Κοινωνία

Επιστολή της Κίνησης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

26 Οκτ, 2017 - 06:10
Επιστολή της Κίνησης για τα Ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες

Τις θέσεις της, με αφορμή την εκδήλωση της κίνησης πολιτών « ΣΑΜΟΣ SOS» , εξέφρασε μέσω επιστολής η Κίνηση για τα Ανθρώπινα δικαιώματα-Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες.

«Στη συγκέντρωση των ΣΑΜΟΣ SOS τις 22/10, οι ομιλητές κατάφεραν δύο πράγματα :

1. Να επισημάνουν προβληματισμούς και να θέσουν αιτήματα στα οποία, ως Κίνηση, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και με τα οποία συμφωνούμε, κατανοώντας τον αντίκτυπο του μεταστευτικού ζητήματος ιδίως στην Ελλάδα και τα νησιά. • Μεταφορά των μεταναστών στην ενδοχώρα • Άσκηση πίεσης προς τις Ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να δεχτούν μετανάστες • Διαχείριση των πόρων που έχουν διατεθεί στο κράτος με το βέλτιστο τρόπο και διαφάνεια. • Επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών προκειμένου να κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες που μέχρι στιγμής οδηγούν στην παρατεταμένη διαμονή των μεταναστών στα νησιά

2. Να αποκαλύψουν τις διαφορές μας και να ρίξουν τις μάσκες: • Αν και μιλούν για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, τους θέλουν κλεισμένους στο hotspot χωρίς να τους βλέπουν καν στο δρόμο. Εμείς όταν μιλάμε για αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης εννοούμε το δικαίωμα στη στέγαση, την περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Οι ΣΑΜΟΣ SOS, όμως -όπως έχουν δηλώσει παλιότερα- δεν θέλουν να έχουν ίσα δικαιώματα με εκείνους οι μετανάστες. • Ούτε εμείς θέλουμε hotspots όχι όμως γιατί χαλάνε την τουριστική βιτρίνα, αλλά γιατί αυτά είναι -όπως ανέφεραν και στη συγκέντρωσή τους- τα σύγχρονα νησιά Έλις. • Εμείς γνωρίζουμε ότι η “αποτροπή και μείωση των τουριστικών ροών” που ζητούν οι ΣΑΜΟΣ SOS, σημαίνει “βουλιάζουμε τις βάρκες μεσοπέλαγα”.

Εμείς μιλάμε για “απεγκλωβισμό” των ανθρώπων που είναι για μήνες κλεισμένοι στα hotspots και οι ΣΑΜΟΣ SOS μιλούν για “αποσυμφόρηση”, δηλαδή “να αδειάζει ο τόπος πάση θυσία” ! • Εκείνοι θεωρούν λύση τις απελάσεις και την επαναπροώθηση στην Τουρκία νόμιμη πράξη (η επαναπροώθηση πριν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας θεωρείτο παράνομη και παρα πολλές υποθέσεις μπήκαν στο συρτάρι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου μετά την υπογραφή της!), αλλά σε αυτό το σημείο δεν έχουν αντίρρηση με την απαράδεκτη συμφωνία.

Δε δίστασαν μάλιστα στη συγκέντρωσή τους να χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες οι οποίοι, ελλείψει διερμηνείας, τους χειροκροτούσαν γιατί νόμιζαν ότι οι ΣΑΜΟΣ SOS διεκδικούν το δίκιο τους, ενώ εκείνοι μιλούσαν για απελάσεις και επαναπροωθήσεις” όταν λίγα λεπτά πριν από το ίδιο βήμα ο μετανάστης τους εξηγούσε ότι η Τουρκία ΔΕΝ ειναι ασφαλής χώρα για εκείνους!

Ο Σαμιακός λαός έχει ακόμα το αίσθημα του δικαίου και ανθρωπιά. Δεν θέλει φυλακές γιατί δεν θέλει οι αδύναμοι να είναι φυλακισμένοι. Οι ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις δεν έχουν θέση στον τόπο αυτό που έχει ποτιστεί με αίμα αγωνιστών και έχει προσφυγικές γειτονιές και ανθρώπους από ξένους τόπους που αγάπησαν το νησί μας και διάλεξαν να περάσουν τη ζωή τους ολόκληρη εδώ.»

el da nl en fr de it no es tr

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Βαθύ Σάμου

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Καρλόβασι