαμε σε ένα χρόνο, όπου η κα. Ευστρατίου(γιατρός) εξήγησε τον τρόπο δράσης του τμήματος.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή δότη πραγματοποιήθηκε ομιλία στο ΤΥΕΘ Σάμου με την παρουσία του κ. Τρικοιλίδη Νικ.(Τχης γιατρός Υ.Γ.), και τις κυρίες από το αιματολογικό κα.Ευστρατίου, κα.Δηλανά και κα.Κονδύλη. Ιδιαίτερη και σημαντική η παρουσία και ομιλία της κα.Ρήγα Μαρίας που μίλησε στο κοινό για την δική της προσωπική εμπειρία και τον δικό της αγώνα ως λήπτρια μυελού των οστών. Οι προσπάθειες ενημέρωσης θα συνεχίσουν και όλο το χειμώνα με πρώτο σταθμό το Ναυτικό Κλιμάκιο Σάμου».

Ο τρόπος λήψης δείγματος είναι πάρα πολύ απλός, λήψη στοματικού επιχρίσματος(σάλιου) και μια αίτηση εγγραφής δότη μυελού των οστών. Εφόσον βρεθεί κάποιος «πλήρως συμβατός δότης», η διαδικασία για εκείνον που θα δώσει το μόσχευμα είναι πολύ απλή και ανώδυνη. Υπάρχουν δυο τρόποι συλλογής μοσχεύματος, η πιο διαδεδομένη μέθοδος σήμερα (80%) είναι η συλλογή των αιμοποιητικών κυττάρων από το περιφερικό αίμα.

Η συλλογή μυελού των οστών γίνεται με νάρκωση. Η λήψη του μυελού πραγματοποιείται με παρακέντηση των οστών της λεκάνης με ειδικές βελόνες και δεν περιλαμβάνει χειρουργική τομή. Ο δότης είναι αυτός που αποφασίζει αν θα δωρίσει μυελικό ή περιφερικό αιματικό μόσχευμα. Και οι δύο διαδικασίες είναι ακίνδυνες για τον δότη, ένα σημείο που πρέπει να κατανοήσουν όλοι, γιατί η ζωή ενός ανθρώπου μπορεί να εξαρτάται από «εμάς».

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στο τμήμα αιμοδοσίας Σάμου.

Δώσε Ελπίδα, Δώσε Ζωή!

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι