officeart horizontal  

 

Κοινωνία

Συνάντηση με τη Δ/νση Δασών για τα αγριογούρουνα

29 Σεπ, 2022 - 02:09
Συνάντηση με τη Δ/νση Δασών για τα αγριογούρουνα

Το Δ.Σ. του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου την Τρίτη 27/09 είχε συνάντηση με τη Διεύθυνση Δασών με αφορμή το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα αγριογούρουνα στο νησί μας. Καταθέσαμε κείμενο υπογραφών από παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειές τους (αμπέλια, κηπευτικά, δενδροκαλλιέργειες), ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Θέσαμε για μία ακόμα φορά τα αιτήματά μας για άμεση αποζημίωση στο 100% των παραγωγών για τις καταστροφές και ένταξη των ζημιών από τα αγριογούρουνα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ και ζητήσαμε να ληφθούν δραστικά μέτρα ελέγχου του πληθυσμού τους.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει, τα προβλήματα των αγροτών είναι τεράστια με σημαντικότερο το κόστος παραγωγής που αυξάνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο (λιπάσματα, φάρμακα, ζωοτροφές, καύσιμα κλπ). Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα και επιπλέον την καταστροφή των καλλιεργειών μας από τα αγριογούρουνα.

Οι αρμόδιοι μας είπαν ότι θα προτείνουν να παραταθεί από 3 μέρες σε 7 μέρες τη βδομάδα το κυνήγι για το αγριογούρουνο, να δοθεί παράταση και μετά τις 28 Φλεβάρη σε όλη την κυνηγετική περίοδο για το αγριογούρουνο και να χαρακτηριστεί το θήραμα ως επιβλαβές.

Η επίσημη γραπτή απάντηση, ωστόσο, που πήραμε από τη Δ/νση Δασών είναι η εξής:

«Σε συνέχεια του αριθ. 5/4-8-2022 αιτήματός σας, σας γνωρίζουμε ότι τα συνεργεία δίωξης συγκροτούνται με απόφαση του Συντονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (νυν Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής - ΥΠΕΝ) βάση του άρθρου 259 του Ν.Δ 86/69 (ΦΕΚ 3418 Β΄/10-8-2018) και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει σχετικό αίτημα προς την αρμόδια πλέον Επιθεώρηση Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σάμου (ΦΕΚ 3139 Β΄/7-8-2019). Επίσης βάση του προηγούμενου ΦΕΚ η περιοχή αρμοδιότητάς μας έχει ενταχθεί στις περιοχές κάτω της μέσης προτεραιότητας. Η υπηρεσία μας, πέρα των ανωτέρω, έχει ενημερώσει επανειλημμένα εγγράφως τους αρμοδίους σχετικά με το θέμα της συγκρότησης συνεργείου δίωξης. Η ένταξη των ζημιών από τα αγριογούρουνα στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ είναι θέμα αλλαγής του κανονισμού και αφορά την κεντρική διοίκηση».

Αντίστοιχη επιστολή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σάμου στις 9-8-2022 προς το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Λέσβου και τον Γενικό Δ/ντή Περιφερ. Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που μας είχε κοινοποιηθεί σημείωνε:

«Σας επισυνάπτουμε το ανωτέρω σχετικό και παρακαλούμε να διερευνήσετε αν υπάρχει δυνατότητα αποζημίωσης από την Περιφέρεια Β.Α. των αγροτών που έχουν υποστεί ζημίες στις καλλιέργειες τους από τα αγριογούρουνα, καθώς και για ενέργειες της Περιφέρειας Β.Α. ώστε να ενταχθούν οι ζημιές αυτές στον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που μέχρι και σήμερα δεν προβλέπονται.

Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, οι καταστροφές που προκαλούνται είναι σημαντικές και πολλές φορές οι απώλειες παραγωγής ανέρχονται στο 100% της καλλιέργειας με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε φτωχοποίηση οι παραγωγοί του νησιού μας.»

Οι δύο δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου όπως και το ΚΕΠΠΥΕΛ Σάμου δεν έχουν απαντήσει ακόμα.

Ο Π.Α.Συλ. το αμέσως επόμενο διάστημα θα καλέσει τους παραγωγούς του νησιού μας σε συνέλευση για να οργανώσουμε τις επόμενες δράσεις μας (και για το θέμα αυτό και για το θέμα της ακρίβειας) ώστε να πιέσουμε μαζικά τους αρμόδιους για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε για τα συμφέροντά μας στο νησί μας.

Καλούμε, τέλος, όλους τους παραγωγούς που έχουν πληγεί να συνεχίσουν την υπογραφή του κειμένου που επισυνάπτεται ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα.

Για επικοινωνία και κατάθεση υπογραφών στα τηλέφωνα 6987851316 – 6979912819 – 6972070439 και στο e-mail του συλλόγου Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

.

                                                                                                   Σάμος, 28-09-2022

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας

Γιώργος Λάφης                                      Άλκης Πόθος

el da nl en fr de it no es tr

 

 Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube samostimes youtube

 

 

2

 

 

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι

e-genius.gr ...intelligent web software